Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Gold Cup: USA megszerezte 6. trófeáját! – videóval

Elérkezett a nap, a döntő napja a 2017-es Gold Cup-on. Mára virradó hajnalban a hazai Egyesült Államok válogatottja Jamaikával szállt harcba a trófeáért, melyet az észak-, kozép-amerikai, valamint karibi térség válogatottjainak tornájának győztese hódíthat el. A mai név alapján futó CONCACAF-aranykupa 12. viadalát az Egyesült Államok nyerte meg!

United+States+v+Jamaica+Final+2017+CONCACAF+m3Qf3uDMeVVlAltidore óriási szabadrúgásból szerzett gólja adta meg USA végső sikeréhez a kezdőlöketet! (forrás: zimbio.com)

Az Egyesült Államok labdarúgó-válogatottja arra készült, hogy legutóbbi, 2013-as tornagyőzelmét követően újra megnyerhesse a hazai rendezésű Gold Cup-ot. Ebben a jenkiket a nagyszerű formában futballozó, és a legutóbbi döntőben ezüstérmes – de most a fináléba jutva a címvédőt legyőző – jamaikaiak igyeztek megállítani. Jamaika egyben első tornagyőzelmére készült a CONCACAF-zóna kontinens szintű viadalának történetében.

A döntő első igazán nagy lehetőségét USA dolgozta ki – a 19. percben Altidore távoli bombát eresztett meg, s a Toronto játékosának löketét a jó formában védő Blake hárította! Blake viszont ezután kevéssel megsérült, a 23. percben a helyét Miller vette át. Az első félidőben óriási fölényben futballoztak a jenkik minden téren, a jamaikaiak pedig egyetlen lövésig sem jutottak el! A torna állandó házigazdájának hajtása a félidő végére érett góllá! A 45. minutumban Altidore talált be szabadrúgásból nagyszerűen, a labda még a kapufát is érintette, előnybe került USA (1-0)! A szünetre tehát 1-0-s jenki előny alakult ki.

A szünet után csak öt perc telt el, de hogy fokozódjanak az izgalmak, Jamaika kiegyenlített! Az 50. minutumban Lawrence szögletét követően Je-Vaughn Watson lökete akadt be Howard kapujába (1-1)! A 73. minutumban hazai részről Morris igyekezett betalálni, de csak szögletig jutott ekkor USA. A következő percben Jamaika is szögletet lőhetett, miután jó labdát kapott Powell, Howard pedig menteni tudott. Percenként jöttek egyik-másik oldalon a helyzetek! A 75. percben Dempsey fejelhetett kapura, végül pedig a labda a kapufát találta el! A hajrában dőlt el végérvényesen a finálé – a 88. minutumban Morris gólja döntött USA javára, amely ezzel hatodik alkalommal nyerte meg a viadalt (2-1)!

Döbbenetesen nagy különbség volt mezőnyben a második játékrészben a két válogatott között, ami a labdabirtoklást illeti (83-17%), viszont lehetőségeik ekkor adódtak Jamaikának, viszont USA így is magabiztos játékkal, és megérdemelten nyerte meg a tornát.

Egyesült Államok válogatottja ezzel már 6. alkalommal nyerte meg a Gold Cup-ot a legutóbbi, 2013-as diadala után, míg Jamaika zsinórban másodjára döntőzött, és lett újfent ezüstérmes!

Gold Cup • Finálé
Amerikai Egyesült Államok – Jamaika • 2-1 (1-0)
Helyszín: Levi’s Stadium, Santa Clara • Kalifornia – 63.032 néző. Vezette: Walter López Castellanos
Gólszerzők: Altidore (45.), Morris (88.), ill. Watson (55.)
Sárga lapok: Acosta (37.), Zusi (76.), Howard (90+2.), ill. Mattocks (32.), Richie (57.)
Kiállítás:

Amerikai Egyesült Államok: Howard – Zusi, González, Besler, Flores Villafaña – Arriola (Zardes, 76.), Acosta (Dempsey, 55.), Bradley, Nagbe (McCarty, 90+2.) – Altidore, Morris. Szövetségi kapitány: Bruce Arena

Jamaika: Blake (Miller, 23.) – Powell, Lowe, Taylor, Lawrence – Fisher, Watson, Richie (Lambert, 87.), Gordon – Williams, Mattocks (Burke, 90.). Szövetségi kapitány: Theodore Whitmore

https://youtu.be/L7VOsKuQUb8

Nagy Dávid