Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

El: Egészséges drukk a játékosokban, Nikolic hazatér

Az utolsó előtti akadályra készül a Videoton a második számú európai kupasorozat főtáblára jutása érdekében. A Partizan elleni összecsapás előtt Marko Nikolic vezetőedző és Fiola Attila beszélt a várakozásokról.

21783_xf8s3TP7NX

Nem mondhatni, hogy az utóbbi években elkerülnék a sikerek a Videotont, lévén 2012-ben a Paulo Sousa vezette fehérváriak bejutottak a csoportkörbe, ahol sokáig esélyük volt továbblépni, végül harmadik helyen végeztek a Sporting CP, Basel, Genk trió mellett. Most hasonló bravúrra készülnek a piros-kékek, pláne, hogy az akkor sorozattal ellentétben ezúttal egy igazi nagy halat is sikerült búcsúztatni a Bordeaux személyében. Az utolsó két akadályt a belgrádi Partizan jelenti. A párharcot Belgrádban kezdi a magyar együttes, ahová száz szurkoló kíséri el a csapatot. Főképp azok, akik az eddigi selejtezők valamelyikén a helyszínen szurkoltak és bemutatták jegyüket. A többi belépőt a keretbe nem került játékosok, és a labdarúgók családtagjai között osztotta szét a klub. A találkozót ugyanis zárt kapuk mögött rendezik meg, miután a szerb szurkolók előbb a Budocnost, majd az Olympiakos elleni BL-selejtezőn is meg nem engedett módon viselkedtek.

Elkezdődöt a Vidi edzése a Partizan Stadionjában. #videotonfc #vidi #football #foci #videoton #soccer #fb

Videoton FC Official (@vidinstagram) által megosztott bejegyzés,

De vissza a várakozásokra. Fiola Attila szerencsére már nem bajlódik semmilyen sérüléssel, így már a bajnokságban is pályára léphetett. A védő kálváriája még a tavaly nyári Eb-n kezdődött, de ma már százszázalékos erőállapotban várja a fekete-fehérek elleni találkozót. „A Partizan otthonában az lesz az elsődleges feladatunk, hogy ne kapjunk gólt. Amiatt persze egyikünk sem keseregne, ha közben szereznénk egyet – emelte ki a továbbjutás elsőszámú pontját a védő. – Az idegenben szerzett gól rengeteget ér ezen a szinten. Gondoljunk csak a Bordeaux elleni csatára. A felcsúti győzelmünk mellett annak köszönhettük a továbbjutást, hogy Franciaországban lőttünk egy gólt. Ami azt illeti, hasonló forgatókönyvvel ezúttal is kiegyeznék, noha megint az utolsó másodpercig kellene idegeskednünk.”

Stabilnak maradni

ADM_6729-1502907457

Nem ismertlen a Partizan Marko Nikolic számára, lévén a tréner legutóbbi együttese vár a magyar brigádra, és az előző évadban minden szerb sorozatot besöprő belgrádi klubot is otthonának tekintő tréner szerint nehéz lesz, de már a Videoton sikereiért dolgozik. „Nem örülök, hogy a Partizannal kell játszanunk – pendített meg érzelmi húrokat a szakember. – Viszont most csak arra gondolok, hogy a Bordeaux legyőzése óta egy álmot élünk meg, amely valóra is váltható. Persze hazudnék, ha azt mondanám, hogy nincsenek furcsa érzéseim, hiszen én itt is otthon vagyok, nagyon szeretem ezt a klubot. De profin kell viselkednem, jelenleg a Videotonért vagyok itt. Csak azon dolgozom, hogy a maximumot nyújtsuk és sikeresek legyünk.”

Nikolic szerint azonban nem ez az egy összecsapás dönt a továbbjutásról, mert vár még egy kilencven perc tanítványaira Felcsúton. „Ugyanakkor szinte biztos, hogy ez a találkozó nem dönt semmiről, vár még ránk Magyarországon is kilencven perc. Ha megnézzük az eddigi meccseinket, mindig lőttünk gólt, most is sokat kell támadnunk. Közben stabilnak is muszáj maradnunk, és akkor szép eredményt érhetünk el. Összességében azt gondolom, hogy a koncentráció dönthet, mert ötven-ötven százalék a két csapat esélye.” Azt is kiemelte, mindkét együttesnek nehéz lesz megbirkóznia a hangulattalansággal, lévén a találkozó, ahogyan fentebb említettük, nézők nélkül kerül lejátszásra. Ugyanakkor a Videotonnak nem lesz hátrány, merthogy a hazai élvonalban akad olyan mérkőzés, amikor úgy érezheti magát a játékos, nincsenek is nézők.

„Azon leszünk, hogy a Bordeaux elleni visszavágón látott arcunkat lássa midenki már a Partizan elleni első találkozón. Azt hiszem, azon a meccsen megmutattuk, hogy hogyan kell kezdeni egy mérkőzést. Danko Lazovics és Marko Scsepovics számára nagyon különleges lesz ez a találkozó, de a profi világban előfordul ilyen. Biztos vagyok abban, hogy a teljesítményüket nem befolyásolja ez a helyzet.” – beszélt érzéseiről és a két szerb játékosuk lelkiállapotáról Juhász Roland, az együttes csapatkapitánya.

Optimista Djukic 

Nehéz a szerb együttes helyzete, hiszen egyrészt nem élvezhetik szurkolóik támogatását, másrészt a Videoton minőségi játéka miatt aggódik a Partizan edzője, aki ennek ellenére bizakodva várja a csütörtök esti randevút. „Mindig optimista vagyok, nem gondolok a vereségre, a mentalitásom nem engedné. Hiszek a Partizanban, csapatom folyamatosan fejlődik. Komoly vetélytársat kaptunk, de csak a győzelemben gondolkodom, mert jó csapatunk van és készen állunk – nyilatkozta Miroslav Djukic a találkozó előtti sajtótájékoztatón. – Amíg én vagyok az edző, addig mindig, minden ellenféllel szemben győzelemre törünk. A Partizannak kell irányítania a mérkőzést, muszáj támadnia, de védekeznie is. A csatárok jelentik az első szintű védelmet.”

ADM_6631-1502907500

Lényeges kérdés a szerbek kapcsán, ki lesz a kezdőkapus. Djukic szerint az öt bevethető cerberus közül mindenki készen áll, de csak csütörtökön dönti el, ki védi majd a ketrecet a Videoton elleni összecsapáson. Az ugyanakkor biztos, hogy a korábbi újpesti Nebojsa Kosovic és Alen Stevanovic sem lesz játékra kész, míg Uros Djurdjevic, valamint Everton Luiz pályára léphet a találkozón.

A találkozót skót játékvezető dirigálja majd John Beaton személyében. A bíró a 2014. október 11-én játszott Románia – Magyarország találkozón már működött közre magyar csapatnak, igaz akkor alapvonali asszisztensként. Segítői Graeme Stewart és Stuart Stevenson lesznek.

Gavalovits Sándor