Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Átigazolás összegző: ki költött a legtöbbet a nyáron?

Mind az öt nagy európai bajnokságban kitettek magukért a csapatok a nyári átigazolási időszakban. Azonban melyik bajnokság költött a legtöbbet, és mely csapatok vannak az élen a kiadásoknál? Ki van minuszban és ki van pluszban? Kik voltak a nyár legdrágább játékosai? Átigazolás összegző következik. 

atigosszeg

A bajnokságok összeköltségét nézve a Premier League-ben költötték a legtöbbet, ahol ismét meghaladták az 1 milliárd eurót. Ez azt jelenti, hogy klubonként átlagosan közel 80 millió eurót fizettek ki a nyáron játékosokért. A második helyen a Serie A áll, amelből jócskán kivette a részét az építkező AC Milan. Harmadik helyen a Ligue 1, azaz a francia bajnokság áll majdnem 700 millió euróval, amiből Neymar vételára egyedül 222 millió euró. Nem sokkal maradt le tőlük a Bundesliga, míg az utolsó helyen a La Liga áll, még úgy is, hogy a nyár második legdrágább transzfere Spanyolországban történt.

kigak2

Az átigazolási időszakban a játékosokra elköltött összegek bajnokságonként

A bevételi oldalon is hasonló a sorrend, ám a Bundesliga és a La Liga helyet cseréltek. A Premier League itt is az első, ám a bevételi oldalon jóval kevesebb az összeg mint a kiadásin, ezért megközelítőleg 740 millió eurós minusszal zárták a transzferidőszakot. A Serie A ehhez képest sokkal jobban áll, hiszen csak 135 millióval költöttek többet. A Ligue 1-ben Neymar megvásárlásával is csak 111 millió euróval lett több a kiadási oldalon, mint a bevételin. A legkevesebb minuszban a Bundesliga áll, és habár nekik volt a legkevesebb a bevételük is, a kiadásokkal összevetve csak 87 millióval költöttek többet játékosokra. Egyedül a La Liga zárta pluszosan a nyarat, hiszen több mint 125 millió euróval volt több bevételük, mint kiadásuk.

kigak2bevvvJÓÓ

Az átigazolási időszakban az eladásokból származó bevételek bajnokságonként

A Premier League-ben a Manchester City költötte a legtöbbet, több mint 244 millió eurót, őket szorosan követi a Chelsea 203 millió euróval, majd a Manchester United 164 millióval. Az olasz bajnokságban óriási bevásárlást csinált az AC Milan csapata, akik rekordösszeget, 194 millió eurót költöttek a nyáron játékosokra. A Juventus áll a második helyen 149 millióval, majd az AS Roma majdnem 93 millió euróval. A Ligue 1-ben egyértelműen a PSG költötte a legtöbbet Neymar megvásárlásával, de összesen “csak” 238 millió eurót fizettek ki. A második az AS Monaco 102 millió elköltött euróval, majd a Lille 65 millió euróval. A La Ligában a Barcelona áll az előkelő első helyen, köszönhetően Ousmane Dembele jelenlegi 105 millió eurós megvásárlásának. Összesen 192 millió euróért vásároltak be, őket követi a Sevilla közel 64 millió euróval, majd a Real Madrid mindössze 46 millió euróval. A Bundesligában a regnáló bajnok, a Bayern München vezeti a listát 103 millió euróval, majd a Borussia Dortmund közel 83 millióval, míg az előző szezon meglepetése, az RB Leipzig 60 millió eurót költött új játékosokra.

legtöbbl

A legtöbbet költő klubok bajnokságonként

A végére pedig elérkeztünk a nyári átigazolási időszak legdrágább igazolásaihoz. Az első helyet mindenki tudja, hiszen Neymar 222 milliós árával a futball történetének legdrágább játékosa lett. A második is a Barcelonához köthető, hiszen Ousmane Dembele 105 millió euróba került. A képzeletbeli dobogó harmadik fokán az Evertonból a Manchester Unitedba igazoló Romelu Lukaku áll a maga 84,7 millió eurójával. A francia játékosok voltak a legkapósabbak a nyáron, hiszen a 12 legdrágább nyári igazolás között 4 volt francia. A legidősebb top igazolás Leonardo Bonucci lett 30 évesen, míg a legfiatalabb Ousmane Dembele 20 évesen. A legtöbbször a Manchester City neve kerül elő a listán, hiszen a 12 legdrágább igazolás közül 4-et az angol klub vitt véghez.

Screenshot_3

Forrás és adatok: transfermarkt.com

Sz.A.