Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

MLS: Nikolicsra nincs ellenszer, triplájával nyert a Fire! – videóval

Nikolics Nemanja az MLS-ben szereplő Chicago Fire magyar csatára lehengerlő volt a liga 33. fordulójában is. A góllövőlista élén álló magyar támadó már 24 találatnál jár, ugyanis triplázott – első alkalommal a ligában! – klubja mostani hazai meccsén, és kiélezett bajnokit nyert meg a chicagói csapat Nikónak köszönhetően! Nikolics újabb lehengerlő teljesítményének köszönhetően a Fire számára van esély az utolsó körben elérni a Keleti Főcsoportban a második helyet, amely azt jelentené, hogy a rájátszás első körében nem kell játszaniuk Paunovic jatekosainak! Egyben ez azért is lehetséges, hiszen Nikolicsék meccsével egyidőben a New York City Németh Krisztiánék otthonában szenvedett vereséget.

IMG_20171016_052730Szokásos kép az MLS-ből: Nikolics labdája áthalad a gólvonalon! (forrás: twitter.com/FourFourTwoUSA)

Magyar idő szerint tegnap késő este Nikolics Nemanja pályára lépett klubja meccsén az MLS, vagyis a tengerentúli profiliga alapszakaszának utolsó előtti, 33. fordulójában. Vagyis a Chicago Fire Nikóval a fedélzeten a Philadelphia Union otthonában játszott fontos bajnokit. A Fire már bejutott a rájátszásba, de lentebb olvasható lesz még, miért is volt fontos ez a találkozó.

Nagyszerűen indult a vendégcsapat számára a találkozó, ugyanis Nikolics már a 3. percben eredményes volt! A magyar támadó a 21. bajnoki gólját lőtte egy nagyszerű indítást kapva Vincenttől, miután jött higgadt befejezés – szép gól volt, a labda a bal alsóban landolt (0-1)!

Viszont három perccel később jött az egalizálás, Kappelhof a saját kapujába talált (1-1), majd a 13. percben Bedoya révén fordított a hazai Philadelphia, melyhez csupán tíz minutumnak kellett eltelnie (1-2)! A szünetig nem is változott már az eredmény, de a java még hátra volt.

A fordulást követően a 64. minutumban jött újból Nikolics, aki tizenegyesből egyenlített, és már 23 gólnál járt a bajnoki szezonban (2-2)! Ezt követően negyedóra sem kellett, a magyar támadó rátett egy lapáttal a duplájára, jött a tripla, méghozzá először a tengerentúlon! Niko kapáslövése – ismét Vincent passza után – a bal alsóban landolt, fordított a Chicago, a magyar zseni pedig már 24 góllal vezeti a góllövőlistát, három találattal megelőzve a második helyen álló portlandi Valerit (2-3)! Nikolics nagyszerű szezont fut tehát, és találatok számában beérte a tavalyi alapszakasz gólkirályát, a jelenleg is a New York Red Bulls színeiben futballozó Bradley Wright-Phillips-et. De aligha hisszük, hogy ez a 24 gól az idei végállomás, és hogy Niko csak az alapszakasz gólkirály lesz, nagy eséllyel ő lesz az egész szezon végeztével is a legjobb góllövő. Bízunk benne, hogy ez így lesz, és innen is drukkolunk honfitársunknak!

Nikolicsék győzelme nem csupán egy szimpla siker volt, már eleve Niko triplája miatt sem, hanem azért sem, mert a Fire győzelmével egy pontra megközelítette az eközben botló New York Cityt, melyet az utolsó körben meg is előzheti. Ez esetben a Chicago a második lenne a Keleti Főcsoportban, így nem kellene pályára lépnie a playoff első körében. Ehhez az kell, hogy a magyar gólvágó csapata az utolsó körben győzzön, míg a New York City kikapjon. A City ráadásul a Columbus Crew ellen lép pályára, David Villáék soros ellenfele pedig szintén hajthat a keleti második helyre, ugyanis ha nyer a Crew és a Fire esetleg kikap, akkor a Columbus pihenhet a rájátszás első körében, és eggyel beljebb lesz a végső győzelemhez. Így tehát a Chicago, a New York City, és a Columbus számára is nagyon fontos lesz a hétvégi, 34. forduló, mely dönt a fentebb említett helyzetről!

MLS, alapszakasz, 33. forduló
Philadelphia Union – Chicago Fire • 2-3 (2-1)
Helyszín: Toyota Park, Bridgeview – 17.616 néző
Gólszerzők: Nikolics (3., 64., 78. – a másodikat büntetőből), ill. Kappelhof (6. – öngól), Bedoya (13.)


