Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Megtörhet-e idén a bőrnadrágos “átok”?

Minden évben felmerül a kérdés a német labdarúgó bajnokság nyitánya előtt, hogy képes lesz-e valaki meglepetést okozni azzal, hogy legalább megszorongatja a Bayern München-t, kiknek bajnoki címére a fogadóirodák igencsak jelentéktelen szorzókat adnak. Idén azonban a közvélemény korántsem biztos abban, hogy a salátástál ismét Bajorországba fog vándorolni.

REU_2286852

A “salátástál”, melyet már 27 alkalommal hódított el a rekordbajnok Bayern München

De mi az, ami erre a bizonytalanságra okot ad?

A Bayern München nyári felkészülésén mutatott minősíthetetlen teljesítménye egy izgalmas, fordulatokban gazdag szezon reményét hozta el a Bundesliga szerelmeseinek. Carlo Ancelotti legénysége sorra bukta el idén nyáron a barátságos meccseit, kikaptak többek között az Arsenal, az AC Milan, az Inter, a Liverpool és a Napoli csapatától (az 5 mérkőzésen mindössze 1 gólt szereztek, viszont 12-t kaptak). Kijelenthető tehát, hogy a német rekordbajnok az utóbbi 10 év legrosszabb felkészülését produkálta.

Emellett a müncheniek további aggodalmára ad okot a tény, hogy az előző évekhez hasonlóan ismét igen foghíjas kerettel vágnak neki az új szezonnak. A sérültek listáját gyarapítja a kulcsjátékosok jelentős része, név szerint Thiago, Boateng, Martinez, James, illetve Bernat. A napokban tért vissza az edzésre Neuer, Alaba és Robben, így a rajtra valószínűleg még finoman szólva sem lesznek top-formában.

2016_header

Így ünnepeltek tavaly a bőrnadrágosok, akik zsinórban ötödik alkalommal lettek bajnokok

Mindezek mégis eltörpülni látszanak a klub legnagyobb problémájával szemben, mely már az előző idényben is megmutatkozott, ez pedig nem más, mint a klubvezetés és Ancelotti különböző futball-szemlélete. Az olasz 2016-os kinevezésekor nyilvánvalóvá vált az egész világ számára, hogy Rummenigge és Hoeness még egy BL-győzelmet ki akarnak sajtolni a saját kis aranygenerációjukból, hiszen Carlo köztudottan a „vén rókákra” alapoz, nem pedig a fiatal tehetségekre. Az eredmények tavaly nem igazán jöttek, és a fiatalítás is váratott magára, ráadásul a Carlo által favorizált 4-3-3-as felállásra is alkalmatlannak látszott a keret összetétele.

Borussia Dortmund vector logoDe mégis ki taszíthatná le a bajorokat a trónról?

Borussia Dortmund: A Bayern legnagyobb kihívója vitathatatlanul a Ruhr-vidéki együttes, ami a múlt-szombati Szuperkupa döntőn is meglátszott. Itt még ugyan alulmaradtak a sárga-feketék, de ők diktálták a mérkőzés iramát, a bajnokcsapat csak kullogott az eredmény után. Mellettük szól az új vezetőedző, Peter Bosz személye is, aki közismerten jól nyúl a fiatal tehetségekhez, kikben a BVB kerete igencsak bővelkedik. Elég csak Pulisic, Dembelé, Weigl, Dahoud vagy Passlack nevét említenünk. Bosz tavaly az Ajax igencsak 20 közeli átlagéletkorú keretével is művelt már csodákat, miért ne törhetne borsot idén Carlo Papa orra alá?!

RB Leipzig: Az előző szezon meglepetéscsapatától idén mindenki kisebbfajta visszaesést vár, de ez nem azt jelenti, hogy érdemes őket leírni. Hasenhüttl szívós és fiatalos csapatot épített, amihez Ralf Rangnick sportigazgató szakértelme és sasszeme is erősen hozzájárult. Megtartották nyáron a legjobbjaikat, és újabb 30 millió eurót elköltöttek fiatalokra, tehát minden adott egy parádés BL-szerepléshez. Egyedül a kettős terhelés szólhat a bajnoki esélyeik ellen.

