Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

MLS: Sallóiék döntetlenje rájátszást ért; Stieberéket kiütötték – videóval

Mára virradóan is folytatódtak az MLS alapszakaszának utolsó előtti, 33. fordulójának küzdelemei. Pályán volt Sallói Dániel, és Stieber Zoltán is! Előbbi klubja, a Sporting Kansas City hazai pályán ikszelt, így matematikailag is bejutott a rájátszásba, míg a DC United idegenben kapott négyet! Eközben a tavalyi végső győztes Seattle Sounders az előző szezonbeli alapszakasz nyertesének rámolt be négyet! Ezen felül pár dolog eldőlt, de elmondhatjuk, hogy maradtak nyitott kérdések is az utolsó kör előtt a Nyugati Főcsoportot illetően a rájátszással kapcsolatosan!

USATSI_10350458A Kansas és a Houston játékosai kéz a kézben jutottak be a rájátszásba (forrás: sportingkc.com)

Csupán egy kör van hátra a ma hajnalban zárult MLS 33. fordulóját követően a liga 2017-es alapszakaszából. Nyitott kérdések még maradtak, de van olyan dolog, ami már eldőlt.

Többek között az is, hogy a mostani meccset is végigjátszó Sallói Dániel klubja, a Sporting Kansas City már matematikailag is ott van a playoffban. A magyar tehetség együttese a Houston Dynamo csapatát fogadva játszott 0-0-s döntetlent, de az egy pont a Kansas számára rájátszást ért. Ehhez persze az is kellett, hogy kikapjon a Dallas, és hogy a Real Salt Lake, valamint a San José Earthquakes se tudjon nyerni, viszont alapvetően is közel álltak Sallóiék is a kiesés szakaszhoz. De ez az iksz a vendégeknek is nagyon jól jött, ugyanis a houstoni alakulat is bejutott a playoffba! A Kansas kicsit lejjebb csúszott ugyan, de még esélyes az első két hely egyikén – főleg a második pozíció – megszerzésére nyugaton, ha pedig ez megvalósul, akkor az első párharc alól mentesül a playoffban Sallói klubja, amely később kezdheti meg szereplését ez esetben, méghozzá a Főcsoportban-elődöntőben a konferencia negyeddöntője helyett!

Sporting Kansas City – Houston Dynamo • 0-0
Helyszín: Children’s Mercy Park, Kansas City – 19.083 néző


Ezzel egyidejűleg Stieber Zoltán is csapata kezdőjében kapott helyet. A magyar válogatott középpályása idegenben szerepelt a DC Uniteddel. A washingtoni alakulat a 2015-ös bajnok Portland Timbers otthonában vendégszerepelt, és belefutott egy nagy pofonba, ugyanis 4-0-s sikert aratott a hazai gárda. A vendégek kapcsán már korábban bizonyossá vált, hogy nem juthatnak be a rájátszásba. A kiütéses vereség alkalmával Stieber 67 percet töltött a pályán. A hazaiak gólgyártását Valeri kezdte büntetőből, majd betalált Powell, Blanco pedig ezt követően a lefújásig kétszer is. Az argentin Valeri 21. gólját lőtte meg ebben a szezonban, emellett pedig már 10 gólpassznál jár, ezzel pedig ő a második, aki legalább a 20/10-es mutatót elérte a liga történetében! A Timbers jelen állás szerint a második nyugaton, és ha megőrzi helyét, akkor az első párharc alól mentesül a playoffban, később kezdheti meg szereplését ez esetben, méghozzá a Főcsoportban-elődöntőben a konferencia negyeddöntője helyett!

Portland Timbers – DC United • 4-0 (1-0)
Helyszín: Providence Park, Portland
Gólszerzők: Valeri (45+3. – büntetőből), Powell (50.), Blanco (60., 86.), ill.


