Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Rangadót nyert az Arsenal, Pochettino első veresége! – videóval

Az angol élvonalbeli bajnokság (Premier Leauge) 12. fordulóját szombat kora délután rögtön a forduló rangadója nyitotta meg. London egyik legnagyobb rivalizálásával az  észak-londoni derbivel vette kezdetét immáron a 12. forduló.

1904

Igazi csúcsrangadóval tért vissza a klubfutball a kéthetes válogatott szünetről. A PL 12. fordulójának nyitómérkőzésén az Emirates-ben feszült egymásnak az Arsenal és a Tottenham együttese. A találkozót komoly érdeklődés övezte, hiszen a Spurs parádés formában várhatta a derbit, míg az Arsenal a City elleni botlása után javítani szeretett volna. A Spurs legutóbbi 16 tétmérkőzéséből mindössze hármat veszített el, a PL-ben a Chelsea és a Manchester United ellen kaptak ki, míg a Ligakupában a West Ham ejtette ki Pochettino fiait. Az Arsenal idei szereplése felemás, hiszen a Liverpool otthonában négyet kaptak, valamint a Watford otthonában az utolsó percekben engedték ki a győzelmet Wenger tanítványai. Az ágyúsok a legutóbbi fordulóban pedig a listavezető Manchester City otthonában szenvedtek 3-1-es vereséget. Ami a játékosok formáját illeti a Spurs húzóembere idén is Harry Kane, Dele Alli és Christian Eriksen hármasa. Az angol válogatott gólvágó idén már 17 gólnál jár tétmérkőzésen, ebből 8 gólt a PL-ben szerzett, amivel Agüeróval holtversenyben a góllövőlista élén áll. Az Arsenal legeredményesebb játékosa a bajnokságban idén a Lyon együttesétől érkezett francia támadó Alexandre Lacazette. Az Arsenal legutóbb 2013-ban győzte le hazai közönség előtt a városi riválist. A két csapat legutóbbi találkozója az Arsenal otthonában 1-1-es döntetlennel ért végett, míg a legutóbbi mérkőzésükön a Tottenham 2-0-ra győzött.

Remek hangulat fogadta a csapatokat a londoni Emirates-ben. A találkozó nagy iramban vette kezdetét, az első komoly lehetőségre öt percet kellett várnunk, ekkor Dier hibáját Lacezette használhatta volna ki, a francia gólvágó azonban elkapkodta a helyzetet és csúnyán fölé durrantott. Egy percet sem kellett várni és a vendégek is helyzetbe kerültek a másik kapu előtt, Kane lövését védte bravúrral Čech. A folytatásban is folytatódott a remek iram és a küzdelmes játék, mindkét kapu előtt adódtak ígéretes lehetőségek. A 19. percben a hazaiak előtt adódott ígéretes gólszerzési lehetőség Bellerín adta be középre a labdát azonban a berobbanó Lacazette elől az utolsó pillanatban a védők menteni tudtak. Az első félidőben az Arsenal játszott veszélyesebben, több veszélyes lehetősége is volt az ágyúsoknak azonban a Spurs védelme álta Özilék rohamait. A találkozó 33. percében mégis a Spurs ált a legközelebb ahhoz, hogy megszerezzék a vezetést miután egy gyorsan elvégzett pontrúgást követően Eriksen lapos lövése a bal kapufán csattant. A félidő hajrájában a vendégek is aktívabbak lettek és remek hajrá láthattak a kilátogató nézők. A találkozó 37. percében pedig a hazaiak egy pontrúgást követően megtörték a gólcsendet, méghozzá Mustafi fejelt hajszálpontosan Lloris kapujának bal felsőjébe. – 1-0! A gól meghozta a hazaiak étvágyát és a 41. percben Bellerín remekül indította Lacazettet aki kiváló labdát tálalt Alexi Sánchez elé, a chilei pedig kiméletlenül bebomázta Lloris hálójába kiszorított helyzetből is. – 2-0! A félidő hajrájában Kane próbálkozott még egy lövéssel, de a vendégek gólvágója ezúttal jócskán célt tévesztett.

2022

Fordulást követően átvette a mérkőzés irányítását a Tottenham és aktívabban is kezdték a második játékrészt Pochettino tanítványai. Az Arsenal védelme azonban remekül állta a vendégek sikertelen próbálkozásait, az 55. percben Kane szépíthetett volna, de a hazaiak védelme ezúttal is a helyén volt és blokkolták Kane lövését. Pochettino láthatóan nem is volt elégedett csapata játékával és a 62. percben pályára küldte fiatal középpályását Harry Winks-t, akivel a középpályát szerette volna megerősíteni. Húsz perccel a vége előtt Alexis Sánchez tüzelt kapura, ami Lloris számára nem okozott komolyabb gondot. A találkozó hajrájában a 76. percben végleg eldönthette volna a három pont sorsát Alexis Sánchez, a chilei azonban meccslabdát rontott pontosabban Lloris nagy bravúrral védte a nagy kedvvel játszót Sánchez lövését. A 81. percben a vendégeknek megvolt a lehetősége, hogy visszajöjjenek a mérkőzésbe és az utolsó tíz percet drámaira fordítsák, azonban Dier fejesét Petr Čech elképesztő bravúrral hárította. A végén még Alexis Sánchez és Iwobi előtt is adódott komoly gólszerzései lehetőség, de újabb találat már nem született a forduló rangadóján. Győzelmével az Arsenal 2013 után győzte le hazai pályán a PL-ben ismét városi riválisát, ezzel pedig Pochettino első vereségét könyvelhette el az Arsenal ellen, amióta a Tottenham vezetőedzője.

Arsenal – Tottenham 2-0 (2-0)
Helyszín: Emirates Stadion, London, 59 530 néző Vezette: Dean
Gólszerzők: Mustafi (37.), Sánchez (41.)
Sárga lapok: Xhaka (32.), Sánchez (38.), Mustafi (48.), Monreal (73.) ill. Kane (50.)
Kiállítás:

Arsenal: Čech – Monreal, Mustafi, Koscielny – Kolasinac, Xhaka, Ramsey, Bellerín – Sanchez, Özil (Iwobi 84.) – Lacazette (Coquelin 73.). Vezetőedző: Wenger

Tottenham: Lloris – Sánchez, Dier, Vertonghen – Trippier, Sissoko, Dembelé (Winks 62.), Davies – Eriksen, Alli (Son 75.) – Kane (Llorente 75.). Vezetőedző: Pochettino

https://www.youtube.com/watch?v=vJgJCBuW9S0

Képek: premierleauge.com

Ondik Gábor