Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Válogatott: 8+1 jelölt Bernd Storck helyére! – Íme a lista

A szurkolók reakciója egyértelmű volt Feröer ellen, a Magyar Labdarúgó Szövetség azonban még nem döntött Bernd Storck jövőjét illetően. Az első és legfontosabb kérdés, hogy a német szakember megy, vagy marad? Ha megy, akkor pedig ki lesz az utódja. A lehetséges utódok listája már közel tíz fős, ám kérdés, hogy közülük ki lenne a megfelelő jelölt. Erre nyilván csak az idő és az eredmények adnak választ, azt viszont be kell látni, hogy váltani csak akkor érdemes, ha úgy tetszik, hogy van jobb alternatíva, mint Bernd Storck.

Névtelen-1

Amennyiben a szövetség úgy dönt, hogy meneszti a jelenlegi kapitányt, abban az esetben élesedik a második kérdés: Ki lesz az utód? Lássuk a jelöltek listáját, azt, hogy ki hol tevékenykedik jelenleg, ha egyáltalán tevékenykedik éppen, illetve engedjenek meg egy főszerkesztői ajánlást, melyet a szurkolók és az MLSZ irányába egyaránt teszek. Egy név, mely szerintem tökéletes lenne a pozícióra, egy olyan karakter, aki szubjektív véleményem szerint mindenképpen előre tudná vinni a magyar labdarúgó válogatottat.

1. Marco Rossi (olasz): Az 54 esztendős tréner Magyarországon a Budapest Honvéd trénereként ért el sikereket, bajnoki címre vezette a kispesti csapatot. Nyár óta a szlovák élvonalban  szereplő FC DAC 1904 vezetőedzőjenéjt dolgozik. Válogatott élén jegyzett tapasztalattal még nem rendelkezik.

“Ma értesültem arról, hogy szóba került a nevem, teljesen váratlanul ért, nem számítottam rá. Már az büszkévé tesz, hogy egyáltalán erről beszélnek az emberek – mondta az olasz tréner a Blikk újságírójának – Eddig semmilyen hivatalos megkeresést nem kaptam az ügyben az MLSZ-től.”

“Érvényes szerződésem van a DAC-cal, de nyitott vagyok a tárgyalásra!”

2. Lőw Zsolt (magyar): A 38 esztendős korábbi 25-szörös válogatott balhátvéd 2012 óta a partvonal mellett dolgozik, előbb Ausztriában a másodosztályú Liefering, majd az egyeduralkodó Red Bull Salzburg másodedzője volt. A komoly német futballismerettel rendelkező Lőw 2015-ben került a Red Bull Leipzig csapatához, ahol szintén másodedzői pozícióban dolgozik. Vezetőedzőként és szövetségi kapitányként sem dolgozott még.

paulo-sousa-800x534

Paulo Sousa a Videoton korábbi trénere is a jelöltek között

3. Paulo Sousa (portugál): A 47 esztendős szakember játékosmúltját alighanem mindenki ismeri, többek között a Juventus és a Dortmund szerelésében is Bajnokok Ligáját nyert. Edzői pályafutását szépen építette fel, alacsonyabb osztályú angol klubok után 2011 és 2013 között a Videotont irányította. A székesfehérvári klubbal három serleget és egy bajnoki ezüstérmet szerzett, Európa-liga főtáblára vezette a csapatot. Eztán egy-egy szezont töltött az izraeli Maccabi Tel-Aviv, majd pedig a svájci egyeduralkodó Basel kispadján. Mindkét klubtól bajnoki címmel búcsúzott, 2015-ben pedig megérkezett a Serie A-ba, a Fiorentina vezetőedzője lett. A violákat azonban nem tudta sikerre vezetni, a klub továbbra is megmaradt olasz középcsapatnak, amit nemrégiben megunt a klubvezetés, így menesztették. Jelenleg szabadúszóként nem köti szerződés sehova. Válogatott élén még Ő sem dolgozott.

4. László Csaba (magyar): Az 53 esztendős székelyudvarhelyi szakember legutóbb az FC DAC 1904 kispadján ült, ám jó mutatói ellenére a szurkolók megrökönyödésére elküldték, és a fentebb már említett Marco Rossit nevezték ki a helyére. A nemzetközi rutinnal is rendelkező tréner az MTK és a Ferencváros kispadján is ült, de irányította a belga Charleroi, illetve a skót Hearts együttesét is. Utóbbival igen szép eredményeket ért el, 2009-ben a Celtic és a Rangers mögött harmadik helyre hozta be a csapatot és az év edzőjének választották. Tudja mivel jár szövetségi kapitánynak lenni, hiszen Uganda és Litvánia kapitánya is volt, emellett pedig a magyar válogatottnál is dolgozott már, még korábban Lothar Matthäus segítőjeként. Noha a Hearts csapatával hírbe hozták a nevét, továbbra is szabadúszó.

