Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A futballvilág lebecsült alakjai! – 3.rész

A futball már jó 10 esztendeje két névről szól csak. Az egyik labdarúgó a Barcelonában, míg a másik a Real Madridban rúgja a bőrt. A csapat nevek alapján valószínűleg mindenki eltalálja, hogy Lionel Messiről és Cristiano Ronaldoról van szó. Mellettük jó pár olyan képességű játékos nem kap megfelelő mennyiségű figyelmet, akik úgymond nem bánnak rosszul a “zsugával”, de az előbb említett két úriember mindent visz. Ebbe a kategóriába sorolható a Chelsea spanyol középpályása, Cesc Fabregas is…

Cesc Fabregas a Mataró utánpótlásában kezdte megtanulni a futball alapjait, innen került a Barcelona akadémiájára, ahol hat esztendőt töltött el, majd ifi éveinek utolsó szakaszát az Arsenalnál zárta le. 

Cikksorozatunk előző részeiért KATT:
1.rész: Marek Hamsík

2.rész: Gonzalo Castro

Arsenal+v+Barcelona+UEFA+Champions+League+hIgd-kIhfVXx

Cesc Fabregas mindössze 16 esztendős volt, amikor is bemutatkozhatott az Arsenal legjobbjai között 2003 októberében egy Rotherham elleni Ligakupa mérkőzésen. A 2004/2005-ös szezontól a londoni “ágyúsok” felnőtt csapatának teljes értékű tagjának számított. Arsene Wenger rengeteg lehetőséget adott a számára, ráadásul szépen lassan az Arsenal alapembere is lett a kiírás folyamán. A spanyol középpályás tehát szinte már gyerekként meghatározó szerepkört töltött be egy top csapatban. A 2005/2006-os idényben neki is komoly szerepe volt abban, hogy a londoni klub egészen a döntőig menetelt a Bajnokok Ligájában. A legnagyobb villanása abban a BL-kiírásban kétségtelenül a Juventus elleni meccshez köthető, hiszen gólt lőtt, majd gólpasszt adott Henry-nak. Fabregas kirobbanhatatlan volt a kezdőből az ott eltöltött évei alatt, voltak rendkívül kiemelkedő teljesítménye, például a 2009/2010-es szezonban, amikor 37 tétmérkőzésen 19 alkalommal volt eredményes illetve 20 gólpasszt osztott ki társainak. Cesc Fabregas egészen 2011 nyaráig erősítette az Arsenal-t, a klub színeiben minden frontot egybe véve 303 találkozón lépetett pályára, melyek során 58 gólt szerzett illetve 91 találatot készített elő a társai között. 

ay_109028874

Cesc Fabregas 2011 augusztusában visszatért a Barcelona kötelékébe. A katalán klub nem kevesebb mint 34 millió eurót pengetett ki az Arsenal középpályásáért. Nagy elvárásokkal tért vissza egykori nevelő egyesületéhez Fabregas, azonban a Barca színeiben nem töltött el túl sok időt. Bár összességében alapembernek számított, viszont az együttes 4-3-3-as felállásában, játék szisztémájában nem tudta azt a szintet hozni, amit az Arsenalnál megszokhattunk tőle. A gólok és gólpasszok száma összességében meg volt a részéről, de a stabil, kiegyensúlyozott teljesítmény nem igazán. Magyarul végül nem ő lett a várva várt Xavi Hernandez utód. Fabregas három szezont húzott le a Barcelona legjobbjai között, összesen 151 tétmérkőzésen jutott szóhoz, ezeken pedig 42 alkalommal volt eredményes illetve 57 gólpasszt osztott ki. 

Cesc-Fabregas-567741

Cesc Fabregas 2014 nyarán visszatért a Premier League-be, ám nem az Arsenalhoz, hanem a Chelsea-hez szerződött. Azt mondanunk sem kell, hogy az “ágyúsok” szimpatizánsai nem nézték jó szemmel ezt a transzfert. Fabregas rögtön bajnoki címet ünnepelhetett első évében újdonsült csapatában. A spanyol középpályás rengeteg gólpasszal járult hozzá a klub sikeréhez. A következő idényben közel sem hozta azt a teljesítményt, amit az előzőben, bár felröppentek olyan hírek, melyek szerint többek között ő is Mourinho megbuktatására játszott. Antonio Conte érkezése óta újra a régi, ám kimondottan nem alapember az olasz menedzsernél. Fabregas statisztikái azonban így is jól festenek, hiszen 138 tétmérkőzés alatt 19 gólt és 47 gólpasszt hozott össze. 

Cesc Fabregas tehát összességében leginkább a Premier League-ben tudta kihozni magából a maximumot, míg a La Ligában valós tudásának talán töredékét láthattuk. Karrierje eddigi szakaszában rengeteg sikerben volt része, hiszen kétszeres angol és Európa-bajnoknak illetve egyszeres spanyol és Világbajnoknak vallhatja magát többek között. 

Szerző: Németh Boldizsár