Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Juventus-Fiorentina: visszatekintés a két csapat legemlékezetesebb összecsapásaira – videóval

Ugyan a két csapat ritkán küzd hasonló célokért, mérkőzéseik a legtöbbször mégis emékezetesre sikerednek. Ebben közrejátszik a nem éppen idilli hangulat a két szurkolótábor között. Most pedig idézzünk fel néhány emlékezetes összecsapást a korábbi évekből!

higuain

Higuaín első gólját a Fiorentina ellen szerezte a Juventus színeiben (forrás: tuttosport.it)

A leginkább utálatként definiálható érzés a Juventus iránt 1982-ben érte el csúcspontját a firenzei szurkolók körében, amikor is az utolsó forduló előtt azonos pontszámmal állt a két csapat a tabella élén. A Juventus egy Liam Brady által értékesített 11-essel legyőzte a Catanzarót, a Fiorentina viszont csak egy 0-0-t játszott Cagliariban, a „lilák” csak egy meg nem adott gólig jutottak, így úszott el a bajnoki címük. A legendás filmrendező és hatalmas Fiorentina szurkoló, Franco Zeffirelli nyilatkozatával sok csalódott szurkoló egyetértett: „Ahogy Giampiero Bonipertit (a Juventus akkori elnöke – a szerk.) elnéztem a lelátón, egyetlen dolog jutott eszembe: úgy néz ki, mint egy igazi amerikai maffiózó”.

A következő legendás összecsapásukra 1990-ben került sor, az akkori UEFA-kupa döntőjében a Juventus 3-1-es összesítéssel nyerte meg a kupát, a későbbi aranylabdás Roberto Baggio ekkor még a „lilákat” erősítette, de már tudni lehetett, hogy a következő szezontól a „zebrák” alkalmazásába áll. Természetesen a Fiorentina szurkolók felháborodva fogadták kedvencük távozását, aki a két csapat következő meccsén – már Juventus játékosként – nem volt hajlandó elvállalni egy 11-est, sőt a meccs végén egy Fiorentina sállal pózolt, magára haragítva ezúttal a torinói szurkolókat.

Roberto Baggio visszatérése Firenzébe:

1994 decemberében ismét remek csatát vívott a két csapat, a félidőben már 2-0-ra vezetett a Fiorentina, azonban Vialli duplájával és Del Piero káprázatos találatával végül fordított a Juventus.

Az öt gólos mérkőzés összefoglalója (Del Piero csodaszép találata 4:25-től látható):

A Fiorentina szurkolók egyik legkedvesebb mérkőzése talán a 2013 októberében játszott találkozó, amikor is Tévez és Pogba góljaival a Juventus 2-0-ra vezetett idegenben. A fordulás után azonban érkezett Joaquín és a mesterhármast szerző Giuseppe Rossi, a vége pedig 4-2 lett!

A mézkőzés góljai:

Az idei nyár sem maradt el „szívszakadás” nélkül Firenzében, a hatalmas tehetségnek tartott Federico Bernardeschi döntött úgy, hogy a Juventusban folytatja pályafutását, ma este minden bizonnyal a kispadról beállva bizonyíthat majd.

(zp)