Nikolicsék meccsével egyidejűleg többek között pályán volt Németh Krisztián, a New England Revolution játékosa, aki kezdőben kapott helyet klubja meccsén. Némethék a New York Cityt fogadták. A City egy győzelemmel bebiztosította volna a második helyét a Keleti Főcsoportban, és az esetben pedig az első körben nem kellett volna pályára lépnie a playoffban, ugyanis a New York-i klub számára a Főcsoport-elődöntővel indult volna a párharc. Ez még nem jött össze, de van egy utolsó esélye Villa csapatának.

A vendégek fiatal góllövője, az angol Harrison a 26. percben piros lapot kapott, azonnali kiállításával megfogyatkozott tehát a New York City. A New England Revolution azonban nem tudott betalálni az első félidőben, ahogy a vendég együttes sem. Ám a fordulást követően jött a New England gólja, Fagundez az 51. percben volt eredményes (1-0), aki a 92. minutumban duplázott, és eldöntötte a meccset (2-0)! A végeredményt viszont nem, hiszen a ráadás 3. percében rögtön jött a válasz, Shelton szépített (2-1). A találkozón 70 percet kapott a Revolution magyarja, Németh Krisztián, akinek az első félidőben volt egy nagyobb lehetősége, de mentett a vendégek kapusa.

Vereségével a New York City számára az utolsó körben kötelező a győzelem ahhoz, hogy ne Főcsoport-negyeddöntővel induljon a playoff (a New England nem juthat már a rájátszásba). A City a Keleti Főcsoportban elfoglalt második helyére pályázó ellenfele az utolsó körben a Columbus Crew lesz, így még nagyobb a tét, ráadásul ha Nikolicsék nyernek, és a City kikap, akkor a magyar gólvágó együttese kerül közelebb az MLS fináléjához. Annyi viszont biztos, hogy a fentebb említett felek semmiképp sem maradnak le a rájátszásról.

New England Revolution – New York City • 2-1 (0-0)
Helyszín: Gillette Stadium, Foxborough – 33.767 néző
Gólszerzők: Fagundez (51., 90+2.), ill. Shelton (90+3.)


A fenti két meccsel egyidőben még három bajnokit bonyolítottak le. Az alapszakasz-győztes Toronto hazai környezetben nyert meg kanadai rangadót a Montreal Impactet fogadva Altidore góljával, ráadásul az első félidő 3. percének hosszabbításában belefért Giovinco által kihagyott büntető is. Az olasz csatár ráadásul kétszer is kihagyta a tizenegyest! Elsőre kapufát lőtt,, majd a kapus kilépése miatt megismételtetett büntetőből ugyanazt a  kapufát találta  el! A montreáli csapat sorsa már korábban eldőlt – a tavalyi remekléssel ellentétben az idei rájátszásba nem jut be az együttes.

Toronto FC – Montreal Impact • 1-0 (1-0)
Helyszín: BMO Field, Toronto – 27.866 néző
Gólszerzők: Altidore (16.), ill.

Pályán volt még a Columbus Crew is, amely – ahogy olvashatták – a Keleti Főcsoport második helyére pályázhat az utolsó fordulóban, ugyanis a playoffra már esélytelen Orlando Cityt győzte le 1-0-re a 33. fordulóban. A gólt Kamara szerezte, aki a 28. születésnapján volt ezzel eredményes! Más szempontból is fontos volt a találkozó – ez volt a brazil aranylabdás klasszis, Kaká utolsó hazai meccse az Orlando City játékosaként. A dél-amerikai élő legenda a könnyeivel küszködött a bajnokit megelőzően az amerikai himnusz alatt.

Orlando City – Columbus Crew • 0-1 (0-0)
Helyszín: Orlando City Stadium, Orlando – 25.166 néző
Gólszerzők: – , ill. Kamara (66.)

A New York Red Bulls és az újonc Atlanta United már egyaránt ott vannak a playoffban, a két klub egymás elleni összecsapása pedig gól nélküli döntetlennel ért véget, érezhető volt, hogy ennek a bajnokinak már nincsen komoly tétje. Viszont ez teljesen mégsem igaz, vagyis a mostani eredmény tükrében az Atlanta utolsó alapszakaszban sorra kerülő utolsó bajnokija után adott esetben az újonc a korábban említett Chicago Fire – New York City – Columbus Crew terveit is felülírhatja, hiszen megszerezheti a Keleti Főcsoport 2. helyét!

New York Red Bulls – Atlanta United • 0-0
Helyszín: Red Bull Arena, Harrison – 25.219 néző


 

A bajnokság állása az alapszakasz utolsó fordulója előtt

Keleti Főcsoport

IMG_20171016_072659

Nyugati Főcsoport

IMG_20171016_072639

A góllövőlista élmezőnye
1. Nikolics Nemanja (Chicago Fire) – 24 gól
2. ‎Diego Valeri (Portland Timbers) – 21 gól
3. ‎David Villa (New York City) – 20 gól
4. ‎Josef Martinez (Atlanta United) – 18 gól

Nagy Dávid