Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

La Liga: Messi helyett most az ellenfél védői biztosították be a Barca győzelmét – videóval!

Az FC Barcelonona egyedüli hibátlan csapatként várta a spanyol bajnokság 6. fordulóját, ahol az újon Girona otthonában játszottak forró hangulatú katalán derbit.

Kép: AS

Kép: AS

Az Eibar elleni 6-1 után már meg sem lepődünk azon, hogy Paulinho ott van a Barca kezdőjében, ám Valverde csapatában idén sok a kérdőjel, sűrűn cserélgeti játékosait a tapasztalt mester. Ezúttal például Piquet és Busquets is pihent, Semedóval és Deulofeuval együtt – utóbbi kettő a padra sem ült le, otthon maradtak Barcelonában. Ezt azt jelentette, hogy Mascherano megint kezdett, ahogy Sergi Roberto is már az első perctől fogva ott volt a védelem jobb oldalán. A középpályán Rakitic és Paulinho adták az alapot, előttük pedig az ismét kezdő Iniesta (!) mellett Messi, Suarez és az újabban jobbszélső Aleix Vidal próbáltak boldogulni.

Katalán derbiről lévén szó, igazán jó hangulatú mérkőzés volt ez, ahol ráadásul a Girona játékosai sem feltett kézzel jöttek ki a pályára. A Barca az első percekben nehezen tudott levegőhöz jutni, a pálya közepén a hazaiak sok-sok munkával megakadályozták őket az építkezésben. Mondhatni a piros-fehérek trénere, Machin lehetett elégedettebb a látottakkal, a Barcelona futballistái meglehetősen nehezen pörögtek fel. Eleinte úgy nézett ki, hogy ez egy igazán nehéz éjszaka lehet majd Valverdééknek, ám a Girona védője tett róla, hogy ez ne legyen teljesen így. Jordi Alba suhintott kapura egy kipattanó labdát, ami végül Aday cipőjének külsőjéről szédült a kapuba. Az ügyetlen mozdulat így öngólt szült, ami óriási ajándék a listavezető ellen.

Ennek következtében a Barca nyugodtan játszhatott az előny birtokában, ám akadtak gondjaik. Jól szűkítette a területeket a Girona, Messit pedig a Manchester City-től kölcsönkapott Maffeo őrizte (nem sok sikerrel), kellemetlenné téve ezt az estét a vendégek számára. A gránátvörös-kékek főleg a jobbszélen próbáltak nyomulni: Sergi Roberto mellett Aleix Vidal meglepően jól mozgott, nagyon hasznosan támogatta a támadásokat. Messi és Iniesta elég kevés használható labdát kaptak hátulról Rakitictől és Paulinhótól, előre pedig még nehezebben mentek a passzok – Luis Suarez szokás szerint ki lett vonva a játékból, iszonyú nehezen tudták csak megjátszani.

Kép: AS

Kép: AS

Kár tagadni, ezen a szinten ez nem számított valami jó iramú, színvonalas találkozónak. Pedig ha a nívó csak fele olyan jó lett volna, mint a hangulat, akkor elégedetten csettinthettünk volna a történések láttán – nem így lett. Habár a Girona próbálkozott olykor letámadással és tényleg megtettek minden tőlük telhetőt a játékosok, helyzeteik is voltak, ám nem tudtak mit kezdeni a vendégekkel. A Barca annyira nyeregben volt, olyan jól rá tudtak ülni a dolgokra, hogy nem lehetett kizökkenteni őket. Lassították a játékot és spóroltak az energiával is, hiszen sűrű a program, sok meccs vár még rájuk az ősszel. Az első félidőben már nem változott az állás, a fordulást követően viszont akadtak még történések.

A 48. percben például egy szép, gyors akció végén duplázta meg előnyét a Barca, ráadásul ez is egy öngól volt. A labda ezúttal Gorka Iraizoz testéről ment be, előtte pedig valószínűleg a középre adó Aleix Vidal volt az utolsó, aki hozzáért (Suarez ugrált még ott, a lassítás alapján nem érintette a labdát). A 2-0-al a három pont sorsa eldőlt, már csak a különbség volt a kérdéses a továbbiakban. Szerencsére volt még minek tapsolni, nem húzták le a rolót dolguk végeztével a vendégek: a 69. percben például Sergi Roberto eresztett meg egy elképesztő mélységi indítást (olyat, mint anno Xavi szokott), ezzel pedig a jó ütemben kilépő Luis Suarez mehetett a kapuig. Gorka kiszolgáltatott helyzetben kapitulált, az uruguayi a rövid oldalt vette célba – háromra nőtt az előny, a lefújásig pedig már nem történt változás.

A Barcelona egy könnyed győzelemmel hozta a kötelezőt és továbbra is hibátlanul vezeti a spanyol pontvadászatot. 6 meccs, 18 pont, 19 lőtt gól és 2 kapott (mind a két gólstatisztikában liga elsők). Ami pedig a Gironát illeti, 5 pontjukkal újoncként nem kell szégyenkezniük, különösen, hogy ők már az Atleticóval is találkoztak már idén a Barca mellett. Az egyel korábbi mérkőzésen az Athletic Bilbao nem tudta behúzni a győzelmet a kiesőjelölt Malaga otthonában, pedig 10 perccel a vége előtt még emberelőnyben voltak és két góllal vezettek. A Malaga azonban pár perc alatt kiegyenlített és óriási küzdelemmel mentett pontot (összefoglaló a lenti linken). A baszkoknál Inaki Williams, míg a túloldalon Rolan duplázott.

https://www.youtube.com/watch?v=vp74_iegCFw

Girona – Barcelona 0-3
Helyszín: 
Montilivi Stadion (Girona), Vezette: Sanchez Martinez
Gól: Aday (18. – öngól), Gorka Iraizoz (48. – öngól), Luis Suarez (69.)
Sárga lap: Aday, Maffeo, Kayode, ill. –
Piros lap: –

Girona: Gorka Iraizoz – Aday (Mojica), Ramalho, Espinoza, Juanpe, Maffeo (Moreno) – Pons, Aleix Garcia – Douglas Luiz, Portu – Olunga (Kayode). Vezetőedző: Machin.

Barcelona: ter Stegen – Jordi Alba, Umtiti, Mascherano, Sergi Roberto –  Paulinho (Busquets), Rakitic – Iniesta (Denis Suarez), Messi, Aleix Vidal (Andre Gomes) – Luis Suarez. Vezetőedző: Valverde.

A 6. forduló korábbi eredményei:

Atletico Madrid – Sevilla 2-0
Alaves – Real Madrid 1-2
Malaga – Athletic Bilbao 3-3

Baranyai Balázs