Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ma ünnepli születésnapját a Juve legendája, Alex Del Piero!

Ma ünnepli 43. születésnapját az olasz élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (Serie A) szereplő Juventus és az olasz futball legendás alakja, azaz Alessandro “Alex” Del Piero. A FociClub.hu ennek apropóján feleleveníti a sokak által, nemcsak a Juve drukkerek körében kedvelt úriember pályafutását…

delpierokKép: Bács András

Alessandro Del Piero 1982-ben, mindössze 8 esztendősen került a San Vendemianohoz, itt egészen 1988-ig pallérozódott. Innen 14 évesen csatlakozhatott a Padova utánpótlásába, ahol egészen 1993-ig rúghatta a bőrt a különböző korosztályos csapatokban, illetve 1991-1993 között már a felnőttek között is pályára léphetett néhány Serie B-s mérkőzésen. Alex Del Piero aztán 1993 nyarán átigazolt a Juventushoz, az igazán nagy történet pedig ettől fogva vette kezdetét.. 

Alessandro Del Piero élete első Serie A-s mérkőzésén 1993 szeptemberében léphetett pályára, a Foggia ellen, majd a második találkozóján meg szerezte élete első gólját is az olasz élvonalban, a Reggiana-val szemben. Az 1993/1994-es szezonban aztán megszerezte első mesterhármasát is a Serie A berkein belül, a bajnoki idényt összesen 11 mérkőzéssel, s 5 találattal zárta. Az ifjú Del Piero a következő kiírástól kezdve a Juventus alapemberévé kezdett válni, s fokozatosan egyre jobb és jobb lett. Amikor talán igazán kezdett beérni a játéka, arra összeszedett egy rendkívül komoly sérülést az 1998/1999-es szezonban. 

Felépülését követően elkerülték a komolyabb problémák, s rendre a csapat szolgálataira tudott állni. Azonban 2004-ben egy bizonyos Fabio Capello vette át a Juventus irányítását. A tapasztalt szakember Zlatan Ibrahimovicsot preferálta leginkább, melynek köszönhetően Del Piero egyre inkább a háttérbe szorult. A bundabotrányt követően aztán távozott a klub éléről Capello, míg Ibrahimovic pedig az Interhez igazolt. Del Piero maradt a csapattal annak ellenére, hogy a Juventus-t visszaszáműzték a Serie B-be, a rutinos labdarúgó ezzel is bebizonyította, mennyit is jelent számára a torinói alakulat. A száműzetés csupán egy évig tartott, a visszajutást követő szezonban pedig gólkirály lett a Serie A-ban. 

Néhány évig úgy tűnt, a Juventus megmarad az élmezőnyben a történtek ellenére, aztán valami megtört a csapatban, s két egymást követő szezonban is csak a 7. helyen végeztek a “zebrák”, ezen a pontot viszont mindenki azt gondolta, óriási gödörbe került a klub, melyből Del Pieroék rendkívül nehezen fognak kilábalni. Aztán végül minden helyre jött, s a 2011/2012-es szezonban bajnok lett a csapat Antonio Conte vezetésével, Del Piero pedig a szezon végén könnyes, s fájdalmas búcsút intett a csapatnak. A vezetőséget a mai nap sok támadás éri amiatt, hogy nem kezelték túlságosan tökéletesen Del Piero helyzetét, nem bántak megfelelő módon egy ekkora legendával (ami igaz is…).

Alessandro Del Piero tehát összesen 19 esztendőt töltött el a Juventusnál. Minden frontot egybe véve 700 találkozón léphetett pályára a “zebrák” tagjaként, melyek során 289 alkalommal volt eredményes illetve 64 gólpasszt osztott ki társai között. Távozása után megjárhatta még a Sydney FC-t és a Delhi Dynamos-t is. Karrierje 2013-ban ért végett, sokáig egyébként olyan hírek is terjedtek róla, hogy a magyar élvonalban szereplő Budapest Honvéd labdarúgója lehet, ez végül nem történt meg. 

Az olasz válogatottban 1995-ben mutatkozhatott be, s egészen 2008-ig volt a nemzeti csapat oszlopos tagja. Első jelentősebb sikerét a 2000-es Eb-n érte el a squadra azzurra tagjaként, amikor is egészen a döntőig meneteltek, majd a 2006-os Vb-n a legnagyobbat, hiszen egy rendkívül parázs fináléban sikerült felülmúlniuk a franciákat. 

Alessandro “Alex” Del Piero legnagyobb sikerei a Juventus színeiben: 

Hatszoros Serie A-győztes
– Egyszeres Coppa Italia-győztes
– Négyszeres Supercoppa Italia-győztes
– Egyszeres Bajnokok Ligája-győztes
– Egyszeres Klub Vb-győztes
– Egyszeres UEFA Szuperkupa-győztes
– Egyszeres Serie B-győztes

Egyéni sikerei, elismerései: 

– Serie A gólkirálya (2007/2008)
– Serie B gólkirálya (2006/2007)

– Bajnokok Ligája-gólkirálya (1997/1998)
– A Serie A legjobb olasz játékosa (1998, 2008)

Szerző: Németh Boldizsár