Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Nagy bajban a DVTK – figyelmeztetett az MLSZ

Közel hatszáz millió forintos mínuszban van a miskolciak saját tőkéje, ami igencsak elmarad az elvárttól.

Leisztinger-Tamas-2014-1200

Leisztinger Tamás érkezésével konszolidálódott a miskolci klub helyzete. – fotó: boon.hu

A boon.hu írta meg elsőként, hogy az MLSZ pénzbüntetésre ítélheti a DVTK-t, amennyiben nem rendezi saját tőkéjét. A miskolciak sorozatos veszteséges éveket produkálnak, aminek következményeként felélték saját tőkéjüket, és a szövetség azt szeretné, ha konszolidálódna a helyzet Borsodban. „A Diósgyőr FC Kft. hétfőn arról tartott közgyűlést, hogy megemelje a gazdasági társaság tőkéjét. A testület úgy döntött, hogy a miskolci önkormányzat segítségét kéri. Ha a város kisebbségi tulajdonosként megszavazza a tőkeemelésben rá eső 250 millió forintot, a DFC Kft., és a Borsodsport Invest térítésmentesen lemond az önkormányzattal kötött, ingatlanokhoz kapcsolódó jogairól.” – olvasható a megyei portálon, amely közzétette az MLSZ-től kapott levelet is, melyben kiemelik, a kluboknak különböző pénzügyi határértékeket kell teljesíteniük. „A Pénzügyi Monitoring Rendszer keretein belül az első és másodosztályú kluboknak rendszeresen kell készíteniük különféle pénzügyi jelentéseket a vagyoni, pénzügyi helyzetükre vonatkozóan. Ez az egyik feltétele a vagyoni értékű jogok központi bevételeiből juttatott pénzek átutalásának. A kapcsolódó eljárásrend szerint a kluboknak különféle pénzügyi küszöbértékeket kell teljesíteniük, amelyek azt a célt szolgálják, hogy az MLSZ meggyőződjön arról, hogy a klub a megfelelő növekedési pályán halad pénzügyileg is.

Az egyik fontos mutató a számviteli mérleg szerinti saját tőke, amely a klub saját vagyonát jelképezi. Az eljárásrend szerint ennek 2016. december 31-én elvárt szintje első osztályban 200 millió forint. Az érték kiszámításánál nem vesszük figyelembe az értékelési tartalék összegét, amely számviteli szempontból ugyan a saját tőke része, azonban nem jelent pénzbeli vagy tárgyiasult eszközben megtestesülő és könnyen pénzzé tehető hozzájárulást, hanem a társaság eszközeinek értéknövekedését hivatott számszerűen bemutatni.

A Diósgyőr esetében ez év végén mínusz 585 millió forint, azaz közel 800 millióval marad el az elvárt szinttől, és azt jelenti, hogy az elmúlt években a klub a saját vagyonát felélte a sorozatosan veszteséges működés miatt. Ezért írásban hívtuk fel a klubvezetés figyelmét, hogy augusztus 31-i határidővel állítsák helyre a saját tőke értékét az eljárásrendben meghatározott mértékig. Amennyiben erre nem kerül sor, a határidő leteltét követően pénzügyi szankciót fogunk alkalmazni, amelynek pontos tartalmát a klub részére korábban küldött levelünkben ismertettük.”

Nem ismeretlen Miskolcon a pénz nélküliség, bár Leisztinger Tamás érkezésével stabilizálódott a klub anyagi helyzete, mi több, növekedett is a bevétele, ám a fentiek arra utalnak, hogy pénzügyi kerete kimerülőben van a futballcsapatot működtető cégnek.

Gavalovits Sándor