Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

NB I: Döcögős játékkal is három pontot szerzett a Ferencváros

Nem brillírozott a Fradi, de nagy nehezen legyűrte a Haladást a fővárosi alakulat.

311812_moutari

Az alapot Moutari gólja adta meg. – fotó: rangado.hu

Korán kezdődött a hatodik forduló, amely már augusztus 17-én rajtolt. A Ferencváros mestere, Thomas Doll teljesen felforgatta a kezdőcsapatát. Bőle Lukács és Gera Zoltán sérülés miatt maradt ki, míg a korábbiakhoz képest kikerült Rui Pedro, Böde Dániel, Lovrencsics Gergő is. Batik Bence sem került be, csak a kispadra, legalábbis az előzetesen megadott összeállításban, merthogy a bemelegítésnél megsérült Otigba, így aztán végül az első perctől a pályán volt, mellette a kezdőben lehetőséget kapott a nemrégiben igazolt Marcos Pedroso a balhátvéd pozíciójában. A másik oldalon is akadt több változtatás. Az előzetes várakozások ellenére kimaradt Medgyes Zoltán, Kiss Bence is csak a kispadra ülhetett le. Ennyit az előzményekről.

1. félidő: 

Nekiesett ellenfelének a Fradi, ami gyorsan eredményre vezetett. Egy bedobást követően Moutari szerezte meg a vezetést a fővárosi alakulatnak, de ez inkább a vendégeknek tett jót. A szombathelyiek három jó lövéssel reagáltak a korai gólra, mi több, egyre inkább átvették a játék irányítását, egy ízben például Dibusznak kellett kirontania a kapuból. Idővel azonban visszavette a kezdeményezést a házigazda, amit Varga szabadrúgása utáni lehetőség is jelzett, de Lovrencsics Balázsban elakadt a lövés.

Érdekesség, hogy az utolsó három egymás elleni bajnokiját egyaránt 3-1-re nyerte meg a Ferencváros hazai pályán. Az előző idényben kétszer is, míg a 2015-16-os szezonban egy alkalommal találkoztak a fővárosban.

Az első huszonöt perc végére aztán előbb Botkát kellett ápolni, majd Leandro is meghúzódott egy kissé, de valószínűleg tudatában volt, hogy nincs védője a Fradinak, így folytatta a játékot. Fájhat Thomas Doll feje, amennyiben a két védője is kénytelen lett volna lekéredzkedni. Eközben Tóth Máté szerencsésen tartotta meg a játékszert, lövésébe Dibusz beleért, a szöglet nem okozott veszélyt. Doll aztán végül kényszerből kénytelen volt meghúzni első változtatását. Leandro húzódása nem jött rendbe, így helyére Lovrencsics Gergő érkezett. Érdekesen alakult át a védelem ezt követően. Lovrencsics Gergő lett a jobbhátvéd, Botka pedig behúzódott Leandro helyére.

Ezzel pedig a jobb szélről általában Varga befele húzott utat nyitva a felfutó Lovrencsics Gergőnek, ami veszélyes fegyverré vált idővel, más kérdés, hogy a vendéglátók 97-ese mellé-fölé tekert nagy helyzetben.

Hiába a válogatottság és a rutin, Priskin Tamás meglehetősen indiszponáltan futballozott az első negyvenöt percben. Jóformán többet szabálytalankodott, mint amennyi értékelhető megmozdulása volt a támadónak. Mintha nem is ő lenne. S hát ki lehet jelenteni, hogy akadozik a Fradi játéka, lévén sok volt a pontatlanság – főleg a középpályán – amit a Haladás kihasználhatott volna, ám nem tették, pedig a lehetőségek adottak voltak, míg a Fradi sehogy sem tudott felépített támadást vezetni. Esetleges játékkal pedig nem mindig lehet meccset nyerni. Jól jelzi a szurkolók türelmetlenségét a szünetet jelző hármas sípszókor felhangzó szórványos füttyszó.

