Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2018: Salah gólja sokat ért, íme az afrikai körkép

Két fordulóval a harmadik és egyben utolsó selejtezőszakasz vége előtt nincsen még hivatalosan kijutó válogatott a fekete kontinensről az oroszországi világbajnokságra. Öt darab négy fős csoportban küzdenek a csapatok, a harc pedig óriási, hiszen csakis a csoportelsők lehetnek ott a seregszemlén. Egyiptom jó úton halad, Salah gólja visszavágást és előzést ért. A kérdőjel még sok, ám van köztük, mely már kiegyenesedett.

b2b3f50cd4223974c14339bcfc11672b6e38f8de

A-csoport
Líbia – Guinea 1:0
Kongói DK – Tunézia 2:2

Guinea és Líbia számára maradt a szimpla matematikai esély és más nem, míg Tunézia döntetlenje fél lábbal továbbjutást ér.  Ezt innen már csak ők maguk ronthatják el, a Kongói DK pedig hibátlan produktum ellen abban reménykedhet, hogy riválisa botlik.

B-csoport
Kamerun – Nigéria 1:1
Algéria – Zambia 0:1

Ahogyan Tunézia, úgy Nigéria is közel került az oroszországi labdarúgó-világbajnoksághoz. A Kamerun elleni döntetlen szorosabbá tette a csoportot, reményt az az Algériában győztes Zambiának, ám a képlet ugyanaz, mint az A-csoport esetében. De az ellenfelek ránézésre erősebbek. Kamerun számára maradt a matematikai esély, avagy ha Nigéria egy pontot is szerez a hátralévő két meccsen, akkor kiestek. Mindösszesen 1 pontja van, s hivatalosan is kiesőnek tekinthető a “halálcsoportból” a Mahrez, Brahimi, Bentaleb, Slimani fémjelezte Algéria.

C-csoport
Elefántcsontpart – Gabon 1:2
Mali – Marokkó 0:0

Ahelyett, hogy Elefántcsontpart hazai pályán  közel került volna a kijutáshoz, megnehezítette saját dolgát, avagy Gabon győzelme kissé összehozta a csoportot. Mali számára a játék gyakorlatilag befejeződött, ám Marokkó elleni 0:0-ás döntetlen sokat érhet. Hogy kinek? Elefántcsontpartnak, hiszen ha Marokkó nyert volna, most a csoport élén tetszelegne. Az Észak-afrikai ország hatalmas lehetőséget hagyott kihasználatlanul.

D-csoport
Dél-Afrika – Zöld-foki szigetek 1:2
Burkina Faso – Szenegál 2:2

A legérdekesebb csoport, avagy még az utolsó Dél-Afrika is bátran pályázhat a továbbjutásra két fordulóval a vége előtt. Suenegál és a Zöld-foki szigetek sem adta magát, ez pedig egy roppant szoros csoportállást eredményez. Ember legyen a talpán aki megmondja, hogy mi lesz itt a következő két játéknapon.

E-csoport
Kongó – Ghána 1:5
Egyiptom – Uganda 1:0

Kongó minden reménye elszállt, Ghána hatalmas győzelmet aratott, de lehet ez már késő és kevés. Egyiptom Salah góljával visszavágott Ugandának, s egy lépéssel közelebb került Oroszországhoz.

A csoportok állása két fordulóval a vége előtt

1123

Az eddig kijutó csapatok névsora:

Házigazda (1): Oroszország
Európa (13): Belgium
Afrika (5): –
Ázsia (4-5): Irán, Japán, Dél-Korea, Szaúd-Arábia
Dél-Amerika (4-5): Brazília
CONCACAF (3-4): Mexikó
Oceánia (0-1): –

Zárójelben a lehetséges résztvevők száma, melyet az egyes régióknál az interkontinentális pótselejtező dönt el