Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vége az újgazdag klubok hegemóniájának?

Alapos vizsgálatot ígért Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke, miután a nyáron elképesztő összegekért igazolt a Paris Saint-Germain. Egyrészről a klubot, másrészt a pénzügyi fair-playt vizsgálják a testület illetékesei.

nintchdbpict000352522197

Neymar és Mbappé összesen 382 millió euróért igazolt Párizsba. – fotó: The Sun

Nagyon elszálltak a játékosok árai az elmúlt néhány évben, hiszen Cristiano Ronaldo 2009-es Madridba szerződése is 95 millió euróért történt, ám azóta folyamatosan emelkedik a modernkori „rabszolgapiacon” tapasztalható pénzszórás – ilyen lehet a jövőben szakértők szerint Dele Alli klubváltása is. A nyár slágertémája természetesen Neymar 222 millió eurós átigazolása volt, majd szintén igen tekintélyes összegért szerezték meg a párizsiak a Monaco és a francia futball üdvöskéjét, Kylian Mbappét. Ezt pedig nem nézhette tétlenül az UEFA, amely korábban azért vezette be a pénzügyi Fair-playt, hogy az egyesületek csak annyit költsenek, amennyit bevételük enged. Nos, Aleksander Ceferin a német ARD-nek adott interjújában kifejtette, felül fogják vizsgálni a korábban hozott intézkedést, és igyekeznek olyan szabályt hozni, amely, ha nem is teljesen, de megköti a gigaklubok kezét. „Nem akarjuk, hogy a szakadék olyan nagy legyen, hogy végül csak néhány komoly klub maradjon – fejtette ki a szlovén sportvezető, aki korábban az átigazolási időszak lerövidítésének tervét is üdvözölte. – A pénzügyi Fair-play szabályai változtatásra szorulnak, de a fizetések korlátozásának lehetőségét is vizsgáljuk.”

Mint ismert, az amerikai major sportágakban már évek óta van egy felső határ, amit nem léphetnek túl a csapatok, ez az úgynevezett fizetési sapka. Más kérdés, hogy Európában ez mennyire lenne életképes. Ceferin szerint döntő volt a PSG nyári kiköltekezése: Neymar említett vételára, illetve Mbappé 180 millió eurós átigazolása változtathatja meg a piaci viszonyokat. „A pénzügyi fair playt a labdarúgás stabilitásának megteremtése érdekében hozták létre. A rendszer sikeres volt, de az idők változnak, ezért módosítanunk, modernizálnunk kell. Tennünk kell valamit az egyensúly visszaállításához.” Emiatt pedig vizsgálat indult a párizsiak ellen, betartották-e a szabályokat, a szlovén sportdiplomata itt megjegyezte, komoly szankciókra számíthatnak a nagy klubok is, amennyiben vétenek a szabályok ellen.

ronaldo2

Cristiano Ronaldo 2009-ben 95 millió euróért igazolt a Manchester United-től a Real Madridhoz. Azóta bőven behozta az érte kifizetett rekordösszeget.

A főbb tervek:

  • a klubok regisztrált játékosainak korlátozása
  • a kölcsönadott labdarúgók számának visszaszorítása
  • az átigazolási időszak lerövidítése

Ezekkel az intézkedésekkel szeretnék visszafogni az olyan örült üzleteket, amely ezt a nyarat jellemezte. A minap közöltük, mely játékosok keltek el rekordáron.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung által szervezett kongresszuson felszólalt Karl-Heinz Rummenigge is. A Bayern München elnöke, valamint Javier Tebas, a spanyol szövetség elnöke is üdvözölte a pénzügyi fair-play szigorításának tervét. A német sportvezető szerint Ceferin nem lesz szívbajos, ha büntetésre kerül sor. Hozzátette egyes klubok pénzügyi tranzakcióit nem ismerhetjük, mert nem publikálják azokat, így pedig még inkább szétszakadhat az európai futball. Tebas kiemelte, a pénzügyi dopping jelentős károkat okoz a futballban, majd példaként a PSG-t, és a Manchester City-t citálta. „Mindkét klub sokkal többet fizet a piaci áraknál, ami inflációhoz vezet az átigazolási piacon, sőt, a nemzeti ligák széthullását is eredményezheti.”

A folyamat talán visszavezethető Jean-Marc Bosman átigazolási procedúrájáig. A belga játékos 1990-ben nem hosszabbított az RC Liége-zsel, így szabadon igazolható lett volna, ám a belga szövetség és az UEFA nem engedélyezte a váltást, helyette 11 millió 743 ezer frankban határozta meg a játékos vételárát. Emiatt Bosman az Európai Bírósághoz fordult, amely 1995. december 15-én hozott ítéletet. E szerint az európai szövetség és a belga szövetség gyakorlata sérti az EK-szerződés személyek szabad mozgásához való jogát. A külföldi labdarúgók számának korlátozásával hátrányosan különböztetik meg az unió tagállamainak állampolgárait.

~GS~