Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

MLS: Nikolics lett a gólkirály, hiába kapott ki a Chicago! – videóval

Az észak-amerikiai profiliga, azaz az MLS alapszakasza lezárult, magyar idő szerint pedig mára már tudni lehetett, hogy a Chicago Fire magyar csatára lett a bajnokság 2017-es idényének a gólkirálya! Ma ugyan nem talált be, de közel járt hozzá a magyar csatár, de ennek ellenére is övé a bajnoki aranycipő! Nikóék a 34. fordulóban viszont kikaptak, így Főcsoport-elődöntőt nem játszanak, de megkezdik már a héten a playoff-beli szereplést az idei szezonjuk egyik nagy riválisa ellen!

IMG_20171023_074146Nikolics az egész szezonban megállíthatatlan volt, ennek köszönhető gólkirályi címe, és nagyban játszott szerepet a magyar csatár a Fire playoffba jutásában! (forrás: twitter.com/niko_nemanja)

Nikolics Nemanja természetesen kezdőként lépett pályára az MLS alapszakaszának utolsó, 34. fordulójában, Texasban. A magyar csatár klubja, a Chicago Fire a Houston Dynamo otthonában látogatott. A hazai gárda az előző hétvégén harcolta ki a playoff szereplést, Nikóék már korábban, de a Fire számára így is nagy tétje volt a meccsnek. Nikolicsékkal egyidőben pályán volt a Columbus Crewt fogadó New York City is, amely nyeretlensége esetén – erről a meccsről majd lentebb – és egyben a Chicago győzelmével Nikolicsék a második helyet szerezték volna meg Keleten, amely Főcsoport-elődöntőt ér, és egy kis plusz pihenőt.

Nikolicsék azonban simán kikaptak a Houston ellen, a vége 3-0 lett. Fontos viszont, hogy a magyar csatár ugyan csak közel járt a gólhoz, ugyanis kapufáig jutott, de az eddig megszerzett 24 gólja a duplázó David Villával szemben – erről is majd lentebb – elég volt a gólkirályi címhez! Niko lett tehát az MLS 2017-es szezonjának az aranycipőse, mellyel zsinórban három ligában is gólkirály lett, ami igencsak megsüvegelendő teljesítmény, és nagyszerű hír, innen is gratulálunk Nikolicsnak! Ráadásul a magyar gólvágó nemcsak szimplán gólkirály lett, de az MLS történetének egyik legtöbb találatot szerző aranycipőse!

Nikolicsék veresége miatt tudni lehetett, hogy a Chicago már nem jut be a Főcsoport-elődöntőbe, de természetesen így is résztvevője a playoffnak. A Fire meccsével egyidőben pályán volt a New York City is, amelynek a biztos Főcsoport-elődöntőt érő, még kiadó második helyért nyerniük kellett volna, de a chicagói botlás miatt belefért Villáék botlása is. Ugyanis a New York-i gárda 2-2-es döntetlent játszott a Columbus Crew vendéglátójaként. A vendégek számára is a Főcsoport-elődöntő volt a tét, de ez nem jött össze. Hazai részről David Villa duplázott, aki ezzel 22 gólos lett, de így sem tudott gólkirály lenni Nikolics egész szezonon át tartó parádés góltermelése miatt, ami számunkra jó hír. A New York City egyben a Chicago Fire ellenfele lehet a Keleti Főcsoport elődöntőjében, ha Nikolics és társai magyar idő szerint csütörtökre virradóan a New York Red Bulls vendéglátójaként nyer! Ez a párharc viszont csak egy meccsből áll, míg a Főcsoport-elődöntő oda-visszavágós megmérettetés. Ha a chicagói alakulat nyer a Red Bulls ellen, akkor a Schweinsteiger nevével is fémjelzett csapat már 5 nappal később játszik a New York City ellen!

MLS, alapszakasz • 34. (utolsó) forduló
Houston Dynamo – Chicago Fire • 3-0 (1-0)
Helyszín: BBVA Compass Stadium, Houston – 20.456 néző
Gólszerzők: Leonardo (2.), Quioto (68.), Manotas (75.), ill.

New York City – Columbus Crew • 2-2 (2-1)
Helyszín: Citi Field, Queens – 20.113 néző
Gólszerzők: Villa (18., 45.), ill. Kamara (11.), Williams (58.)


A fentebb említett két találkozóval egyidőben akadt még bőven meccs. Ebben a cikkünkben még megemlítünk hármat!

Közel 72 ezer néző előtt feszült egymásnak a nagyszerűen szereplő újonc Atlanta United, valamint a vendégségbe érkező 2017-es alapszakasz-győztes, vagyis a Toronto FC! Ráadásul a rekord is megdőlt nézőszám tekintetében: a nemrég átadott Mercedes-Benz Arena lelátóin 71.874 ember foglalt helyet!

