Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A hírnév küszöbén – Reszkess, Thiago Motta!

A hírnév küszöbén című sorozatunkban azokra az ifjú tehetségekre fókuszálunk, akik épphogy túl vannak bemutatkozásukon a felnőtt csapatban, de a szezon végére minden bizonnyal meghatározó játékosai lesznek saját klubjuknak. A ma bemutatott fiatal pedig nem más, mint…

nkunku

A Paris Saint-Germain saját nevelésű irányítója, Christopher Nkunku

Christopher Nkunku 1997. október 14-én látta meg Franciahon egét a Párizs peremvárosának számító Lagny-sur-Marne-ban. Az apai ágon kongói felmenőkkel is rendelkező ifjú már igen korán kitűnt társai közül a futballpályán: 6 éves korától már a párizsi amatőr bajnokságban játszó Marolles AS edzéseit látogatta. A szajna-parti kisváros kb. 40 kilométerre helyezkedik el Párizs központjától, így a kölyök Christopher idejekorán megtapasztalhatta, hogy milyen érzés az embernek a szenvedélye után utazgatni nap mint nap. 2009-ig erősítette az amatőrcsapat utánpótlását, majd átigazolt az eggyel komolyabb fokozatnak számító RCP Fontainebleau-höz.

Nem maradt azonban sokáig az impozáns kastélyáról ismeretes vidéki kantonközpontban Nkunku, ugyanis itt már a legkomolyabb anyagi háttérrel rendelkező francia klub, a Paris Saint Germain játékosmegfigyelőinek látómezőjébe került, akik fel is fedezték a tehetségét, és 2010 nyarán ifiszerződéssel honorálták azt. Bár ekkoriban még jócskán nem tartott ott a párizsi óriás, mint manapság, a fővárosi gyereknek leghőbb vágya teljesült azzal, hogy kedvenc csapatának mezét magára ölthette (gondolta vajon ekkor, hogy egy nap Thiago Silva-val, Dani Alves-sel, Di María-val, Neymarral és Cavani-val fog egy öltözőben készülődni a következő BL-rangadó előtt?!).

Párizsban indult be csak igazán Nkunku karrierje: lépegette szépen a szinteket az utánpótlásban, ahol szinte minden korosztályban más poszton játszott, így megtanult a széleken és középütt támadóként, és hátravontabb szerepben irányítóként is játszani. 14 éves korára már gyakorlatilag az egész középpályát be tudta játszani. Kettős állampolgár lévén a kongói és a francia utánpótlás-válogatott felkéréséből is választhatott, ő végül helyi neveltetése és az infrastruktúra kiépítettsége miatt az utóbbi mellett döntött. 2012-ben debütált a Gall Kakasok U16-os korosztályában, itt 3 mérkőzés jutott neki. Teljesítménye nem volt épp meggyőző a Francia Szövetség számára, ezt az mutatja nagyon jól, hogy legközelebb csak 4 év múlva, 2016-ban vonulhatott válogatott-csatába a trikolór alatt (ekkor szintén csupán 3 meccsen jutott szóhoz).

nkunku2

Sokoldalúsága, és alázatos, dolgos játéka miatt már évek óta sokan a nyáron a Juventushoz távozó Matuidi méltó örökösét látják benne

Az első komoly eredménye a PSG U19-es csapatába való bekerülése volt: a 14/15-ös szezonban az ifi-BL-ben 4 mérkőzésen lépett pályára csereként, ahol gólt és gólpasszt is jegyzett, ami igencsak megsüvegelendő teljesítmény mindössze 139 perc alatt. Ezt a teljesítményt látva a 15/16-os szezonban már a kezdőből kirobbanthatatlan volt: 9 mérkőzésen 3 gólt és 3 gólpasszt jegyzett a fent említett sorozatban, és egészen a döntőig vezette csapatát (itt a Chelsea múlta felül őket 2-1 arányban).

