Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Mikrofonvégen a Hamburg magyar csatártehetsége – exkluzív interjú

Augusztusban egy történelmi német csapat, a Hamburger SV csapott le a Ferencváros 16 éves kiválóságára, így egyike lett azon kevés magyar labdarúgónak, akik már tizenévesként szerencsét próbálhatnak a labdarúgás egyik fellegvárának számító Németországban. Bár hétről hétre hihetetlen teljesítményt mutat fel, szerénységét és céltudatosságát mindvégig megőrizte, megkeresésünkre azonnal és készségesen válaszolt. Ne is szaporítsuk tovább a szót, következzék a jövő egyik legfényesebb magyar csillaga: Beke Péter!

bekepeti

Az U17-ben már megcsillogtatta tehetségét – lehet, hogy rövidesen magasabb szinten is láthatjuk majd? (kép forrása: facebook.com/bekepeterhivatalos)

A nyáron a Ferencvárost magad mögött hagyva Hamburgba igazoltál. Voltak más megkereséseid is? Ha igen, esetleg megosztod olvasóinkkal, hogy honnan?

Igen, voltak más megkereséseim is, de igazából nekem ezekkel sokat nem kellett foglalkoznom. Márkus Gyula, az ügynököm kezelte ezeket a dolgokat, és a hamburgi megkeresésről is természetesen ő értesített, aminek nagyon örültem.

A transfermarkt.de szerint 115 ezer eurót fizetett ki érted új klubod. Ez az összeg nem helyez rád plusz nyomást?

Én magam sem tudtam az elején, hogy mennyi a nevelési költségem. Az ügynököm és szüleim tudtak róla, nekem ez elég volt, mert megbízom bennük. Én a focival és a tanulással foglalkoztam, mert épp a vizsgáimra készültem. Minden labdarúgónak pozitívum az életében ha egy klub úgy gondolja, hogy érdemes pénzt fizetni érte.

Hogy tetszik az új ország, az új környezet?

Nagyon jó helyre kerültem. Nagyon szép város Hamburg. Érdemes tudni róla, hogy nagyon barátságosak az emberek, és emellett nagyon biztonságos.

Hogy halad a csapatba való integrálódásod? Akadtak esetleg nehézségeid az első hetekben?

Az első hetek nehezek voltak a nyelvtudás hiánya miatt. Aztán ahogy egyre többet tudtam németül, már könnyebb volt picit. Ma már nagyon jóban vagyok a társaimmal. Befogadtak és úgy érzem, örül mindenki, hogy egy csapatot alkotunk mi huszonöten.

És milyennek érzed a csapatod erősségét? Érezhetően komolyabb a konkurenciaharc, mint volt a Fradiban?

Nagyon jó csapatban játszom, a játékosok egytől egyig becsülik egymást. Mindenkinek az a célja, hogy profi labdarúgó legyen, és ezért meg is tesznek mindent.

Valóban annyira más a német utánpótlás, mint a magyar? Más jellegű gyakorlatokat is végeztek, vagy csak az edzés színvonala magasabb?

Nagyon odafigyelnek, hogy a játékosnak hogy épüljön fel egy hete, vagy éppen egy napja. Nagyon gyors az iram és nagyon más a ritmus. Technikailag és fizikálisan a játékosok a topon vannak.

beke_peter_hamburg

Beke Péter pályafutása legújabb állomásán, a Hamburger SV edzőközpontjában (kép forrása: facebook.com/bekepeterhivatalos)

Az első 7 mérkőzéseden 4 gólt és 4 gólpasszt jegyeztél a B-Junioren Bundesliga Nord/Nordost-ban. Elégedett vagy ezzel a teljesítménnyel?

Itt nem az a fontos, ki rúgja a gólt és ki adja a gólpasszt. Itt a csapatról van szó. Ha a csapat győz, mindenki elégedett lehet, de boldog vagyok, hogy jól jött ki a lépés.

Mik a rövid, illetve hosszútávú céljaid?

A válogatottban a társakkal most csak az elitkörre fókuszálunk. Ez a legfontosabb, és ezt tudja mindenki. Nagyon készülünk rá és kint szeretnénk lenni az Európa-bajnokságon. Szeretnek minél hamarabb a Hamburg felnőtt csapatában bemutatkozni, és bajnoknak lenni az első évemben az U17-tel, de addig még nagyon sokat kell tanulnom és dolgoznom.

Az U17-es játékos válogatott játékosaként volt szerencséd együtt dolgozni a felnőtt válogatott élére ideiglenesen kinevezett Szélesi Zoltánnal. Mit érdemes szurkolóként tudni róla, mint edzőről? Milyen tapasztalataid vannak vele kapcsolatban?

Abszolút maximalista. Nem ismer lehetetlent. Mindent el fog követni azért, hogy a lehető legjobb eredményt érje el a felnőtt válogatottunk. Ezúton is gratulálni szeretnék Zoli bácsinak!

Hogyan reagáltál te, illetve válogatottbeli csapattársaid, amikor megtudtátok, hogy edzőtök veszi át a válogatott irányítását ideiglenesen?

Nagyon örültünk neki, hogy Zoli bácsi veszi át a felnőtt keretet. Mentálisan és játéktudásban nagyon jó csapatot fog alkotni az A-válogatott, ebben biztos vagyok. Örülünk, mert nagyon sok dolgot fogunk tudni kérdezni az edzőnktől, hogy a felnőtt, profi futballban mi hogy történik.

Szeretnél üzenni esetleg valamit olvasóinknak?

Nekem van egy mottóm, amit mindig felírok a szobám falára: A jelenben élünk, a múltból tanulunk, és a jövőn gondolkodunk!

Írta: Wernigg Márton