Az első félidő után a hazai gárda örülhett, ugyanis Asad 31. percben értékesített tizenegyesével vezetett az Atlanta (1-0). A fordulás után viszont jött a vendégek egyik nagyágyúja – Altidore a 60. minutumban egalizált (1-1)! Viszont 14 perccel később jött az újabb hazai találat, melyet az újonc gólvágója, Josef Martinez szállított (2-1)! De a végére jött az igazi bomba, ami nagyot szólt! A 84. minutumban távol a kaputól szabadrúgást végzett el Giovinco, a vendégek ásza, kinek labdája a pontrúgást követően elképesztő erővel zuhant az Atlanta kapujába, miután a felső lécen is megpattant, ezzel pedig újból egál lett (2-2)! Giovinco szuperlatívuszokkal illethető gólja végül pontot ért az alapszakasz bajnokának, amely ugyan nem győzelemmel, de nem is vesztesen zárta a szezon első felét. A Toronto ellenfele a Keleti Főcsoport-elődöntőben a legalacsonyabb helyezést elért csapattal játszik azok közül, akik természetesen sikerrel veszik az első kiesés kor akadályát. A dolog pikantériája az, hogy Giovincoék újból összefuthatnak az Atlantával! Ha nem így történik, akkor a Columbus Crew, vagy rossz esetben, Nikolicsék kiesése miatt a New York Red Bulls lenne a Toronto első ellenfele a playoffban.

Atlanta United – Toronto FC • 2-2 (1-0)
Helyszín: Mercedes-Benz Arena, Atlanta – 71.874 néző
Gólszerzők: Asad (31. – büntetőből), Martinez (74.), ill. Altidore (60.), Giovinco (84.)


A DC United – New York Red Bulls meccsnek Mád nem volt tétje. A vendégek múltkor kiharcolták a playoffba jutást, míg Stieber Zoltán washingtoni klubjáról rég tudható, hogy jut be a rájátszásba. A magyar válogatott középpályás végigjátszotta a szezon utolsó meccsét, ám csapata 2-1-re kikapott, amely 10 emberrel fejezte be a meccset. A sokkal szebb időszakot is megélt DC United számára ezzel zárult tehát az MLS 2017-re, USA fővárosi klubja pedig az utolsó, azaz a 11. lett a Keleti Főcsoportban. Viszont ennyi néző – több, mint 40 ezer – már rég volt a DC United hazai meccsén, így a klub drukkerei együtt búcsúzthatták a szezont szeretett csapatukkal.

DC United – New York Red Bulls • 1-2 (1-0)
Helyszín: RFK Stadium, Washington – 41.418 néző
Gólszerzők: Arriola (44.), ill. Murillo (68.), Verón (75.)
Kiállítás: Acosta (70.), ill.


A Philadelphia Union vendége az Orlando City volt, és mindkét csapat számára véget ért ezzel a szezon, ugyanis egyik gárda sem jutott be a playoffba. A vendégeknél az élő legenda Kaká számára ez volt az utolsó meccse az Orlando színeiben.

A csapatok – de főként a hazaiak – a téttel már nem bíró bajnokin gólparádét rendeztek, 7 találat esett a lefújásig! A Philadelphia 6 gólt vágott (!), míg az utolsó előtti hazai találatot megelőzően csak a szépítés jött össze vendég részről Dwyer révén. A philadelphiai alakulat tagjai szépen elosztotta 3 játékosuk között a gólokat, azaz 3-an dupláztak! Ilsinho, Picault, és CJ Sapong is kétszer vette be az Orlando kapuját ezen a parádés meccsen! A lehengerlő győzelemmel záró Philadelphia a Keleti Főcsoport 8. helyén zárt, míg az Orlando ugyanitt az utolsó előtti, 10. pozícióban fejezte be a 2017-es szezont.

Philadelphia Union – Orlando City • 6-1 (4-0)
Helyszín: Talen Energy Stadium, Chester – 18.595 néző
Gólszerzők: Ilsinho (3., 63.), Picault (6., 38.), Sapong (26., 74.), ill. Dwyer (72.)


A MLS 2017-es alapszakaszának végeredménye

Keleti Főcsoport

IMG_20171023_073229

Nyugati Főcsoport

IMG_20171023_073248

A góllövőlista élmezőnyek végeredménye
1. NIKOLICS NEMANJA (CHICAGO FIRE) – 24 GÓL • GÓLKIRÁLY!
2. ‎David Villa (New York City) – 22 gól
3. ‎Diego Valeri (Portland Timbers) – 21 gól
4. ‎Josef Martinez (Atlanta United) – 19 gól
5. ‎Ola Kamara (Columbus Crew) – 18 gól
6. ‎Ignacio Piatti (Montreal Impact), Bradley Wright-Phillips (New York Red Bulls) – 17 gól

Nagy Dávid