Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

La Liga: Ceballos két góllal tette le madridi karrierjének alapjait – videóval!

A Betis elleni hétközi vereséget követően hatványozottan is igaz a megállapítás: a Real Madrid számára kötelező volt a győzelem az Alaves otthonában a La Liga 6. fordulójában.

Kép: AS

Kép: AS

Most már hivatalosan is beragadt a rajtnál a Real, úgy tűnik a nyáron eszközölt változtatások a csapat játékában egyelőre nem maradtak következmények nélkül. A madridiak ráadásul továbbra is rengeteg hiányzóval rendelkeznek: Benzema, Theo Hernandez, Marcelo, Kroos és Kovacic sem volt bevethető, ami szintén nem könnyítette meg Zidane dolgát. A francia tréner végül az Asensio, Ronaldo, Lucas Vazquez triónak szavazott bizalmat elöl – ám mint kiderült, a támadósor összetétele volt a legkevésbé fontos hír a kezdő tizenegyet fürkészve. Volt ott ugyanis valaki, aki korábban soha: Dani Ceballos életében először kezdett a Real Madridnál és teljesítményével több kérdőjelet is hagyott az elmúlt időszakra vonatkozóan. Miért mellőzték őt ennyit?

Eleinte az U21-es Eb fáradalmait pihente ki, így idő kellett, mire utolérte társait erőnlétben, ám rendkívül feltűnő volt, mennyire nehezen nyúl hozzá Zidane. A Betis ellen sokan arra számítottak, hogy volt csapata ellen végre tényező lehet majd a pályán, ám a fiatal spanyol végül a padon töltötte a teljes mérkőzést. Csalódott volt, ám frusztrációját a lehető legjobb formában vezette le – az Alaves védelmén élte ki magát! Már a 10. percben megvillant, amikor is a volt realos Ibai Gomezen átjutva lőtte be a labdát a rövidbe, amire a szintén korábbi Real-játékos Pacheco mozdulni sem bírt. Ezzel a remekbe szabott találattal pedig egyből reflektorfénybe került, megnőtt az önbizalma – szüksége is volt rá.

Mert őszintén szólva a gólt leszámítva nem parádézott a meccs elején Ceballos. Helyezkedési hibák, pontatlan átadások, elvesztett párharcok – majd a gól. Az a találat jót tett az önbizalmának, onnantól pedig percről-percre egyre jobb teljesítményre volt képes. Erősen érződött, hogy még nincs meg a teljes összhang közte és a társak között, ám összességében a helyzet a látottak alapján több, mint biztató. Néhány alkalommal például egészen jó párost alkottak Iscóval, gyakran váltogatva a helyüket, összezavarva az Alaves védőit. Ezt a tényezőt ki kell emelni, mert ez volt a kulcs ma a Real számára, ez adta a támadásaik erejét, nem pedig az alig megjátszható CR, vagy a labdákat folyamatosan elszóró Lucas és Asensio.

Kép: AS

Kép: AS

A vendégek nagyjából kézben tartották a dolgokat, kisajátították a labdát és jó úton voltak az újabb találatok megszerzése felé. Az Alaves viszont nem egy rossz csapat – még ha az eredményeik nem is ezt mondatják velünk. Sokkal több van ebben a keretben, mint amit az első 5 meccsükön mutattak magukból. Ezt a héten kinevezett, de még a csapatot nem a padról irányító De Biasi bizonyíthatja is majd a későbbiekben. A kék-fehérek minden esetre odatették magukat és keményen megharcoltak nagy nevű riválisukkal szemben: mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy idei első találatukat a Real Madridnak sikerült bevinniük. A Barcától kölcsön kapott Munir El Haddadi kanyarintott középre ballal, középen pedig Manu Garcia érkezett, majd fejjel a kapuba továbbított.

Volt azonban válasza a Real Madridnak, ugyanis kevesebb, mint három perccel később jött ismét Ceballos, aki második találatával újra előnyhöz juttatta csapatát. Az első félidőt ennyivel le is tudták a felek, a második játékrészre viszont már sokkal kevesebb minden maradt. Koncentráltabbá vált a Real, tudatosan lassították a játékot és nem adták oda a labdát az Alaves játékosainak. Továbbá hasznukra vált az is, hogy a sok szabálytalanság miatt töredezetté vált a játék, a színvonal pedig sokat romlott. A meccs irama alaposan visszaesett, viszont ez nem jelentette azt, hogy ne maradt volna még történés a hátra lévő időben. A Real nekiment a harmadik gól megszerzésének – CR például kapufáig jutott -, de a túloldalon is akadt feljegyzendő momentum: a csereként beállt 21 éves Pedraza kétszer is eltalálta a kapufát.

A végére már csak a harc maradt, még Ceballos is lejött, akinek a helyét Marcos Llorente, a védekező középpályás vette át – innentől sejteni lehetett, hogy Zidane nem akar mindenáron gálát rendezni, a játék menedzselése sokkal fontosabb. Rengeteg a mérkőzés, sok a hiányzó, pihentetni kell a sztárokat. Az utolsó két cseréjüket az utolsó percekre hagyták, hogy húzzák az időt, nem erőltették ők már akkor. A Real nem játszott túl jól, voltak gondjaik a támadások kialakításával, de a helyzetkihasználás terén még komolyabbak a problémák. Lehetett volna ez egy sima meccs, így viszont folyamatosan ott volt a levegőben egy váratlan Alaves-találat, ami azonban nem született meg végül.

Így a madridi győzelem meglett, vagyis a címvédők eddigi találkozóik felét megnyerték és átmenetileg a 4. helyre jöttek föl. Az Alaves helyzete már nem ilyen: a pont nélkül, mindössze egy szerzett góllal szerénykedő kis csapat cska azért nem utolsó, mert a Malaga még náluk is képes volt egyel többet kapni. Nehéz szezonjuk lesz, az biztos.

https://www.youtube.com/watch?v=314xd1Bbjkw

Alaves – Real Madrid 1-2
Helyszín: 
Mendizorrotza Stadion (Vitoria-Gasteiz), Vezette: Mallenco
Gól: Ceballos (10., 43.), Manu Garcia (40.)
Sárga lap: Vigaray, Medran, Ely, Manu Garcia, Dani Torres, ill., Carvajal, Nacho
Piros lap: –

Alaves: Pacheco – Duarte, Ely, Maripan, Vigaray (Alexis) – Manu Garcia, Dani Torres, Medran – Ibai Gomez (Sobrino), Munir El Haddadi, Burgui (Alfonso Pedraza). Vezetőedző: De Biasi (hivatalosan ő, de egyébként az addigi másodedző ült most a kispadon)

Real Madrid: Keylor Navas – Nacho, Sergio Ramos, Varane, Carvajal – Isco (Mayoral), Casemiro, Ceballos (Marcos Llorente) – Asensio, Cristiano Ronaldo, Lucas Vazquez. Vezetőedző: Zidane.

Baranyai Balázs