Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2018: ausztrál blama után megvan a nyolcadik kijutó

Ahogyan az ‘A’ jelű kvartettben, úgy a ‘B’-ben is hatalmas volt a küzdelem az oroszországi kvalifikációt jelentő második helyért. Japán mögött Ausztrália és Szaúd-Arábia között dőlt el a kijutó- és a pótselejtező sorsa. Előbbi délután nyert, ám a döntés este Szaúd-Arábia és Japán kezében volt…!

Teljes képernyő rögzítése 2017. 09. 05. 211744

Irak győzelemmel zárta a selejtezősorozatot egy olyan mérkőzésen, mely a számára már tét nélküli volt. Ellenben az Egyesült Arab Emirátusok előtt még élt a fikarcnyi matematikai esély, avagy egy nagy gólarányú győzelem és egy szaúdi vereség még pótselejtezős helyre srófolhatta volna őket.  Ennek minden eleme meghiúsult, így a csoda is elmaradt.

Ausztrália számára csakis a győzelem volt az elfogadható, ráadásul ezt minél nagyobb arányban kellett volna megejteni a győzelem nélkül álló Thaiföld ellen.  Pontegyenlőség esetén ugyanis nem az egymás elleni eredmény, hanem a jobb gólkülönbség az ami rangsorolt, s ebben az összevetésben a már kijutó Japán otthonába látogató Szaúd-Arábia jobb volt. Ausztráli nemhogy a gólarányt nem tudta megjavítani, de még a győzelem is csak a 86. percben jött össze a sereghajtó ellen. A kísérletezőkedvre ne most panasz, most figyeljenek – 76 százalékos labdabirtoklás mellé 45 kapuralövési kísérlet párosult, melyből végül kettő ért célt. Mivel nem egyidőben rendezték a mérkőzéseket, így az ausztrálok felemás szájízzel azért szoríthattak, hogy Japán legalább egy döntetlenre jó legyen Szaúd-Arábia ellen. Ha nem, akkor bármilyen arányú szaúdi győzelem továbbjutást ér, és ért is!

A szaúdiak ugyanis egy cserejátékos góljával 1:0-ra legyőzték Japánt egy roppant kiegyenlített meccsen, ezáltal pedig pontegyenlőség alakult ki, és a gólkülönbség döntött, mely Szaúd Arábia esetében +7, míg Ausztrália esetében +5 lett. Tehát ha a 45 kapuralövési kísérletből még kettő bemegy, akkor a több lőtt gól mutatójában már Ausztrália lett volna a kijutó csapat.

Japán mellett tehát Szaúd-Arábia jutott ki, Ausztrália pedig ázsiai pótseletezőt vívhat Szíriával, majd pedig még egy interkontinentális selejtezőpárharcot kell nyernie annak a csapatnak, mely kvalifikálja magát. Az ellenfél Óceániából, a CONCACAF-zónából és Dél-Amerikából is jöhet. De előbb meg kell nyerni az ázsiai párharcot…

Ausztrália – Thaiföld 2:1
G: Juric (69.), Leckie (86.), ill. Anan (82.)

Irak – Egyesült Arab Emirátusok 1:0
G: Hussein (29.), ill.

Szaúd-Arábia – Japán 1:0
G: Al Muwallad (63.), ill.

(Az A-csoport végeredményéért KATT)

Az B-csoport végeredménye (Ázsia)

123

Az eddig kijutó csapatok névsora:

Házigazda (1): Oroszország
Európa (13): Belgium
Afrika (5): –
Ázsia (4-5): Irán, Japán, Dél-Korea, Szaúd-Arábia
Dél-Amerika (4-5): Brazília
CONCACAF (3-4): Mexikó
Oceánia (0-1): –

Zárójelben a lehetséges résztvevők száma, melyet az egyes régióknál az interkontinentális pótselejtező dönt el