Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A norvég férfi válogatott lemond fizetése feléről a női játékosok javára

A norvég férfi válogatott tagjai igazságtalannak tartják, hogy az országuk női válogatottja fele annyit keres mint ők, ezért felajánlották nekik fizetésük felét. 

Cote-DIvoire-v-Norway-Group-B-FIFA-Womens-World-Cup-2015

Forrás: mirror.co.uk

Szolidarítanak a nőkkel a férfi norvég válogatott tagjai, mivel országuk képviseletéért kevesebb javadalmat kapnak a hölgyek. A Channel 4 News hozta le a hírt, hogy a norvég válogatott játékosok ezért felajánlák fizetésük felét a női játékosoknak. A norvég szövetséghez is eljutottt a “demonstráció”, és a híroldal úgy tudja, hogy emiatt a szövetség megduplázza a válogatott hölgyek jövedelmét. Ez azt jelenti, hogy évi 300 ezer euróról 600 ezer euróra növekszik ez az összeg, ez pedig megegyezik a férfiak fizetésével. Ők az első nemzeti csapat a világon, akik tettek valamit a nemek közötti egyenlőség érdekében a fociban.

További adatokat is közölt a honlap, ami azt mutatja, hogy nem csak Norvégiában, hanem más országokban is nagy a különbség a női és férfi játékosok fizetésében. Az angol női válogatott például a FIFA világranglistáján is előrébb áll mint a férfi, sőt az ország legsikeresebb nemzeti csapata is, hiszen az elmúlt 35 évben, amióta a férfiak legutóbb világbajnokságot nyertek, 4 trófeát is elhódítottak. Az angol válogatott játékosai a nőknél mégis átlagosan csak 35 ezer fontot keresnek. Ezt összehasonlítva a Chelsea-ben a férfiaknak 4,5 millió a jövedelmük, ez pedig a nők fizetésének 130-szorosa. A portál azt is megemlíti, hogy természetesen a férfiakhoz sokkal több reklámbevétel folyik be, de ettől függelenül is sokkal kevesebbet kapnak a nők ugyanazért mint a férfiak.