Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Az ikonikus Clint Dempsey

Az MLS-ben (észak-amerikai profiliga) szereplő Seattle Sounders, valamint USA nemzeti csapatának játékosa, Clint Dempsey már eddig is nagy hírnévnek örvendett, ám napról-napra bizonyítja a veterán jenki, hogy nagyon is jó az öreg a háznál. Legutóbb azzal vétette észre magát magyar idő szerint az elmúlt hajnalban, hogy Sallóiék, azaz a Sporting Kansas City ellen győztes gólt szerzett, mely az 50. volt klubja színeiben, ezzel történelmet írt!

IMG_20170813_113542Dempsey már a Sounders színeiben félszáz találatnál jár! (forrás: twitter.com/SoundersFC)

Clint Dempsey 1983. március 9-én látta meg a napvilágot Clinton Drew Dempsey néven a Texas állambeli Nacogdoches-ben. A 34 éves csatár jelenleg USA válogatottját erősíti, klubszinten pedig az MLS címvédőjét, a Seattle Sounders-t.

A karrierjét a New England Revolution-ben kezdő Dempsey megfordult már Európában is, ami klubbéli szereplését illeti, s legtöbb meccsét az akkor még Premier League-ben szereplő Fulhamben játszotta, ahol többek között Gera Zoltán csapattársa is volt. Dempsey az idény nyáron lezajlott 14. Gold Cup-on diadalmaskodott USA-val, s a Sounders labdarúgója annak ellenére, hogy csak a kieséses szakaszban csatlakozott a válogatotthoz, sokat tett annak végső győzeleméért.

Dempsey nem hiába nevezhető már-már élő legendának, ugyanis ahol ő szerepelt, ontotta a gólokat, és sokat tett minden téren aktuális klubjaiért. Idén márciusban az ESPNFC USA minden idők legjobb játékosának választotta, majd az MLS rangsorában is a valaha volt legjobb labdarúgónak nevezték meg júliusban.

De hogy jobban megértsük a dolgot, hozzuk szóba Cristiano Ronaldót és Lionel Messit is. Őket követi a ranglistán Clint Dempsey a legtöbb válogatottbeli gólok számát tekintve! Magyarán Dempsey a világ harmadik legeredményesebb labdarúgója ha a válogatottban nyújtott teljesítményeket figyeljük, ez pedig több, mint tiszteletre méltó. A portugál ász, Ronaldo eddigi 143 portugál válogatottban lejátszott meccsén 75, Messi argentin színekben 118 találkozón 58, míg Dempsey 137 összecsapás során 57 gólt rúgott. Tehát a jenki közel áll ahhoz, hogy megelőzze Messit, s akár pályafutása végéig még Ronaldót is letaszíthatja a trónról.

2004 november 17-én mutatkozott be USA felnőtt válogatottjában Jamaika ellen, a legutóbbi válogatott meccsét – a Gold Cup döntőjében – is a jamaikaiak ellen vívta. Emellett 57 nemzeti címeres mezben szerzett találatával beérte a szintén legendás Landon Donovant, akit nagy eséllyel meg is fog előzni, és egyedüli gólrekordere lesz USA-nak. 2005, valamint 2007 után idén újból elhódította a CONCACAF-aranykupát, míg 2011-ben ezüstérmes lett a küzdelmekben. Ezen felül még érmet zsebelt be a nemzeti csapattal – 2009-ben nagy küzdelemben “csak” a második helyet szerezte meg USA-val a dél-afrikai Konföderációs Kupán.

A 2017-es MLS idény kezdetén még nem tudott csatlakozni klubjához, hiszen szívritmuszavar miatt hosszabb kihagyásra kényszerült, de nem adta fel, és visszatért a pályára, amiért a Sounders drukkerek, és az amerikaiak is nagyon hálásak, hiszen azóta továbbra is nagyszerűen játszik a válogatottban is. Dempsey elnyűhetetlennek tűnik, olyan, akin a kor vasfoga nem ejt sebet, vagy ha mégis, akkor felállva és megerősödve tud újra és újra megújulni.

Klubszinten sincs hiány szép sikerekből, így essen erről is szó, ha már fentebb a válogatottban elért sikereit taglaltuk. Első felnőtt klubjában, a New England Revolution-ben 2005-ben, valamint 2006-ban is ezüstérmes lett az MLS-ben, azaz csupán csapata csak az MLS Cup fináléjában vérzett el. Bizonyára sokak emlékeznek a Fulham nagy menetelésére az Európa-ligában, melynek jócskán részese és főszereplője volt Clint Dempsey és akkori csapattársa, Gera Zoltán is. A 2009/2010-es szezon El-fináléjában az Atlético Madrid múlta felül a londoni klubot, így akkor is egy ezüstéremmel gazdagodott Dempsey. 2014-ben jelenlegi klubja, a Seattle Sounders megnyerte az MLS alapszakaszát, így a Supporter’s Shield is bekerülhetett a vitrinbe. Arra pedig ki ne emlékezne, azok közül, aki szereti a tengerentúli focit, hogy az elmúlt idényben az MLS Cup-ot is megnyerte a Sounders, azaz az egész bajnoki szezont, ám Dempsey a fináléban már nem léphetett pályára, de így is sokat tett azért, hogy klubja eljusson a fináléig.

Dempsey ezúttal pedig újabb mérföldkőhöz érkezett pályafutása során, ugyanis ma hajnalban a Sporting Kansas City ellen aratott 1-0-s Sounders-sikert az ő gólja hozta meg, de nem ez a mérföldkő. A mérföldkő az, hogy Dempsey zseniális, győzelmet érő fejesgólja már a saját 50. találata volt a Seattle színeiben, ezzel pedig történelmet írt a 2-es mezt viselő, nagyszerű csatár. Dempsey félszázadik Sounders mezben szerzett gólja az idei szezonban a harmadik találata volt a tizedik idénybeli bajnokiján.

Demseyt még remélhetőleg sokáig láthatjuk a pályán, és amennyire fáradhatatlan, ebben okkal reménykedhetünk. Egy igazi élő legenda ő, aki nem csak az MLS és USA futballjának kedvelői által lehet ismert.

Természetesen Dempsey karrierjét ezek után is nyomon követjük, s ezt olvasóink is megtehetik, hiszen hétről-hétre beszámolunk az MLS aktuális történéseiről.

Íme Dempsey mind az 50 Seattle mezben szerzett találata!

Dempsey karrierje számokban

Klubjai
• New England Revolution, 2004-2006 • 80 meccs, 26 gól, 14 gólpassz
• Fulham, 2007-2012 • 232 meccs, 60 gól, 21 gólpassz
• Tottenham Hotspur, 2012-2013 • 43 meccs, 12 gól, 7 gólpassz
• Seattle Sounders, 2013 óta • 105 meccs, 50 gól, 21 gólpassz

USA válogatottjában
• 2004 óta – 137 meccs, 57 gól, 17 gólpassz

Elképesztő adatok ezek egy elképesztő ember karrierjéből, melynek még nincs vége, így akár újabb rekordokat döntögethet majd még Dempsey!

Nagy Dávid