A Seattle Sounders, vagyis a tavalyi évad címvédője a tavalyi szezon alapszakaszának győztesét, az FC Dallast fogadta. A vendég texasiak számára rezeg a léc a rájátszásért folytatott küzdelemben, ráadás a regnáló bajnok négy gólt vágva nullázta le a dallasi alakulatot, Bruin pedig gyors duplájával segítette klubját a nagy sikerhez! A Seattle már biztos résztvevője a playoffnak, és akár még az első két hely egyikén is zárhat a hétvégi utolsó fordulóban! Ha ez megtörténik, akkor az első párharc alól mentesül a playoffban a címvédő, és később kezdheti meg szereplését ez esetben, méghozzá a Főcsoportban-elődöntőben a konferencia negyeddöntője helyett! A Dallas számára pedig még fontosabb az utolsó bajnoki az alapszakaszból, hiszen mindenképp győznie kell a klubnak, és talán még az sem lesz elég a playoffhoz, ha győz az utolsó körben a San José Earthquakes csapata!

Seattle Sounders – FC Dallas • 4-0 (1-0)
Helyszín: CenturyLink Field, Seattle – 48.478 néző
Gólszerzők: Rodríguez (31.), Bruin (64., 67.), Neagle (90+2.), ill.


A playoffért folyó nagy harc egyik résztvevője nyugaton a San José Earthquakes csapata, amely Kanadába látogatott az élen álló Vancouver Whitecaps együtteséhez. A találkozó 1-1-es döntetlennel zárult, ami azt jelenti, hogy a Vancouver már biztosan ott van a rájátszásban, és jelenleg ugyan első, de kicsúszhat az utolsó fordulóban az első két pozícióból is. Ha ez mégsem történik meg – melyhez 1 pont is elég lehet -, akkor az első párharc alól mentesül a kanadai klub a playoffban, később kezdheti meg szereplését ez esetben, méghozzá a Főcsoportban-elődöntőben a konferencia negyeddöntője helyett! A San José számára is jól jött az egy pont, hiszen ezzel jelenleg rájátszást erő helyen van – pontszerzése mellett Dallas és a Real Salt Lake botlását miatt is – , és ha az utolsó körben nyer, akkor már biztosan játszanak a playoffban Wondolowskiék! Ha pedig Wondolowski – ő adta a gólpasszt a vendégek részéről Qazaishvili számára.

Vancouver Whitecaps – San José Earthquakes • 1-1 (1-0)
Helyszín: BC Place, Vancouver – 22.120 néző
Gólszerzők: Reyna (29.), ill. Qazaishvili (77.)


Ahogy fentebb egy fél mondat erejéig olvashatták, a Real Salt Lake botlott, így a rájátszásért nagyon hajtó együttesnek még küzdenie kell az utolsó fordulóban, és talán még akkor a győzelem sem lesz ez. A Real a már palyoffra rég esélytelen Colorado Rapids otthonában kapott ki 1-0-ra, veresége miatt pedig a 34. fordulóban csak akkor ér továbbjutást a győzelme, ha nem a Dallas, valamint a San José sem tud nyerni. Ha bármelyik klub az említett kettő közül nyer, akkor a Real Salt Lake lemarad a 2017-es MLS szezon rájátszásáról.

Colorado Rapids – Real Salt Lake • 1-0 (1-0)
Helyszín: Dick’s Sporting Goods Park, Commerce City – 13.102 néző
Gólszerzők: Gatt (3.), ill.


A Los Angeles Galaxy is szerepelt természetesen ma hajnalban, és a sokkal szebb időket is megélt kaliforniai gárda ugyan a playoffba már nem kerülhet be, ez rég eldőlt, de becsületét mentette a története egyik leggyengébb szezonját produkáló klub. Az újonc Minnesota United – amely szintén nem kerülhetett már be a rájátszásba – kapott ki idegenben 3-0-ra a Galaxytól. A hazaiak győzelméül szolgáló gólokat a duplázó Alessandrini, és Jonathan dos Santos szállították.

Los Angeles Galaxy – Minnesota United • 3-0 (2-0)
Helyszín: StubHub Center, Carson – 22.377 néző
Gólszerzők: Alessandrini (11., 90+3.), Jonathan dos Santos (22.), ill.


A bajnokság állása az alapszakasz utolsó fordulója előtt

Keleti Főcsoport

IMG_20171016_072659

Nyugati Főcsoport

IMG_20171016_072639

A góllövőlista élmezőnye
1. Nikolics Nemanja (Chicago Fire) – 24 gól
2. ‎Diego Valeri (Portland Timbers) – 20 gól
3. ‎David Villa (New York City) – 20 gól
4. ‎Josef Martinez (Atlanta United) – 18 gól

Nagy Dávid