Az ifjú Nkunku nemcsak a PSG-szurkolók elismerését nyerte el ezzel, hanem a Párizsban ekkoriban regnáló vezetőedzőjét, Laurent Blanc-ét is. A francia tréner eredményeinek méltányolásaképp 2015. december 8-án a Shakhtar Donetsk ellen 2-0-ra megnyert Bajnokok Ligája találkozóban adott neki 3 percet csereként a felnőtt csapatban, Lucas Moura helyére szállhatott be a játékba az épp csak 17 éves tehetség. Ezek után felkerült a Paris Saint-Germain B-be, ahol 27 pályára lépése során 5 gólt jegyezhetett.

A tavaszi félszezonban már az első kerettel edzett, sőt a bajnokságban is pályára léphetett 5 alkalommal, amiből 4-szer kezdő is volt. A következő ősz maga volt a csodák csodája a francia fiatal számára: az ifi-BL-ben 4 meccsen 5 gólt rúgott és 2 gólpasszt adott, ami egy középpályástól közel lehetetlen teljesítménynek tűnik. Az újonnan kinevezett Unai Emery azonban mindezek ellenére valamiért nem számolt komolyan a játékossal, így csak 8 bajnokin juthatott szóhoz (5-ször kezdőként), ez mégis elég volt neki ahhoz, hogy megszerezze első felnőtt-gólját a Bastia ellen 7-0-ra megnyert mérkőzésen. Minden bizonnyal a 2017-es év egyik legszebb emléke marad számára Barcelona elleni pályára lépése, amikor 4-0-ra verték az ekkor még Neymarral felálló katalán gigászt (20 percet játszott csereként beállva).

nkunku3

Nézzenek oda… Hát ma se rakott be a kezdőbe…

Ezen apró áttörések segítették hozzá ahhoz Nkunkut, hogy bekerüljön az U20-as világbajnokságra készülő francia nemzeti csapat szűk keretébe. A világverseny nem alakult azonban elképzelései alapján: a csoportkör után az első nyolcaddöntőben búcsúztatta őket Olaszország, és Christopher mindössze 40 percet töltött a pályán a 4 mérkőzésen. Egyelőre az idei szezonban sem ért közelebb az első csapathoz: a 6 bajnokiból mindössze egyszer játszott (3 percet csereként a Metz ellen).

Így állunk most, de ki tudja, hogyan tovább?! Vajon mi lehet az oka, hogy egy ilyen páratlanul intelligens és sokoldalú játékos nem kapja meg a lehetőséget a legmagasabb szinten, amikor már minden alacsonyabb fokozatot csillagos ötössel teljesített? Valószínűleg a komoly konkurencia miatt nem kíván Nkunkuval kísérletezni Unai Emery, hiszen Neymarék mellett támadóként szóba sem jöhet, a középpálya 2 kiadó posztjára pedig 3 klasszis vetélytársa van Verratti, Rabiot és Thiago Motta személyében. Talán a legutolsót lenne esélye kitúrni a kezdőből, hiszen a 35 éves olasz karmester már finoman szólva is túl van legfényesebb évein, gyakorta sérült, és szerződése is le fog járni a szezon végén… Ezzel nem azt mondom, hogy könnyű lesz betörnie az első csapatba, de számításaim szerint lesz egy rövid időszak a szezonban, amikor az öreg Motta sérült lesz, és kizárólag Christopher Nkunkun fog múlni, hogy tud-e olyan mutatókat mutatni a felnőtt BL-ben, mint tette azt az ifiben…

Sorozatunk minden csütörtökön 19 órakor új résszel jelentkezik. Ne maradj le róla!

Következik: Dortmundban padra ülni? Na még mit nem! (jövő csütörtök 19.00)

Előző részek: 

  1. Az olasz srác, aki 38 millió eurót ültetett a padra
  2. Gareth Bale nyomdokain

Írta: Wernigg Márton