TSG Hoffenheim 1899: Most bánhatják igazán Nagelsmann fiai (vagy inkább testvérei koruk alapján) az elszalasztott dobogót! Tudniillik így a villámgyors Liverpool lesz az ellenfelük a BL-selejtezőn, tehát a főtáblára igen csekélyek az esélyeik. Bár talán így lesz a legjobb számukra, hiszen a keret nem feltétlenül elég mély ahhoz, hogy a Bajnokok Ligájában sokáig meneteljenek, viszont az Európa Ligában és a bajnokságban tovább brillírozhatnak. Ellenük szól a csapat újjáépítésének szükségessége a Bayernhez távozó kulcsemberek és az új igazolások miatt.

FC Schalke 04: A szebb napokat is látott német gigász idén elég komoly erősítésbe fogott, így papíron ott kell lenniük a végelszámolásnál. Aki azonban hosszabb ideje követi a német futballt, az tudja jól, hogy a gelsenkircheni alakulat a történelme, a kerete, és a papírforma ellenére csak nagy ritkán kerül dobogóközelbe, minden évben hiányzik valami a csapatból, így valószínűleg nem kis meglepetést okozna, ha ők emelnék fel jövő májusban a salátástálat.

Bayer Leverkusen, Borussia Mönchengladbach: Ezek azok a csapatok, melyektől a közelmúlt egy-egy kiugró teljesítménye alapján várnak többet. Az ezzel járó nyomás teszi képtelenné őket a konzisztenciára, teljesítményük emiatt ingadozó. Ám az új kezdet új lehetőségeket ígér, így biztos, hogy a két cifra nevű csapat sikerre éhes játékosai dobogós ambíciókkal vágnak neki a bajnoksának.

Egyéb csapatok: Bár magyar emberként titkon mindannyian reménykedünk a mi Palink és Hertha-ja sikerében, reálisan nézve beláthatjuk, hogy már az EL-csoportkör is emberfeletti teljesítmény az ő keretükkel. A német kis- és középcsapatok is mind igen szívósak, így előfordulhat egy-egy meglepetés, de elég valószínűtlen a „német-Leicester” idei megjelenése.

138Verdikt

A Bundesliga már a tavalyi szezon kezdetével egy új korszak hajnalához ért, amikor is nagy csapatok csillagai tűnhetnek le, és újak kezdhetik a helyükön ragyogásukat. Természetesen mindenki bele akar szólni ebbe az átalakulásba: az óriások érezvén, hogy rezeg alattuk a trónus, pánikszerűen fiatalítanak (Bayern, Dortmund); a pénzből felépített „plasztik-csapatok” most akarják megírni történelmüket (Hoffenheim, Lipcse); a régi idők nagy csapatai újra fel akarnak érni a saját nevükhöz; a kicsik pedig próbálják víz feletti tartani a fejüket, és életben maradni ebben a kegyetlen mezőnyben. A Bayern utcahossznyi előnye a keret mélységét és a világklasszisok számát tekintve változatlan, viszont régen voltak már ennyire közel a riválisok a meglepetéshez.

Ismét sikerül a vén bajor legendáknak felrakni a koronát Ancelotti fejére? Esetleg gondol egyet a tapasztalt olasz, és bedobja a mélyvízbe a fiatalokat? Netalántán az előzetesen leírt csapatok valamelyike ki tud lépni a bőrnadrágos müncheniek árnyékából, és magához ragadja a hőn áhított trófeát? Ezekre a kérdésekre fogunk majd választ kapni az elkövetkezendő hónapokban. Ebben az egyre erősödő mezőnyben csak egy valaki fog biztosan jól járni: a szurkoló.

Szerző: Wernigg Márton