Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Forradalmár: Cristiano Ronaldo (mester szint)

Forradalmár című sorozatunkban a 2010-es évek futballjának legmeghatározóbb alakjait vesszük górcső alá három szinten. Második cikkhármasunkban a négyszeres aranylabdás Cristiano Ronaldott mutattuk be igen nagy részletességgel. A hétfőn megjelent kezdő szint olyan információkat tartalmaz, amelyek többségével még egy, a futballban nem járatos személynek is célszerű tisztában lennie a mai világban. A szerdai haladó szint számos érdekességet foglal magába a játékossal kapcsolatban, most pedig következzék a mester szint, ahol mélyebb elemző gondolatokat fogalmazunk meg a portugál ikon jelentőségéről!

cr7_2

Cristiano Ronaldo a labdarúgás történetének egyik, ha nem a legmeghatározóbb alakja. Kedvelői istenítik, ellenlábasai a föld alá kívánják. Egyet azonban mindenkinek el kell ismernie: egészen más volna a labdarúgás nélküle. De miben nyilávul meg leginkább Cristiano Ronaldo forradalmisága?

 A gólgép

Ronaldo játékának legmeghatározóbb eleme (mint a csatároknak általában) a gólszerzés, amelyet egészen emberfeletti módon művel. A portugál fenomén betalál büntetőből, szabadrúgásból, közelről, távolról, a kapu elől, a vonal mellől, és kis túlzással akár az öltözőből is… Ezt a hihetetlen góllövő-képességét számos előnyös tulajdonságának köszönheti, azonban a legkiemelkedőbb ezek közül minden bizonnyal elképesztő fizikuma. A hórihorgas csatárt számos éven át a világ leggyorsabb támadói között tartották számon, és bár mára már sebessége valamelyest megkopott, még mindig oda tartozik a világ élmezőnyéhez. Kitűnő a fejpárbajokban, így egy jó támadó minden tulajdonságát ötvözi.

Megemlítendő még alkalmazkodóképessége is. A 2000-es években divatba jövő tükörszélső poszt egyik jelentős úttörője, ám centerként is legalább olyan jól megállja a helyét. Játszott már rengeteg környezetben, rengeteg játékrendszerben, jópár edző irányítása alatt, azonban mindig tudta hozni azt a színvonalat, amelyért rajongói odavannak érte.

A vezér

Ha Cristiano Ronaldoról beszélünk, általában mindenkinek egy játékos jut eszébe a Real Madrid vagy a portugál válogatott mezében. Ő azonban sokkal több ennél: úgy funkcionál, mint egy vezetőedző a pályán, csapattársai köztudottan sokkal inkább adnak a szavára taktikai kérdésekben, mint akár a tulajdon trénerükére. Az alábbi videón is látható lelkesítő beszéde az eb-győzelem után, vagy amikor bár ott volt az edző, mégis ő tartotta társainak a bemelegítést a mérkőzés előtt, és még sorolhatnám… Ronaldo jelenlétében sokkal összeszedettebb a Real Madrid és a portugál válogatott játéka, tulajdon csapattársai jóformán apjukként tisztelik. Ennek ellenére Cristiano nem zsarnokoskodik és nem él vissza helyzetével. Ha kell, megszidja motiválatlan társait, de ugyanakkor sosem mulasztja el bátorítani őket, és meghálálni az érte és a csapatért tett erőfeszítéseiket. Az utóbbi néhány években egy klubot és egy válogatottat is felépített maga köré: az elsővel 3 BL-t, a másodikkal egy Európabajnokságot ünnepelhetett…

https://www.youtube.com/watch?v=tZbsoheThOg

A géppuskalábú

 Nem mehetünk el szó mellett Ronaldo elképesztő cselei mellett sem. Sok játékossal és edzővel ellentétben ő a szemetgyönyörködtető játékot ugyanannyira fontosnak tartja, mint a hatékonyságot (elvégre mégiscsak a szórakoztatás a célja a futballnak…). Kedvence egyértelműen a bicikli-csel, melyet olyan sebességgel és könnyedséggel mutat be percről percre, hogy bár számítanak rá, mégsincs védő, akinek hathatós megoldása lenne a trükk semlegesítésére. Ez önmagában nem nagy szó, hiszen akad manapság jópár ügyes zsugás, ám egyikük sem 185 cm magas…

https://www.youtube.com/watch?v=KKeRbYpvb6M

A szenvedély

Sokak számára ellenszenves Cristiano Ronaldo vérmes stílusa, hiszen az érzelmes csatár gyakran folyamodik szélsőséges megnyilvánulásokhoz mind a pályán, mind azon kívül. Ám az éremnek két oldala van: Ronaldo “hisztijei” hatalmas szenvedélyről, eltökéltségről, és úgy egyáltalán a játék szeretetéről tesznek tanúbizonyságot, amely igen ritka a mai pénz-vezérelt világban, pláne ha azt vesszük, hogy pályája csúcsán már minden bizonnyal túl van, így ha csak félgőzzel elfocizgatna se lenne semmi következménye, hiszen a fizetését megkapja, eltávolítani pedig nem fogják egynéhány éven belül a csapatból, ahol élő legendává vált.

Ronaldo tehát a játék élvezetét adta a futballnak, emberek millióit motiválja napról napra, és a labdarúgás vezérhajóinak számító Manchester United, Real Madrid, és a portugál válogatott is nagyban neki köszönheti múltbéli sikereit. Összefoglalásképpen tehát mondjuk ki:

Cristiano Ronaldo jelenléte szenvedélyt hozott egy szenvtelen futballvilágba.

Következik: Forradalmár – Neymar Jr. (kezdő szint) /Hétfő 19.00/

Írta: Wernigg Márton