Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A futballvilág lebecsült alakjai! – 4.rész

A futball már jó 10 esztendeje két névről szól csak. Az egyik labdarúgó a Barcelonában, míg a másik a Real Madridban rúgja a bőrt. A csapat nevek alapján valószínűleg mindenki eltalálja, hogy Lionel Messiről és Cristiano Ronaldoról van szó. Mellettük jó pár olyan képességű játékos nem kap megfelelő mennyiségű figyelmet, akik úgymond nem bánnak rosszul a “zsugával”, de az előbb említett két úriember mindent visz. Ebbe a kategóriába sorolható a Bayern München kötelékébe tartozó Thomas Müller is…

letöltés

Thomas Müller mindössze 10 esztendős volt, mikor 2000-ben a Bayern München felfedezte, majd csatlakozhatott is a bajor klub akadémiájához. Bár Müller még úgymond “ifistaként” megjárhatta a német utánpótlás válogatottak különböző lépcsőfokait, azonban kimondott egyiknél sem töltött be meghatározóbb szerepkört. Azaz Thomas Müller szépen megmaradt a háttérben egészen addig, amíg alapemberré nem vált a Bayern München legjobbjai között, ám az igazi áttörést nem ez hozta meg a számára…

Cikksorozatunk előző részeiért KATT:
1.rész: Marek Hamsík
2.rész: Gonzalo Castro
3.rész: Cesc Fabregas

900x600

Thomas Müller a 2008/2009-es szezonban már a Bayern München második csapatának az alapembere volt. Müller remekelt, melynek köszönhetően még ebben az idényben bemutatkozhatott a bajorok legjobbjai között. A müncheni alakulat élére 2009 nyarán egy bizonyos Louis van Gaal került, akinél az ifjú Müller alapember lett. A fiatal támadó kiszoríthatatlanná vált a Bayern München kezdőjéből, melyet 52 tétmérkőzésen 19 találattal és 16 gólpasszal hálált meg. 

Thomas Müller neve azonban ennek ellenére sem volt ismert, a címlapok nem voltak tele vele, mint a Bayern München vagy a német futball új, kiemelkedő reménysége. Számára a 2010-es világbajnokságon nyújtott remek teljesítménye hozta meg az igazi áttörést. Müller nem sokkal a torna előtti felkészülési időszakban kapott lehetőséget Löwtől. A szövetségi kapitány két meccs alapján úgy döntött, kiviszi magával az ifjú Müllert, mely remek döntésnek bizonyult. A mindössze 20 esztendős támadó 5 találatig jutott a torna során, s mellette kiosztott 3 gólpasszt is, Müllert felkapta a világsajtó. 

Arjen-Robben-celebrates-scoring-Bayerns-second-goal-with-German-midfielder-Thomas-Mueller-1912253

Thomas Müller játékát egyértelműen a stabilitás, a megbízhatóság jellemzi. Nem egy labdazsonglőr, s támadó létére ő se lő mindig 35-40 gólt egy adott idényen belül. Ezt azonban rengeteg gólpasszával maximálisan egyensúlyozza. Leginkább úgymond visszavont csatárként alkalmazzák, de Guardiola vagy éppen Ancelotti szélső támadóként is kipróbálta Müller-t. 

Thomas Müller a Bayern München színeiben ezidáig minden frontot egybe véve 402 találkozón léphetett pályára, melyek során 162 alkalommal volt eredményes illetve 134 gólpasszt osztott ki társai között. A bajorok tagjaként nyert többek között hat bajnoki címet, négy Német Kupát illetve egy alkalommal Bajnokok Ligáját is. 

Szerző: Németh Boldizsár