Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

UEFA Szuperkupa: A Real elvontatta a buszt, idén is övék a trófea – videóval!

Nét nagy nevű csapat, a Real Madrid és a Manchester United nyitotta meg hivatalosan is a 2017/18-as szezont, az UEFA Szuperkupáért való harccal Macedóniában.

Kép: AS.com

Kép: AS.com

Már az első percekben kezdett körvonalazódni, hogy melyik oldalon miként képzelik el a győztes taktikát. A spanyolok próbálták tartogatni a labdát és hosszasan szövögették, építgették akcióikat; míg a túloldalon egy biztos, stabil védekezésből indultak ki és a gyors támadásokban bíztak. Alapvetően egyik oldalt sem lehetett azzal vádolni, hogy kirobbanó formában futballoztak volna – erősen érződött a szezoneleji forma. A Realnál például nagyon körülményes volt az építkezés. Kroosék egyik oldalról a másikra járatták a labdát folyamatosan, de nagyon nehezen haladtak előre (mondjuk ebben a fegyelmezetten helyezkedő vörösöknek is megvoltak az érdemei). Iscónak kellett egy kis idő, mire játékba lendült, az előtte futkározó Bale és Benzema viszont eléggé rozsdás volt, a meccs eleje nem az ő csodás játékukról szólt.

Ennek vélhetően nagyon örült Jose Mourinho, hiszen elérte célját: gyakorlatilag szépen leparkolta a tizenegy kerekű buszt a kapu elé és várt a csodára. A kontrákra alapozni amúgy nem volt butaság a részéről: az első percekben többször is sikerült labdát szerezniük a középpályán, amikből meg lehetett indulni. A nem rég szerződtetett Romelu Lukaku kitűnően kamatoztatta testi erejét, az összjátékoknál és a befejezéseknél viszont valahogy nem volt szerencséje. Meg persze ott volt még a csapat esze, Paul Pogba is, aki elég öncélú volt: sok a csel és a távoli lövés, még akkor is, ha csak minimális az esély a gólra. Rossz döntések sorozatát mutatta be a francia játékmester, ez is hozzájárult ahhoz, hogy nem talált be a Manchester United az első játékrészben.

Pedig kisebb lehetőségek akadtak mind a két oldalon. Voltak csúnyán eladott labdák, szép labdaszerzések, amiket normál esetben mind a két oldalon ki kellett volna használni, ám most még nem voltak elég élesek ehhez a csapatok. Az első igazán komoly lehetőség a 16. percben alakult ki, amikor is Casemiro fejelt kapufát egy szöglet után – ekkor még nem is sejtettük, hogy a brazil középpályás jelenléte a későbbiekben is fontos szerepet kap majd de Gea kapuja előtt. Kevesebb, mint 10 perccel később ugyanis épp ő törte meg a gólcsendet és szerzett vezetést a Real Madridnak. Beszorult az angol csapat, Carvajal kitűnő indítására és Casemiro hirtelen beindulására pedig már nem volt ellenszerük. A lemaradó Lindelöf mondjuk nem véletlenül mutogatott a partjelzőnek, hiszen a lassításból nagyon úgy tűnt, hogy a madridi játékos lesről lépett ki – de a gólt megadták, így nincs miről beszélni.

https://www.youtube.com/watch?v=8dYgsdTDsJI

Mou taktikája így viszonylag hamar értelmét vesztette. Váltaniuk kellett, ha nyomást akartak gyakorolni ellenfelükre. Elővették hát a jó öreg letámadást, ami a félidő végére egész jó kezdett működni. Persze jobb helyzetkihasználással és egyéni döntésekkel máshogy is alakulhatott volna számukra, de végül be kellett érniük egy 0-1-es hátránnyal – de sebaj, a fordulást követően még volt fél meccsük, hogy bizonyítsanak. Madridban azonban nem így gondolkodtak: Zidane addig törte a fejét a ronda nyakkendőjében, amíg úgy nem határozott, hogy eldönti a meccset. A Real nem kezdett el bekkelni és várakozni. Épp ellenkezőleg: felpörgették a játékot, sokat passzoltak és beszorították az MU-t, amely akkor már nem azért kényszerült védekezni, mert az volt a terv. Az 52. percben aztán újabb fontos eseményt jegyezhettünk fel: egy szép passzjáték után Bale átadását követően Isco került ordító ziccerbe, amit a spanyol klasszis könnyedén ki is használt, megduplázva csapata fölényét.

