Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Pietro Pellegri, az olasz labdarúgás legújabb csodagyereke

A Genoa együttese vasárnap otthon kapott ki 3-2-re a Laziotól. A genovaiak nyilván csalódottan hagyták el a stadiont, viszont egy apa-fiú párosnak a vereség ellenére örökké emlékezetes marad a mérkőzés.

pellegri

Pellegri eddig csak római csapatok hálójába talált be (forrás: gazzetta.it)

Az olasz labdarúgás aktuális csodagyereke, Pietro Pellegri 2001. március 17-én született Genovában és a Genoa csapatában kezdett el a labdarúgás alapjaival ismerkedni. Hogy ez mennyire jól sikerült, mutatja, hogy 2016. december 22-én 15 évesen és 280 naposan máris átesett a „tűzkeresztségen”, Amadeo Amadei 1937-es rekordját beállítva debütált a Serie A-ban!

Első találatára sem kellett túl sokat várni, mindössze harmadik élvonalbeli meccsén, 2017. május 28-án a Roma otthonában talált be egy szintén 3-2-re elveszített mérkőzésen. Ez a gólja ugyan rekordot nem ért, de így is illusztris társaságba került a már említett Amadei és Gianni Rivera mögé, 16 évesen és 68 naposan. Az a nap a futball szerelmesei számára egyelőre Francesco Totti búcsújához köthető, de ne lepődjünk meg, ha pár év múlva sokaknak már Pellegri neve is beugrik majd a „Totti Day” említése kapcsán.

A nyáron természetesen az összes létező csapattal hírbe hozták a fiatal tehetséget, a legközelebb az Inter járt a megszerzéséhez, 30 millió eurót kinált érte és a vele egykorú Salcedoért a kék-fekete milánói csapat, de az üzlet végül meghiúsult.

Az idei szezonban a mostani fordulóban kapott először lehetőséget, az első félidőben állt be Centurion helyére és két kiváló, a legnagyobb csatárokat megszégyenítő góllal hozta vissza (kétszer is) a genovaiak reményeit, más kérdés, hogy a Lazio végül három ponttal távozott. Mondani sem kell, hogy két találatával ismét rekordott döntött, a valaha volt legfiatalabb játékos lett a Serie A-ban (16 évesen és 184 naposan), aki duplázni tudott. A korábbi rekorder Silvio Piola volt a maga 17 évével és 114 napjával, még 1931-ből. Pellegri emellett az első 2000 után született játékos lett, aki az öt nagy európai bajnokság (angol, francia, német, olasz, spanyol) egyikében kétszer volt eredményes egy meccsen.

i pellegri pianetagenoa1893.net

Apa és fia közösen a Genoa sikeréért (forrás: pianetagenoa1893.net)

Ami a történet érdekessége, hogy a csatár édasapja, Marco Pellegri a Genoa csapat menedzsere, aki így fia minden megmozdulását testközelből követheti. A hétvégén nem is sikerült az érzelmeit kordában tartania, Pellegri második gólja után tárt karokkal rohant fia felé, aztán pedig a kispadon csordult ki a szeméből pár könnycsepp. Talán saját álmát is látta megvalósulni, hiszen ő maga játékosként csak a Genoa serdülőcsapatáig vitte.

Érdekesség még, hogy a Manchester United két éve munkát ajánlott az édesapának (nem titkolt szándékkal már akkor is Pietro volt a fő kiszemelt), de akkor a család közös megegyezéssel Genovában maradt, hiszen imádják a várost és a csapatot.

Pellegri két góljából egyet a szurkolóknak, egyet pedig édesapjának ajánlott, elmondása szerint a nagy felhajtás ellenére próbál két lábbal a földön maradni, hiszen rengeteg hasonló történetet ismerni, amikor meseszerű kezdés után egy játékos pályafutása nem a megfelelő irányba haladt tovább..

(zp)