Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Neymar vs. Dembele – lássuk, mi a közös és mi a különbség a két klasszis között!

A Barcelona lemaradt Coutinhóról, így Deulofeu mellett a hajrában megszerzett Dembelének kell majd pótolnia a PSG-hez szerződő Neymart. De mennyire is hasonlóak ők vajon, mire számíthatunk az újonnan érkező fiatal támadótól? Ennek jártunk most utána.

Kép: Youtube

Kép: Youtube

Több, mint 100 millió eurót áldozott egy 20 éves szélsőért a Barcelona a nyáron. Nyilván nagyok az elvárások vele szemben, de nem árt kicsit utánajárni annak, hogy mit is várhatunk az újonctól. Azt fontos leszögezni, hogy Dembele sokkal jobban hasonlít Neymarra, mint adott esetben Coutinho hasonlított volna.

Hasonlóságok

Neymarnak tavaly főleg a helyzetek kialakításában és a társak helyzetbehozásában volt fontos szerepe. Mindig MSN-ként hivatkoztunk a nagy támadóhármasra, de valójában Neymar akkoriban kilógott a sorból. Visszafogták, több védekező feladatot kapott és csak akkor kellett előre lépnie, ha a többieknek nem ment. Viszont ha Messiék hozták a formájukat, akkor neki csak a gólpasszok maradtak – ez piszkálta a csőrét, Párizsban valóban nem lesznek majd ilyen jellegű gondjai.

Labdavezetés terén sok a hasonlóság Dembele és Neymar között. Amíg a brazil keresi az egy az egyeket, sokat cselez, trükköz; addig Dembele inkább a nyers gyorsaságával tűnik ki, a félelmet nem ismerő, lendületes támadójátékával, direkt, lényegre (vagy kapura) törő stílusával. Amíg Neymarnak gondot okozott, hogy a többiek segítségét a saját érdekei fölé helyezze, ez Dembele kapcsán aligha lehet probléma. Megvannak a képességei, amikkel ki tudja szolgálni társait.

Dembele tavaly nem véletlenül volt felkapott név Dortmundban. Ő alakította ki a legtöbb helyzetet a Bundesligában (63) és 12 gólpassza volt. Neymar ezzel szemben “csak” 11 gólpasszt hozott össze a La Ligában, de a helyzetek kialakításában már felülmúlja fiatal vetélytársát (89). Ha a Bajnokok Ligáját nézzük, ahol mind a ketten játszottak, Neymar (8) után Dembele (6) gyűjtötte össze a második legtöbb gólpasszt. A gólok terén közel kétszer annyit termelt a brazil, viszont a helyzetkihasználást tekintve közel azonosak, 15% körül zártak.

Dembele hiányosságait viszont azzal is magyarázhatjuk, hogy jóval fiatalabb, mint Neymar. A brazil 21 évesen került Barcelonába a Santostól és az évek során folyamatosan javult. Dembele két éve ilyenkor még felnőtt meccs nélkül próbált a tűz közelébe kerülni a Rennes-nél, majd elvitte a Dortmund 13 millió fontért, onnan pedig közel 100-ért vitte el egy év alatt a Barcelona… A léc évről-évre magasabban, Dembele pedig van olyan tanulékony, hogy a növekvő elvárások és az egyre keményebb ellenfelek ellenére is javuló tendenciát mutasson.

Kép: Barca Blaugranes

Kép: Barca Blaugranes

Különbségek

Neymart igazán nem vádolhattuk azzal, hogy kiismerhető lenne. Igazi cselkirály, aki minden védőjét a hintába ülteti és állandó veszélyt jelent a kapura. Dembelének azonban van egy olyan tulajdonsága, amely legalább ilyen értékessé teszi: kétlábas. Mindegy melyik szélre rakják, mindig tud lövőlábra cselezni, mind a két lábával egyformán veszélyes. Épp ezért a védők azt is nehezen tudják majd eldönteni, mikor készül lőni – ő nem olyan, mint Robben, aki úgyis csak ballal durrant. Dembele egy őstehetség, aki kiszámíthatatlan. Ő is tud cselezni, meg gyors is és mindent meg tud csinálni mind a két oldalon. Ő egy klasszikus szélső, amíg Neymar inkább egy szervező, aki amellett, hogy egymaga is boldogul, befelé cselezve másokat is helyzetbe tud hozni.

Van viszont egy nagy hátránya Dembelének: passzolás terén sokat kell fejlődnie. Az már a korábbi számokból kiderült, hogy a kulcspasszok és a hasonlóan rizikós átadások terén remekel, ám a kevésbé fontosnak tűnő mezőnymunka során igencsak pontatlan. A Squawka mutatói szerint a labdabirtoklásra alapozó Dortmundban tavaly ő volt a legpontatlanabb passzoló 66%-al – Neymar 76%-ot tudott barcelonaiként.

És végül ejtsünk szót a legnyilvánvalóbb dologról is: a tapasztalat. Dembele kevesebb, mint két évnyi felnőtt szintű tapasztalattal érkezett a csapathoz, Neymar viszont a tanuló fázist kinőve, érett játékosként távozott. Épp ezért a fönti mutatókat is úgy kell nézni, hogy Neymar néhány év előnyben van (ő még Brazíliában is éveken át a felnőttek között szerepelt, még mielőtt barcelonai lett). Neymar most 25 éves, van mögötte számtalan válogatott meccs, nemzetközi tornák, BL-döntő, volt már spanyol bajnok stb… Ezzel szemben Dembele még mindig (várhatóan) élete legszebb sikerei előtt áll. Rengeteget kell még tanulnia és eddig úgy tudott ilyen teljesítményt nyújtani, hogy a Dortmundban játszott. Nem alábecsülve természetesen a sárga-feketéket, de mostantól Iniesta, Messi és Suarez társaságában gyakorolhat majd minden nap a kis francia srác, ami nem mindegy.

Épp ezért nehéz is azt mondani, hogy konkrétan Neymar pótlására hozták volna Dembelét. Ilyen fiatalon, rutintalanul még nehéz lenne azt várni tőle, hogy egyből hozza a brazil számait. Ő sokkal inkább egy befektetés, aki pár éven belül megközelítheti azt a szintet, amin most áll Neymar. Nem teljesen azonos karakterek, de Dembelében van bőven potenciál. Még alig szokta meg a felnőtt foci, máris óriási dolgokat vitt végbe. Évekkel később, a megfelelő tapasztalat birtokában méltó kihívója lehet bárkinek az Aranylabdáért folyó versenyben akár. De ne szaladjunk ennyire előre. Egyelőre azzal is elégedettek lennének Barcelonában, ha csak megismételné dortmundi számait, itt-ott feljavítva kicsit egyes mutatóit.