Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Egy napon született a két rivális – ezen a napon történt

Egy napon született a Real Madrid és a Barcelona tehetsége is. 1989 július 16-án látta meg a napvilágot Cardiffban Gareth Bale. Egy évvel korábban született a Barcelona kiváló védekező középpályása, Sergio Busquets.

Gareth-Bale-597141

Gareth Bale-re 9 éves korában figyelt fel a Southampton, és egy évvel később már náluk futballozott. Az iskolában nem csak a labdarúgás iránt érdeklődött, hanem jégkorongozott és rögbizett is. Az atlétikával sem állt hadilábon. 14 évesen 11.4 másodperc alatt futotta a százat.

 2006 április 17-én, 16 évesen és 275 naposan debütált a Southampton-ban, így Theo Walcott után őt volt a csapat történetének második legfiatalabb játékosa. Első gólját szabadrúgásból, a Derby County ellen jegyezte. Szabadrúgásból életveszélyes volt, és rúgótechnikáját folyamatosan fejlesztette. Első szezonjából megválasztották az Év Fiatal Játékosának.

2007 májusában 5 millió font ellenében hagyta el a Soton, és csatlakozott a Tottenham együtteséhez. Először a Vörös Ördögök ellen mutatkozott be tétmérkőzésen az új csapatában. A második bajnokiján, a Fulham ellen megszerezte első gólját az új klubjánál, a végeredmény 3:3 lett. A Tottenham kötelékében 2007 és 2013 között futballozott. 146 mérkőzésen léphetett pályára, és 68 alkalommal volt eredményes.

2013 szeptember elsején, az átigazolási időszak véghajrájában egyezett meg egymással a Real Madrid és a Tottenham. 91 millió eurót kellett érte kifizetniük, és a walesi hat évre kötelezte el magát új klubjával. Ő számított a világ második legdrágább játékosának Cristiano Ronaldo (94 millió euró) után. A Real Madriddal szinte mindent megnyert. A Bajnokok Ligájában 3 alkalommal is diadalmaskodott a csapattal, FIFA-klubvilágbajnokságot, Spanyol-kupát, és Európai-szuperkupát is nyert. A bajnoki címre pedig az idei szezonig kellett várnia, a Királyi Gárda három ponttal előzte meg a katalánokat.

Egy napon született Bale és riválisa Sergio Busquets egy év eltéréssel. Busquets édesapja is futballozott a Barcelonában, ugyan nem első számú hálóőrként számítottak rá, de ő is a csapat tagja volt az 1990-s években.

sergiobusquets-cropped_1dq69ekw8yb2k1s831xoxgkpjm

Busquets fiatalon a CD Badia del Vallès színeiben kezdte el rúgni a bőrt, majd több kisebb klubbal is megfordult fiatal korában, míg végül 2005-ben a Barcelona ifjúsági csapatához került. Guardiola irányítása alatt lett tagja a B csapatnak, és játékával hozzájárult ahhoz, hogy a klub feljusson a harmadosztályba. 2008 őszén játszotta le első teljes mérkőzését az első csapatban a  Racing de Santander ellen. A találkozó végül 1:1-es döntetlennel zárult. A Bajnokok Ligájában a Bázel ellen talált be először, ő lőtte a katalánok második gólját az 5:0-ra megnyert találkozón. 2008 december 22-én 5 évvel hosszabbította meg a szerződését a katalánokkal. A játékos kivásárlási ára ekkora 80 millió euró volt. A ligában az első találatát az Atletic Bilbao ellen 2:0-ra megnyert hazai mérkőzésen szerezte. A Bajnokok Ligája fináléjában a Manchester United ellen is helyet kapott a kezdő tizenegyben a találkozót végül a katalánok nyerték meg 2:0-ra. Ezzel Carles és Sergio Busquets lett a harmadik apa-fia páros, aki megnyerte Európa legrangosabb kupáját.  Manuel Sanchís Martínez és Manuel Sanchís Hontiyuelo a Real Madriddal, míg Cesare Maldini és Paolo Maldini az A.C. Milannal tudott diadalmaskodni.

Felsorolni is nehéz mi mindent nyert meg Busquets a Barcelona futballistájaként. Három alkalommal emelhette magasba a Bajnokok Ligája serleget. Bajnokságot és a hazai kupát is több alkalommal elhódította a katalánokkal, a Spanyol szuperkupa sem hiányzik már a gyűjteményből. Háromszor nyert klubvilágbajnokságot és háromszor Európai szuperkupát. A válogatottal 2010-ben világbajnokságot, majd két évvel később Európa-bajnokságot is nyert.

kép express

Nagy Gábor