Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Női Eb: Elképesztő és fordulatos fináléban győzött a házigazda! – videóval

A 12. női labdarúgó Európa-bajnokság döntőjéhez érkeztünk el, melyet ma késő délután rendeztek meg Hollandiában. A házigazda hollandok minden meccsüket megnyerve jutottak el a fináléba, ahol a dánokkal szemben mérhették össze erejüket. Parádés meccset hozott a döntő, melyet végül két góllal a házigazda nyert meg, de bőven volt fordulat a találkozó során!

700043979_MH__14086Óriási diadalt vittek véghez a hollandok! (forrás: uefa.com)

A 12. női Eb-döntőjét a házigazda Hollandia játszotta Dánia ellen. A hollandokat még sosem tudták legyőzni korábban az északiak, és előzetesen most sem a dánoknak állt a zászló. A két döntős már egymás ellen játszott a csoportkörben, amikor 1-0 lett a meccs vége. A tornának otthont adó nemzet válogatottja minden mérkőzését megnyerve menetelt el a fináléig, mely az elődöntőben az angolokat győzte le simán, 3-0-ra. Ezzel szemben Dánia a szintén nagyot dobbantó, s a torna történetében újoncnak számító osztrákokat győzte le kiélezett csatában, tizenegyesekkel.

Annyit már a finálé előtt biztosan kijelenthettünk viszont, hogy új győztest avatunk majd ma este! Eddig csak 3 nemzet tudta megnyerni a női Eb-t, de az idei évig egyeduralkodónak számító németeket pont a dánok ejtették ki. Egyébiránt Németországon kívül két északi országok válogatottja nyerte meg a nők között a foci Eb-t: Norvégia és Svédország.

Igencsak korán, már a mérkőzés 6. percében óriási lehetőséghez jutott Dánia a vezetés megszerzése tekintetében, ugyanis tizenegyest kapott az észak-európai válogatott! A labda mögé Nadim állt, és nagyszerűen lőtte be a büntetőt, Hollandia pedig először került a tornán hátrányba (0-1)!

Viszont nem kellett sokat várni, és a hollandok tettek arról, hogy ne kelljen hátrányban folytatniuk a meccset! A 10. minutumban van de Sanden labdáját jutatta a kapuba Miedema, aki már harmadik gólját szerezte az idei Eb-n (1-1)!

A 28. perc legelején jött a finálé újabb gólja, fordított Hollandia! A házigazda Martens révén került előnybe, miután a holland játékos a tizenhatoson kívül szépen fordult kapura, és lőtte a labdát nagyszerűen a bal alsóba! Martens ezzel a góljával utolérte az egalizáló társát a góllövőlistán, és a második volt ekkor 3 találattal (2-1)!

A fordítást jelentő találatig a hollandok mind a 4 lövése kapura ment az első fél órán belül, míg a dánoknál csak a tizenegyesről lehetett ezt elmondani, s az északiak csak azon kívül egyszer lőttek el az első 30 perc során a labdát. Mezőnyben viszont nagyon kiegyenlített volt a játék.

Nem volt megállás gólszerzés terén, a dánok a 33. minutumban egyenlítettek! Harder kapott nagyszerű labdát Kildemoes indítása nyomán még a dán térfelről indulva, majd jobblábasként a holland tizenhatoson belül befelé cselezve ballal lőtte be a játékszert – ahogy ugyanígy tette ezt megelőzően a szintén jobblábas Martens a túloldalon – , kezdődhetett minden “elölről”. A csapatkapitány első gólja nagyon jókor jött a dánok számára ezen az Eb-n (2-2)!

Az eddigi torna legjobb meccse kerekedett a fináléból már annak az első félideje során, és izgalmas folytatásra lehetett a szünet előtt látottak alapján számítani.

Épphogy fordultak a csapatok, és folytatódtak is az izgalmak, hiszen újfent előnybe került Hollandia! Az 51. percben nagyon jó helyről végezhetett el szabadrúgást a házigazda, a labdát pedig laposan Spitse lőtte be! A csapatkapitány ezzel újból pontrúgásból talált be eddigi két tizenegyese után a tornán, és szintén háromgólos lett, akárcsak két másik társa, akik betaláltak ebben a fináléban (3-2)!

A 89. minutumban még egy újabb góllal megkoronázta Eb-győzelmét, vagy éppen bebiztosította azt! Spitse a gólja mellett gólpasszt is adott, Miedema pedig az első egyenlítő találat után másodjára is eredményes tudott lenni a döntőben, és 4 találattal zárta a tornát (4-2)!

3828A hollandok nagy küzdelemben nyerték meg a finálét (forrás: theguardian.com)

Nagyszerű mérkőzésen aratott remek sikert, és nyerte meg a hollandiai rendezésű Európa-bajnokságot a házigazda! Új győztest avatunk tehát, Hollandia pedig megérdemelten emelhette magasba az Eb-győzelemért járó trófeát!

5472A trófea melyet elnyert a házigazda, valamint a torna hivatalos labdája (forrás: theguardian.com)

Női Európa-bajnokság, döntő
Hollandia – Dánia • 4-2 (2-2)
Helyszín: FC Twente Stadion, Enschede. Vezette: Esther Staubli (svájci)
Gólszerzők: Miedema (10., 89.), Martens (28.), Spitse (51.), ill. Nadim (6. – büntetőből), Harder (33.)
Sárga lapok: Groenen (21.), van der Gragt (72.), ill. –
Kiállítás: –

Hollandia: van Veenendaal – van Lunteren (Janssen, 57.), Dekker, Van der Gragt, van Es (van de Berg, 90+4.) – Groenen, van de Donk, Spitse – van de Sanden (Jansen, 90.), Miedema, Martens. Szövetségi kapitány: Sarina Wiegman

Dánia: Petersen – Nielsen, Sorensen (Roddik, 77.), Larsen, Sandvej – Troelsgaard, Kildemoes (Thogersen, 61.), Pedersen (Christiansen, 82.), Veje – Harder, Nadim. Szövetségi kapitány: Nils Nielsen

https://youtu.be/mx8bJM8AZa0

Nagy Dávid