Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2022: Hat ország bojkottálhatja a katari tornát

Nem épp békés a helyzet az Arab-öbölben, ahol már két háború is volt az elmúlt évtizedekben. A fókuszban most Katar áll, amellyel szemben gazdasági után sportbeli bojkottot tervez hat szomszédos ország.

2478224

Újra felerősödött a feszültség az Arab-öbölben.

Ismét válság alakult ki az Arab-öbölben, miután nyolc ország – Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, Egyiptom, Líbia, Jemen, Mauritius és a Maldív-szigetek – bejelentette, minden diplomáciai kapcsolatot megszakít Katarral, a 2022-es világbajnokság rendezőjével. A nyolcak szerint az ország terrorista alapot képez, és ennek fellegvára. Doha ugyan cáfolta ezeket a vádakat, ám többen minden katari állampolgárt és diplomatát kiutasítottak, valamint a légi, és víziközlekedést is megszakítottak az öt év múlva esedékes mundial házigazdájával.

Azóta hat ország a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséghez fordult, hogy kiemeljék, nincs biztonságban a rendezvény az arab országban. „Az országok figyelmeztették a FIFA-t, hogy a szurkolók és a játékosok biztonságát veszély fenyegeti egy olyan országban, amely a terrorizmus alapja és fellegvára.” – beszélt a beadványról Gianni Infantino, a FIFA elnöke, aki hozzátette, Szaúd-Arábia, Jemen, Mauritius, az Egyesült Arab Emirátusok, Bahrein, és Egyiptom együttesen kérték, vegye a FIFA a rendezés jogát, mindezt a FIFA-kódex 85. cikkére hivatkozva. Infantino azt is hozzá tette, az említett országok bojkottálják a tornát, ha marad Katar kezében a rendezés.

Korábban az emberi jogok megsértése miatt került a figyelem középpontjába Katar, amely nepáli vendégmunkásokkal végeztette a stadionok építését, éhbérért, valamint minden alapvető biztonsági előírást mellőzve. Emiatt többen is életüket vesztették az építkezéseken, volt aki munkabaleset, más pedig a éhség, és a kiszáradás miatt hunyt el.

Gavalovits Sándor