Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

BOTRÁNY: játékosokat pofoztak fel a Legia Warszawa huligánjai!

A pályán és azon kívül is “kikaptak” a Legia Warszawa labdarúgói, avagy a Lach Poznan elleni derbi után áll a bál Varsóban, ahol a csapat radikális fanatikusai túlléptek minden ésszerű és emberi határt. A 3:0-ás vereség, melyről mi is beszámoltunk, csak a kezdet volt. A Poznanból érkező, és a varsói edzőközpontban megálló csapatbuszt ugyanis megtámadta egy 30-50 fős huligán csoport, mely leszállíttat a buszról a játékosokat. Az elszámoltatás verbálisan indult, végül tettlegességbe torkollt. A helyszínen tartózkodó biztonsági erők nem mertek közbeavatkozni! 

IMG_5524-620x413

Az m4sport.hu a hír hallatán felkereste a Legia Warszawa magyar középpályását Nagy Dominiket, aki megerősítette a támadás tényét, de a részletekről nem kívánt beszélni. A klub hivatalos közleményben szintén megerősítette, tényleg megtámadták a csapatot. A buszra az edzőközpontba érkezve három férfi szállt fel, akik leszállították a játékosokat és a szakmai stáb tagjait. Ekkor jelent meg a 30-50 fős brigád, akik előbb szóban kérték számon a rosszul teljesítő brigádot, majd több pofon is elcsattant. Szerencsére súlyosabb sérülés nem történt.

„Ha jövő héten is így játszotok, visszajövünk” – így búcsúztak az elszámoltató brigád tagjai

A lengyel foci magyar szakértője, az ekstraklasa.hu főszerkesztője Mitrovits Miklós a FociClub.hu-nak adott nyilatkozatában beszélt a kialakult helyzetről, mely egy folyamat mérföldkövének tekinthető – “Az egész őszi szezont látva, beleértve az kudarcos Európa-liga szereplést, valamint a vasárnapi poznani produkciót, egyáltalán nem lepett meg, hogy a huligánok egy csoportja bevárta a stadionnál a csapatot. A Legia az elmúlt évekhez képest – nem csupán a tavalyi BL-szereplést mérten – most minden szempontból mélyponton van és alulteljesít. Eladták a legjobb játékosaikat (Nikolics, Prijovic, Odjidja), helyettük pedig nem hoztak hasonló karaktereket. Emellett komoly problémák voltak a tulajdonosok között is. Maradt Dariusz Mioduski egyedüliként, miután kivásárolta másik két társát. Tudni kell, hogy Mioduski a legkevésbé “ultrabarát”. Az igaz, hogy ki kellett fizetnie a Legia korábbi tartozásait (erre ment rá nagyjából a BL-ből befolyt pénz). Az Európa-ligáról való lemaradás pedig nem tette lehetővé az újabb költekezéseket. Így most ez a szomorú helyzet. 

A szurkolóknak ez nyilván nem tetszik – “Ahogy az sem, hogy Jacek Magierát kirúgták, a sikeredző helyére pedig hoztak egy horvát szakembert, aki még soha életében nem irányított felnőtt csapatot! Igaz, a Dinamo Zagreb akadémiáját csodálatosan felépítette, de valljuk be más egy folyamatos nyomás alatt lévő nagy klub irányítása, mint a gyerekeké. A kirúgott Magiera ráadásul közönség kedvenc volt. Az új edző eddig szinte semmit nem tud felmutatni. A Sandecja nyögvenyelős legyőzése hazai pályán a kötelező kategória volt, majd a Jagiellonia elleni 1:0 és most a Lech elleni 3:0 nem is csupán az eredmény miatt elkeserítő, hanem a mutatott játék miatt is. A Lech ellen olyan volt a csapat, mintha nem akart volna futballozni. A poznaniak akár ki is üthették volna nagyon csúnyán a Legiát. Eközben felmerült, hogy a játékosok buktatták meg a sikeredzőt Magierát. Ezt ugyan tagadták, de elnézve az utóbbi két meccset, az embernek olyan érzése van, mintha most is edzőbuktatás lenne a háttérben. A horvát tréner a minap le is nyilatkozta, hogy úgy érzi, a játékosai elárulták.” 

