Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

UEFA: Jön a Nemzetek Ligája és az Eb-selejtező

Két sorozat adja majd a 2020-as Európa-bajnokság mezőnyét. A Nemzetek Ligája és az Eb-selejtező.

2406556_w2

Jól megbonyolította az UEFA a 2018-2019-es versenynaptárt. Egy év múlva indul a Nemzetek Ligája, amely négy divízióba osztja a mezőnyt, és közel két hónap alatt lezavarják a viadal csoportkörét. A lényege ennek a rendszernek, hogy kiváltsa a felkészülési meccseket, amelyek semmilyen téttel nem bírnak. A végleges beosztás az októberben záruló világbajnoki selejtezők után kialakuló ranglista alapján jön létre – a magyar válogatott jelen pillanatban a B divízióban áll, de ez változhat – s divíziónként négy-négy csoportban zajlanak a küzdelmek, majd az A divízióban szereplő csoportok első helyezettjei 2019 júniusában négyes döntőn harcolhatják ki az Eb-szereplést. A többi helyről előbb Nemzetek Ligája rájátszás dönt, illetve, ha ott nem sikerül, akkor marad az Eb-selejtező, amelyet 2019 tavaszán és őszén bonyolítanak le. Ha viszont a B-, C-, és D-divízióban szereplők közül több együttes is jól teljesít, akkor a 2020 márciusi NL-rájátszásban harcolhatja ki a kontinensbajnokság részvételi jogát.

A magyar nemzeti csapat jelenleg 24. helyen áll a nem hivatalos európai ranglistán, melynek kofficiense a következőképp áll össze: 2014-es vb-selejtezők és a vb-eredmények, a 2016-os Eb-kvalifikáció, és a kontinenstornán nyújtott teljesítmény, valamint a most zajló világbajnoki selejtező eredményei.

Az A-, és B-divízióba 12-12 csapat, a C-be 15, a D-be pedig 16 válogatott kap besorolást.

Ellenben a világbajnoki kvalifikáció a jelenlegi rendszerben zajlik majd. A 2022-ben, Katarban rendezendő mundialra 2021 tavaszán kezdődnek a selejtezők, a 32 helyből 13 jut Európának.

A nem hivatalos európai ranglista 2017. szeptember 6-án:

A-B div

c-d-div

~GS~