Mourinho ennél csak akkor lehetett bosszúsabb, amikor egy-két perccel később Lukaku hasonlóan nagy helyzetben a kapu fölé durrantott. Semmi sem akart összejönni az angoloknak, akik kiestek a nyeregből – a Real határozottan átvette a játék irányítását és ők diktáltak. Akkor nagyon úgy tűnt, hogy akár itt véget is érhetnek a dolgok, ám talán kissé váratlanul jött egy csavar: a 62. percben Matic eresztett meg egy kemény lövést távolról, amit Navas csak kiütni tudott – pont az arra járó Lukaku elé, aki itt már nem hibázott és szépített. Újra csak egy gól volt a különbség, vagyis ismét nyílttá vált a találkozó. A játék képében azonban mégsem történt jelentős változás. Talán valamivel veszélyesebb tudott lenni a Manchester United, de sokáig így is a Real irányított. Csak a hajrára fordulva állt vissza Zidane együttese, amely az ivószünet után alakzatot is váltott: bejött Asensio és Lucas, akik Benzemával kiegészülve alkották a három támadót a 4-3-3-as felállásban (Isco és Bale jöttek le).

Manchesterben nagyon mérgesek lehetnek, mert bármennyire is kiforratlan volt a játékuk, több sanszuk is volt az egyenlítésre: Rashford helyzete például 10 perccel a (rendes játékidő) vége előtt tökéletes példa, de a háló ezúttal sem rezdült. A Realba közben bejött a korábbi manchesteri kedvenc Cristiano Ronaldo, akinek a Konföderációs kupa miatt húzódott el a nyári vakáció így ő egyelőre nincs kirobbanó erőben – pár percet azért vállalt. Túlzás nélkül kijelenthető, hogy mind a két oldalon megvoltak a lehetőségek egy újabb gólra. A vörösöknél Rashford mellett többek között Fellaininak is akadt helyzete, a túloldalon pedig Lucas Vazquez szólója után örülhetett volna Asensio – de nem született újabb gól, így maradt a 2-1-es Real Madrid siker, ami tavaly után zsinórban a második Szuperkupa-győzelmet jelenti a spanyolok számára.

Zidane együttese messze volt a csúcsteljesítménytől, ez végig érződött, de összeszedettek voltak és összességében megérdemelten hódították el (ismét) a trófeát. A Manchester pedig most sem nézett ki sokkal jobban, mint tavaly. Akárhogy is nézzük, nem valószínű, hogy a világon bármelyik ellenfelük összetojta volna magukát a vörösök produkcióját látva. Hacsak nem lesz komoly javulás a részükről, akkor egy PL-es top 3-as eredménynél nem valószínű hogy többen reménykedhetnek idén. Aztán majd meglátjuk.

https://www.youtube.com/watch?v=WSbG1AjjPRg

https://www.youtube.com/watch?v=MBF_EG-DtJs

Real Madrid – Manchester United 2-1 (1-0)
Helyszín: 
Philip II Arena (Skopje, Macedónia); Vezette: Rocchi (Olaszország)
Gólszerzők:
Casemiro (24.), Isco (52.), ill. Lukaku (62.)
Sárga:
 Carvajal (84.), Ramos (86.) ill. Lingard (42.), Rashford (90+4.)
Kiállítás: 
– ill. – 

Real Madrid: Keylor Navas – Marcelo, Sergio Ramos, Varane, Carvajal – Kroos, Casemiro, Modric – Isco (Lucas Vazquez 74.) – Benzema (Cristiano Ronaldo 83.), Bale (Asensio 74.). Vezetőedző: Zinedine Zidane

Manchester United: De Gea – Darmian, Smalling, Lindelöf, Valencia – Pogba, Matic, Herrera (Fellaini 56.) – Lingard (Rashford 46.), Lukaku, Mkhitaryan. Vezetőedző: Jose Mourinho

Baranyai Balázs