“Lengyelországban a huligánok diktálnak. Ez nem kérdés. A kérdés az, hogy a játékosok tisztában vannak-e ezzel? A lengyelek tudják, a légiósok meg majd megtudják. Így van ez Wrocławban, Zabrzéban, Poznańban és Varsóban is.”

 

“A klubok életébe is van informális beleszólásuk. Mioduski ezt próbálja visszaszorítani. Csakhogy nélkülük a lelátó sem lenne olyan, amilyen most. Szóval nem egyszerű ez az egész. Ha háborút hirdetnek ellenük, akkor simán lehetnek üres lelátók. Nem csak a kapu mögött, hanem mindenhol. Volt már példa nem egyszer a teljes bojkottra. A lényeg azonban az, hogy ha a játékosok “meghaltak” volna a pályán, akkor elkerülhették volna ezt az incidenst. Aki ismeri a lengyel viszonyokat, nem lepődik meg ezen. El lehet ezt ítélni, de azzal nem oldódik meg a probléma. Sokkal mélyebben gyökerezik ez annál, hogy elintézzük egy egyszerű “ítélettel”.” – zárta részletekbe menő gondolatmenetét Mitrovits Miklós 

A Legia Warszwa az UEFA-nál sem áll jól

10565228_10152706516584578_4920757031491824812_n

A képen látható drapi azt követően készült, hogy az UEFA egy játékos jogtalan szerepeltetése miatt  – Bereszynski három percet töltött a pályána Celtic elleni visszavágó hajrájában – 3:0-val odaítélte a skótoknak az egyébként elvesztett meccset. Ennek következménye képen a 6:1-es továbbjutás helyett 4:4-es összesített állás alakult ki, és a Celtic idegenben lőtt góllal továbbment. A Legia így kiesett a BL-ből, a szurkolók pedig a képen látható módon üzentek. 

A tavalyi szezonban a Borussia Dortmund elleni hazai Bajnokok Ligája mérkőzésen a huligánok a meccs alatt betörtek a klubházba – vagy beengedték őket – , és a VIP mellőli főlelátóról támadták meg a BVB-szektorát, valamint a biztonságiakat. Az ominózus eset alkalmával a FociClub.hu főszerkesztője a helyszínen a vendégszektorban tartózkodott, s akaratlanul is kapott a két tábort elválasztó oszlató gázokból. Kollégánk elmondása szerint a városban is tapasztalták a futballhuliganizmust, kis híján pórul jártak, hiába a magyar sálak, egy elővillanó Dortmund sál a társaságban kis híján elszámoltatásba torkollt. Az ominózus mérkőzés következményeként az UEFA bezáratta a stadiont, így a várva várt Real Madrid elleni meccset üres lelátók előtt kellett lejátszani.

696x392_381436

A lelátón olykor a politika és az egykori háborús sérelmek is megjelennek. Az 1944-es varsói felkelésre minden évben megemlékeznek a szurkolók, az idei azonban a megszokottnál erősebbre, figyelemfelkeltőbbre sikeredett – “A Varsói felkelés alatt a németek megöltek 160 000 embert, köztük gyerekek ezreit.” – , üzent a világnak és főként Németországnak. A drapin egy német katona látható, aki készül fejbelőni egy tehetetlen lengyel gyereket. Mindez az UEFA-nál kiverte a biztosítékot, és jött a pénzbüntetés, majd pedig a szurkolóktól az újabb válasz…

gettyimages-835081640

A szurkolók elővették a korábban használt malacos drapit, és egy kicsit átalakították. Egy a BL-sorsolásnál használatos kehelybe Legia feliratú golyókat helyeztek, a tálka pedig euró címlettel lett felélesítve. A szurkolói csörték folyamatosak, a kapu mögött újságírót, politikust és televíziós személyiséget is “akasztottak már fel”

A mostani tettleges bántalmazás viszont túlmutat a drapária háborún, ám ahogy Mitrovits Miklós is nyilatkozta fentebb, ilyen a lengyel foci, a kérdés és a probléma pedig összetett, a problémák gyökere pedig mélyebben van, minthogy azt gyorsan kilássák és letudják…

Fontos megjegyezni és elkülöníteni a fogalmakat, miszerint nem minden szurkoló huligán, és nem is minden huligán szurkoló…