Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Balaton-kupa: Azok a fránya tizenegyesek…

Ötödik alkalommal is bizakodva álltak neki a Balaton-kupának a Hölgyválogatott tagjai, azonban ezúttal is az elődöntőben ragadtak.

DSC_5098

Pedig mindenki bizakodott, és fogadkozott, hogy most végre áttörik azt a bizonyos gátat Balatonfüreden, ezúttal a szerb válogatott ellen lépett pályára Markó Edina együttese, amely a világbajnoki selejtezőkre készülve rendezte meg immár ötödik alkalommal a Balaton-kupát. Az eddigi négy minitornán mindannyiszor a harmadik helyért játszhattak a magyar Hölgyek.

Az eddigi eredmények:
2013: Negyedik hely (Csehország ellen, 1-3)
2014: Harmadik hely (Horvátország ellen, 3-1)
2015: Harmadik hely (Fehéroroszország ellen, 2-0)
2016: Negyedik hely (Szerbia ellen, 0-0, t.: 2-4)

Az idei tornán Szerbia mellett Románia és Fehéroroszország vesz részt. A mieink a szerbekkel találkoztak pénteken, és bár kiegyenlített találkozót játszottak a felek, a szerbek örülhettek a végén. Az előzmények tudatában – 2016 novemberében legyőztük mostani ellenfelünket 4-3-ra – bizakodhatott együttesünk. Ám egy éve nem sikerült győzni ellenük a bronzmeccsen, így az elmúlt négy évben két bronz és két negyedik hely jutott a mieinknek, akik bizakodva várták a mostani kiírást. S már a találkozó elején kiderült, a szerbek nem teketóriáztak sokat, igyekeztek minél gyorsabban eljutni a magyar kapuig, de helyzetet nagyon nem tudtak kialakítani, ahogyan a magyar együttes sem. Húsz perc kellett, hogy feltörjék a reteszt déli szomszédaink, Marija Radojicicsnek sikerült ez, így vezettek a szerbek. Félóra után sikerült először komoly lehetőséget kialakítania Markó Edina tanítványainak, ám Zeller Dóra hiába fordult kapura, lesodorták lábáról a játékszert, majd Szeitl Szilvia és Csiszár Henrietta veszélyeztetett. Érzékeny veszteség is érte a játékrész hajrájában a magyar együttest: Zeller Dórát térdsérülés miatt kellett lecserélnie a kapitánynak.

A második félidőt magyar helyzet vezette fel, de Rácz Zsófia lövése elkerülte a kaput. A magyar fölény egészen a hajráig nem hozott eredményt, de tíz perccel a vége előtt Magyarics Zoé megpattanó lövésével egalizált nemzeti együttesünk, amelyben 124-ik alkalommal lépett pályára Hummel-Smuczer Angéla, aki így csak egyetlen válogatottságra van a honi futballikon, Pádár Anita rekordjától. A népszerű Pancsa 125 alkalommal viselte a nemzeti mezt. Hummel-Smuczer akár már a vb-selejtezők rajtján megelőzheti klubtársát a ranglistán. A lefújást követően nem hosszabbítás, hanem tizenegyesek döntöttek, és ahogyan egy esztendeje, most is a szerbek rúgták jobban a mészpontról a labdát, így jutottak döntőbe.

A másik összecsapáson a fehéroroszok 2-0-ra nyertek Románia ellen, így a mieink vasárnap a románokkal játszanak a harmadik helyért.

„Sajnálom, hogy tizenegyesekkel alulmaradtunk, és nem sikerült döntőbe kerülnünk, a felkészülés szempontjából viszont hasznos és jó mérkőzést játszottunk. Megvolt a lehetőségünk arra, hogy a kilencven perc alatt megnyerjük a mérkőzést, de csak egyet tudtunk értékesíteni helyzeteink közül, érezhető volt, hogy még nincsenek csúcsformában a játékosok. A jövő szempontjából fontos, hogy szoros, kiélezett meccset játszottunk, ez mindenképpen hasznos a tétmérkőzések előtt. Voltak hibák a játékunkban, ezeket ki kell javítanunk a vb-selejtezőkig.” – értékelte a látottakat Markó Edina.

Magyarország – Szerbia 1-1 (0-1) – tizenegyesekkel: 4-5
Balatonfüred, 200 néző

Magyarország: Bíró Barbara – Papp Dóra (Magyarics Zoé, 68.), Tálosi Szabina, Szeitl Szilvia (Szabó Viktória, 46.), Tóth Gabriella – Fenyvesi Evelin, Csiszár Henrietta (csk) – Mosdóczi Evelin, Zeller Dóra (Nagy Lilla, 37.), Rácz Zsófia (Nagy Ágnes, 68.) – Németh Loretta

Gavalovits Sándor