20882146_1958281427783596_1925059972963533664_n

Beszédes az első félidő statisztikája… – forrás: m4sport.hu

2. félidő: 

A szünetet követően Doll kihasználta maradék két cseréjét is. Lovrencsics Balázs keveset mutatott, helyét Böde Dániel vette át, míg Gorriarán kisebb sérülése miatt volt kénytelen az öltözőben maradni, őt Rui Pedro váltotta. Ennek aztán az lett a következménye, hogy Böde és Priskin került előre egymás mellé, ami abból a szempontból érdekes, hogy tulajdonképpen ugyanazt a stílust képviselik. Ez viszont könnyen hozhatja azt, hogy esetleges sérülés miatt emberhátrányba kerülhet a Ferencváros.

Sok közös vonás akad a két csapat között, több olyan játékos is van, akik korábban mindkét együttesben megfordult. Csak az utóbbi években ilyen Bosnjak Predrag, Radó András, korábban pedig Jagodics Zoltán, Leandro is szerepelt a vasiaknál. De például Ugrai Roland is szerepelt a vasiaknál és a Fradinál is, jelenleg a DVTK labdarúgója.

A szünetbeli cseréknek húsz perccel a második játékrész kezdete után lehetett volna igazán jelentősége. Tóth Máté és Lovrencsics Gergő ütközött a levegőben, utóbbit ápolni is kellett, szerencsére nagyobb baj nem lett az esetből, de azért meghűlt Doll ereiben a vér. Azért nem lett volna leányálom emberhátrányban befejezni a találkozót. Közben a Haladás elkezdte irányítani a játékot, miután ráéreztek, hogy igenis lehet keresnivalójuk a Groupama Arénában. S ezt használhatta volna ki a Fradi, ám Priskin hiába fejelhetett tisztán, Király ölébe hullott a labda, majd Böde térdéről pattant a kapushoz a játékszer, míg a Haladás akárhogy próbálkozott az előrejátékkal, sokra nem jutottak a vasiak. A hajrára Mészöly Géza tizenkilencre lapot kért, Jancsó helyére Grumicsot küldte pályára, ezzel növelve a támadók számát, ámde mint tudjuk, nem a csatárok száma dönti el egy találkozó sorsát. Tíz perccel a vége előtt villant a Fradi: Varga levágódó lövése Pedroso elé került, aki gondolkodás nélkül betekerte a játékszert, Böde estében próbálkozott, de Németh mellett kitekert testhelyzetből mellé lőtt. Nem sokkal később azonban fejjel már nem hibázott a robosztus támadó: Moutari tartotta meg Ramos mellett a labdát, majd passzát Lovrencsics Gergő beadta, Böde pedig a léc segítségével növelte együttese góljainak számét, hogy aztán egy újabb próbálkozását Király fogja, majd szintén a veterán cerberusnak kellett nagyot védenie, hogy ne legyen 3-1.

Nem adta fel a Haladás, a végén Dibusz öklözte el a labdát, amit Kiss Bence visszalőtte kapásból, Böde ezúttal a saját kapuja előtt használta jól a fejét. A legvégén aztán Varga próbálkozását tolta oldalra Király, pedig ziccer volt, miután Böde kiugratta.

stat

A találkozó statisztikája. – forrás: m4sport.hu

Ezzel a győzelemmel átmenetileg a dobogóra lépett a huszonkilencszeres bajnok, míg a Haladás maradt a hetedik helyen.

Ferencváros – Haladás 2-0 (1-0)
Groupama Aréna, 4911 néző, vezette: Karakó Ferenc
Gólszerzők: Moutari (5.), Böde (83.)
Sárga lapok: Leandro (15.), Lovrencsics B. (22.) ill.: Tóth Máté (63.), Kovács (85.)
Kiállítva:

Ferencváros: Dibusz – Botka, Batik B., Leandro (Lovrencsics G., 32.), Pedroso – Gorriarán (Rui Pedro, a szünetben), Csernik K. – Varga R., Lovrencsics B. (Böde, a szünetben), Moutari – Priskin. Vezetőedző: Thomas Doll

Haladás: Király G. – Németh Milán, Jagodics M., Bosnjak – Simon Á. (Kiss B., 67.), Jancsó A. (Grumic, 74.), Tóth M. (Medgyes Z., 67.) – Kovács L., Mészáros K., Ramos – Williams. Vezetőedző: Mészöly Géza

Gavalovits Sándor