Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Újabb zártkapus büntetések

Olcsón megúszta a Videoton az Újpest elleni rangadót, míg a liláknak ismét mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk.

318766_ujpest_videoton

Kedden kora este ülésezett a Fegyelmi Bizottság, amely kiemelten foglalkozott az Újpest-Videoton bajnokin történtekkel. Nem is maradt el a szankció. A lila-fehérek rasszista megnyilvánulások, tárgy (wc-tető) pályára dobása, valamint az ellenfél szidalmazása miatt másfél millió forintot kénytelenek befizetni, emellett két soron következő hazai meccsüket zárt kapuk mögött kell, hogy megrendezzék. A Videoton 300 ezret fizet egyrészt a játékvezető, másrészt az ellenfél szidalmazásáért, illetve székek pályára dobálásáért. A játékosok közül Asmir Suljic 3 meccset pihen, miután megsértette a játékvezetőt, Anel Hadzic ellenfele ellökéséért egy meccset kapott. Ezekiel Henty 100 ezer forintos bírságot kapott a Szusza stadion egyik ajtajának szétrúgásáért.

20171028ujpeszi-oltozo-hentybalhe

Bónuszként beidézték a következő ülésre Bojan Sankovic-ot, hogy tisztázzák a Henty-affért, melynek során elhangzottak rasszista sértések.

A Debrecen – Paks találkozót követően a Lokit bírságolták meg. A cívisvárosiak 200 ezer forintos összeget utalhatnak a rendezési hiányosságok, pirotechnikai eszközök beviteléért és használata miatt.

Az NB II-ben kiállított kazincbarcikai Süttő Attila négy meccses eltiltást kapott, mert megütötte ellenfelét.

Összességében már most tekintélyes mennyiségű büntetésnél tart az Újpest. A fővárosiak jelenleg 5 millió 700 ezer forintos tételnél tartanak. Emellett már három zárt kapus találkozónál, amely előtt volt egy felfüggesztett büntetésük is.

A szankciók így állnak november 1-én:
Újpest: 5 millió 700 ezer
Videoton: 1 millió
Ferencváros: 800 ezer
Diósgyőr: 1 millió 400 ezer
Balmazújváros: 300 ezer
Haladás: 350 ezer
 Honvéd: 950 ezer
Debrecen: 750 ezer
Mezőkövesd: 150 ezer

Reagált az Újpest a vádakra

Nem ment el szó nélkül az MLSZ által kipostázott vádak mellett a lila-fehér együttes, lévén szerintük egyoldalú döntés született Bojan Sankovic idézésének ügyében. Mint azt közleményükben írták, a szövetség nem vette figyelembe a mérkőzés után megjelent kommünikéjüket, csak a Videotonét.

„Az MLSZ Fegyelmi Bizottsága a 2017. október 31-i ülésén a következő dokumentumokat juttatta el klubunkhoz.

Csapatunk szombaton igen parázs mérkőzést játszott a Videoton együttesével. Az összecsapással kapcsolatosan a mai napon a FEB elküldte határozatát a Megyeri útra.

Mint írják: „A FEB az Újpest – Videoton FC mérkőzéssel kapcsolatban az Újpestet, mint visszaesőt, szurkolóinak másokat megbotránkoztató magatartásáért (az ellenfél és az ellenfél egyik játékosának szidalmazása), szurkolói részéről tárgy játéktérre dobásáért, szurkolóinak becsmérlő, hátrányosan megkülönböztető, rasszista magatartásáért (az ellenfél két színes bőrű játékosa felé történt „huhogások”) 1.500.000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezi, továbbá kötelezi a sportszervezetet a soron következő 2 hazai NB I-es bajnoki mérkőzésének nézők nélkül, zárt sportlétesítményben történő megrendezésére. A Videoton FC-t, mint visszaesőt, szurkolóinak másokat megbotránkoztató magatartásáért (az ellenfél és a mérkőzés játékvezetőjének szidalmazása), szurkolóinak rendbontásaiért (székek feltépése és játéktérre dobálása), valamint két labdarúgójának súlyosan sportszerűtlen magatartásáért 300.000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezi.”

Klubunk továbbra is hangsúlyozza, határozottan elutasít és elítél mindenfajta rasszizmussal kapcsolatos tettet, cselekedetet, így sajnálatos módon ezt a döntést tudomásul kell vennünk. Ugyanakkor az Újpest FC nyitott a Magyar Labdarúgó Szövetség, a többi labdarúgóklub és a szurkolók képviselőivel egy jövőbeni preventív megoldás/javaslatcsomag kidolgozására, amivel az ilyesfajta eseteknek teljes mértékben gátat lehet szabni. Tesszük mindezt azért, mert klubunk, a határozattól függetlenül minden, az MLSZ és a Nemzetközi Labdarúgó-Szövetség szabályzatában leírt eszközzel megpróbálta megszüntetni a rasszista rigmusokat, és így fog tenni a jövőben is.

Sankovic – Henty ügy!

„A FEB a 2017. november 9. napján tartandó ülésére megidézi Sankovic Bojant az Újpest 1885 Futball Kft. játékosát, ellenfele Henty Ezekiel Isoken (Videoton FC) a mérkőzés után, az öltözőfolyosón, rasszista módon történt megsértése ügyében.”

Indoklás: „Rendelkezésre álló bizonyíték(ok): A csakfoci.hu internetes oldalon a 2017. október 28-án, a tárgybani mérkőzést lejátszását követően megjelent közlemény. A közlemény megtekinthető az alábbi linken: http://www.csakfoci.hu/magyar…”

Értetlenül szembesültünk az idézésben található sportfegyelmi eljárás alapjául szolgáló cselekmény ismertetésének vonatkozásában, mely kijelentő mondatban közli a rasszista magatartás elkövetését játékosunkkal kapcsolatosan. Teszi mindezt hivatkozva a csakfoci.hu internetes portálon megjelent, Videoton FC által kiadott közlemény alapján. Sajnálatos módon azonban a klubunk által kiadott hivatalos közlemény, melyben tanuk által is alátámasztott módon reagált az elhangzottakra, nem került feltüntetésre. Mindannyiunk és az egész labdarúgás közös érdeke, hogy az ilyen sajnálatos események objektíven, mindkét fél nyilatkozatát figyelembevéve kerüljön elbírálásra.

Klubunk, ahogyan eddig is, a jövőben is minden tőle telhetőt megtesz a Szövetséggel és a Fegyelmi Bizottsággal történő együttműködés érdekében.”

~GS~