Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A futballvilág lebecsült alakjai! – 1.rész

A futball már jó 10 esztendeje két névről szól csak. Az egyik labdarúgó a Barcelonában, míg a másik a Real Madridban rúgja a bőrt. A csapat nevek alapján valószínűleg mindenki eltalálja, hogy Lionel Messiről és Cristiano Ronaldoról van szó. Mellettük jó pár olyan képességű játékos nem kap megfelelő mennyiségű figyelmet, akik úgymond nem bánnak rosszul a “zsugával”, de az előbb említett két úriember mindent visz. Ebbe a kategóriába sorolható a Napoli szlovák ikonja, Marek Hamsík is…

SSC Napoli v Pescara Calcio - Serie A

Újabb cikksorozatot indít el a mai naptól a FociClub.hu oldala, mely “A futballvilág lebecsült alakjai” címmel fog futni. Az ihletet egy korábbi cikk hozta meg, ami James Milner pályafutását mutatta be (aki esetleg kíváncsi rá IDE kattintva megtekintheti). No, de jöjjön cikksorozatunk első főszereplőjének bemutatása…

Marek Hamsík a Slovan Bratislva színeiben vált profi labdarúgóvá. A pozsonyi gárda 2002-ben szerződtette, s egészen 2004-ig tartozott a klub kötelékébe. A szlovák futballista 17 esztendősen az akkor még a Serie A-ban szereplő Bresciához igazolt. Meccsei nagy részét azonban a Serie B-ben játszotta le, a 2006/2007-es szezonban nyújtott jó teljesítménye miatt 2007 nyarán aláírhatott az élvonalba feljutó Napolihoz.

Marek Hamsík 2007-ben még mindig csak 20 éves volt, karrierjét pedig szépen, egyenletesen építette fel. A szlovák támadó középpályás a kezdetektől fogva a Napoli alapemberének számít, ám talán igazán fontos játékossá, húzóemberré Mazzarri érkezésének az idején vált. Egyre csak lépett feljebb, s azt sem túlzás állítani, hogy karrierje eddig legjobb teljesítményét is az előbb említett olasz menedzser kezei alatt ért el. A 2012/2013-as idényben 38 bajnokin 12 alkalommal volt eredményes illetve mellette 17 gólpasszt is kiosztott. A Rafa Benítez éra alatt valamelyest talán visszaesett az ő fontossága, majd Maurizio Sarri érkezése óta ismét egy igazi, nélkülözhetetlen vezéregyéniséget tisztelhetünk Hamsíkban. Egyenletes, jó teljesítményt nyújt. 

Vele kapcsolatban fel lehet tenni a kérdést, hogy vajon ő nem akart soha sem váltani vagy adott esetben senki se akarta igazán? Hamsík többször is elmondta, hogy a Juventus-t és az AC Milan-t is visszautasította annak idején. A jelek szerint tehát a Napoli ikonja, figurája akar lenni, akit amikor visszavonul, talán úgy tisztelnek, istenítenek Nápolyban, mint Maradonát. Marek Hamsík egyébként az SSC Napoli abszolút rekordere lehet. Gólok tekintetében csupán háromra van attól, hogy megdöntse Maradona 1991 óta megdönthetetlennek tűnő rekordját, míg a meccsek esetében sem áll túl rosszul. Hamsík ezidáig 456 tétmérkőzésen léphetett pályára a Napoli színeiben, melyek során 114 alkalommal volt eredményes illetve 108 gólpasszt osztott ki társai között. 

Nektek egyébként mi a véleményetek Marek Hamsíkról? Ha van írjátok meg kommentben! Kíváncsian várjuk, milyen futballistának tartjátok, ti is egyet értetek-e azzal, valóban több figyelmet érdemelne.

Szerző: Németh Boldizsár