Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb: Megkezdik a Hölgyek a kontinens-vetélkedőt

Elérkezett a nap, amelyre a női foci szerelmesei vártak, Európa tizenhat legjobb női együttese Hollandiában csap össze, hogy eldöntsék, ki az öreg kontinens legjobbja.

174708363

A németek ismét Európa trónjára pályáznak.

Kétségtelen, hogy az elmúlt években egyre népszerűbbé vált a női labdarúgás, hiszen sokan kíváncsiak a „gyengébbik” nem küzdelmeire. Nem lesz másként Hollandiában sem, ahol a legnagyobb esélyes a címvédő Németország, ugyanakkor a svéd, francia, norvég triót sem kell leírni.

A házigazdák nyitják a tornát vasárnap kora este, majd szép fokozatosan kapcsolódnak be a nagyágyúk. Norvégia már nyitó napon bemutatkozik, épp a hollandok ellen kezdenek a skandinávok. Érdekesség, hogy az északiaknál a Lyon kiválósága, Ada Hegerberg immár a nemzeti együttesben is együtt futballozik testvérével. Andrine Hegerberg két évvel idősebb, mint világsztár húga, ám míg Ada remek karriert tudhat magáénak – köztük Bajnokok Ligája-elsőséget – addig Andrine a Birmingham City női együttesében pallérozódik. Válogatottság számában is a fiatalabb Hegerberg-lány jár előrébb, lévén Ada 60 meccsen lépett eddig pályára, Andrine-nak mindössze húsz adatott meg pályafutása során. De vissza a tornához. A nyitó napon tehát Hollandia és Norvégia mellett bemutatkozik még Dánia és Belgium is.

2869074_full-lnd

A Hegerberg-testvérek nagyot alkotnának. Ada (balra) és Andrine.

Az augusztus hatodikáig tartó Európa bajnokságon bivalyerős kvartettek jöttek össze. Ugye mindjárt itt van a skandináv párharc az A. jelű csoportban, de például egy négyesbe kerültek a németek és a svédek is, a szintén erős franciák a mindig esélyesként érkező Izlanddal találkoznak a csoportfázisban, míg a spanyolok az angolok, a portugálok, és a skótok társaságában harcolhatnak a továbbjutásért.

Érdekesség, hogy a spanyol és az angol válogatott négy éve is egy csoportba került, míg 2013-ban is rendeztek skandináv derbit az első etapban, igaz akkor a svédek és a dánok kerültek egy négyesbe. Sőt, a norvégok és a dánok a legutóbbi kontinenstornán az elődöntőben találkoztak, melyet a norvégok nyertek tizenegyesekkel.

helyszínek

A torna helyszínei.

Ami az esélyeket illeti, a németek mellett a skandinávok okozhatnak meglepetést, valamint ebbe a körbe tartozik a már említett francia válogatott is, amely minden tornára esélyesként indul. A többiek inkább a sötét ló kategóriát képviseli, viszont a házigazda Hollandia szeretne egy jó eredményt elérni, ami a csoportból való továbbjutás lenne, bár kétségtelenül nehéz lesz.

Sajnos, a magyar válogatottnak nem szurkolhatunk, de így is lesz magyar főszereplője a viadalnak Marozsán Dzsenifer személyében, a játékvezetést Kulcsár Katalin és Kulcsár Judit képviseli Hollandiában. A magyar páros rögtön rangadót vezet, merthogy a német – svéd derbit bízták Kulcsárékra.

A program:
július 16., vasárnap

18.00 Hollandia – Norvégia – tv.: Eurosport
Utrecht, vezeti: Frappart (francia)

20.45 Dánia – Belgium – tv.: Eurosport
Doetinchem, vezeti: Monzul (ukrán)

július 17., hétfő

18.00 Olaszország – Oroszország – tv.: Eurosport
Rotterdam, vezeti: Adámková (cseh)

20.45 Németország – Svédország – tv.: Eurosport
Breda, vezeti: KULCSÁR K. (magyar)

július 18., kedd

18.00 Ausztria – Svájc – tv.: Eurosport
Deventer, vezeti: Steinhaus (német)

20.45 Franciaország – Izland – tv.: Eurosport
Tilburg, vezeti: Vitulano (olasz)

július 19., szerda

18.00 Spanyolország – Portugália – tv.: Eurosport
Doetinchem, vezeti:

20.45 Anglia – Skócia – tv.: Eurosport
Utrecht, vezeti:

Gavalovits Sándor