5. Szélesi Zoltán (magyar): A még mindig csak 35 esztendős korábbi 28-szoros válogatott védő két éve hagyott fel a profi futballal, azóta pedig az MLSZ alkalmazásában áll. A jelenleg Eb-selejtezőket vívó U17-es válogatott szövetségi edzője, valamint Bernd Storck szakmai stábjának tagja. Jó szófordulattal élve közel áll a tűzhöz.

bolonironaldo_33819800

CR7 először Bölöni László irányítása alatt kapott lehetőséget a Sportingban 

6. Bölöni László (magyar): A 64 esztendős marosvásárhelyi születésű szakember igen komolya edzői- és játékosmúlttal rendelkezik. A román nemzeti csapat címeres mezét 108-szor öltötte magára, edzőként pedig számos helyen dolgozott és ért el sikereket. Hat esztendőn át volt a francia Nancy vezetőedzője, a másodosztályú csapatot az élvonalba kormányozta, majd rövid ideig volt román szövetségi kapitány. Ezt követően portugál kupát, szuperkupát és bajnoki címet nyert a Sporting CP vezetőedzőjeként. Irányította a Rennes, a Monaco, a Lens, a belga Standard Leige és a görög PAOK csapatát is, valamint az emírségekben és Katarban is megfordult. Nevét többször összepárosították már a magyar válogatottéval, regnálása azonban hosszú évek óta várat magára. Jelenleg a belga élvonalban egészen jól szereplő Royal Antwerp trénere.

7. Herczeg András (DVSC): A 61 esztendős szakember neve szép lassan egybeforrt a Lokival, gyakorlatilag kisebb nagyobb megszakításokkal 1988 óta a DVSC szolgálatában áll. Öt bajnoki címet, két kupát és négy szuperkupát nyert a klubbal, melynek több ízben megmentője volt. Jelenleg is a klub alkalmazásában áll,  a megbukó portugál Leonel Pontest váltotta.

8. Szabics Imre (magyar): A 36 esztendős korábbi 36-szoros válogatott csatár játékosként komoly tapasztalatot szerzett a Bundesligában. Pályafutása befejeztével az edzői pályát választotta, a Dárdai Pál által irányított válogatottban pályaedzőként segítette a szakmai stáb munkáját. Jelenleg a Sturm Graz szakmai stábjának a tagja.

slavenbilic2908a

Slaven Bilic alatt inog a West Ham kispadja

8+1. Slaven Bilic (horvát): A 49 esztendős szakember főszerkesztőnk ajánlásában került fel a listára. Bilic edzői pályafutását még 2001-ben kezdte, visszavonult a Hajduk Splitből, majd kinevezték vezetőedzőnek. Irányította a horvát U21-es válogatottat, majd 2006 és 2012 között a horvát felnőtt válogatott kispadján ült, kétszer is az Eb-re kormányozta a csapatot. Mérlege impozáns, 65 meccsen 42 győzelem, 15 döntetlen és mindössze 8 vereség. Eztán a klubfutballt választotta, ám a Lokomotiv Moszkva és a Besiktas vezetőedzőjeként sem tudott serlegeket gyűjteni. Immáron 2015 óta a Premier League-ben edződő West Ham United vezetőedzője, ám a kispadi igencsak inog alatta, már több ízben lehetett olvasni arról, hogy a klub az utódját keresi, ezáltal könnyen elképzelhető, hogy hamarosan szabadúszóvá válik. Egy kapcsolatfelvételi próbát megérhet, aztán hogy motiváció, affinitás és az anyagi elvárások összetalálkoztathatóak-e, az már csak a tárgyalássorozat eredményétől függ.

Hogy miért Bilic? 

Arról beszélünk, hogy csak akkor érdemes váltani, ha van jobb alternatíva. A fent felsorolt nevek közül egy-kettő ötletes, egy-kettő jól hangzik, mégis úgy érzem, hogy nem biztos, hogy velük az előrelépés garantált. El kell dönteni, hogy magyar, vagy külföldi szakember kapja meg a lehetőséget a kormányzásra, ez pedig egy fontos döntés, hiszen melléfogás esetén újabb és újabb esztendőket, kvalifikációs sorozatokat bukhat el a szerethető. Az a csapat, mely sokak szerint demotivált, és nem tud küzdeni, mentálisan gyenge. Na most Bilic az elmúlt másfél évtizedben komoly tapasztalatokat szerzett, ráadásul hat esztendőn át már dolgozott szövetségi kapitányként, ismeri a szakma savát és borsát. Jelenleg klubcsapatot irányít négy esztendeje, így egy újabb válogatott kitérő számára is változatosságot idézhet elő. Ami pedig nagyon fontos, az a győztes mentalitás, ami sokak szerint a magyar népből és a sportolókból hiányzik, ellenben a délszláv népben nagyon erősen benne van. Nem ismernek vesztett helyzetet, az utolsó pillanatig küzdnek, amíg van rá lehetőség. Nos szerintem ezért lenne jó jelölt Slaven Bilic a magyar kapitányi posztra.