Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A jövő Top5 klubja – ők lehetnek Európa királyai!

A modern futballvilág átalakulóban van: a pénz évről évre ledönti a korábban a józan ész által állított határokat, s így tulajdonképpen már aligha létezhet számunkra lehetetlen transzfer, vagy lehetetlen kiadott összeg egy játékosért. Vannak azonban klubok, amelyek rájöttek a nagy igazságra: a BL-t vagy az adott ország bajnokságát csak egy csapat nyerheti meg, és ha ez évekig nem sikerül egy klubnak, a szponzorok el fogják veszíteni a türelmüket…

neymar-psg-04082017_1paf0vz67e5f01myza67bwzsri

Ami lehetetlennek tűnt, mára már történelem: Neymar 222 millió euró ellenében csatlakozott a Barcelona egyik kontinentális riválishoz…

Vegyük hát sorra, hogy mely klubok jöttek rá legkorábban, hogy elfognak jönni az idők, amikor már nem lesz az az összeg, amiért muszáj megválniuk legjobbjaiktól; azok az idők, amikor az utánpótláson áll vagy bukik majd minden!

oliver-burke-rb-leipzig_19wsf8f27xt4e1stm7sgsgy6y0

5. RB Leipzig

Egy újszerű kezdeményezés: az RB (hivatalosan Rasenballsport, de mind tudjuk, mit rövidít…) Leipzig egy csapat, amely egy adott márka által szponzorált csapatok “királyaként” funkcionál. A Red Bull-projekt keretein belül így nem csupán egy csapatnyi, hanem minden Red Bull-csapat játékosát elérik, és az átigazolási időszakban (némi pénztologatással leplezve) magukhoz pakolják át azok legjobbjait.

Lipcsében így is akad szép számmal a projekt sikerességére utaló tehetség, így Werner, Sabitzer, Poulsen, Augustin, Keita vagy Upamecano, de ekkora merítési lehetősége még válogatottaknak is igen ritkán adatik meg, mint amivel ők bírnak. Külön előny, hogy a Ralf Rangnick – Ralph Hasenhüttl kettős kitűnően dolgozik együtt csapatuk sikeréért, ami a jövőben elég komoly nemzetközi erővé teheti majd őket…

Az 5. helyezést az indokolja, hogy komoly potenciálja ellenére még igencsak zöldfülű a csapat a nemzetközi hadszíntéren, így még jó néhány eredményt el kell érniük ahhoz, hogy kellőképpen magas presztízzsel rendelkezzenek legjobbjaik megtartásához…

Samstag 04 03 2017 Saison 2016 2017 1 Bundesliga 23 Spieltag im Dortmunder Signal Iduna Park B

4. Borussia Dortmund

Németországban évek óta a Ruhr-vidékiek kötelékében mutatják a legnagyobb fejlődést a klubhoz csatlakozó ifjak, elég Robert Lewandowskira, Pierre-Emerick Aubameyangra, Ousmane Dembélére, vagy Christian Pulisic-re gondolnunk. A dortmundi csapat keretét jelenleg is számos ifjú tehetség neve fémjelzni: Isak, Sancho, Weigl, Dahoud vagy Zagadou egytől egyig európai szinten elismert játékosok.

Az ok, amiért a Dortmund 4. lett ezen a listán, nem más, mint a vezetőség inkompetenciája. Évek óta képtelenek a filozófiájukat képviselő vezetőedzőt kinevezni, nem mellesleg az igazolásokat is úgy hozzák össze, mintha szándékosan profitra hajtanának (számtalan csatárt, és elenyésző mennyiségű védőt hoznak évről évre).

Egy másik zavaró tényező: a Bayern München. Amíg a Dortmund nem lép ki a bajorok árnyékából, esélyeik igen csekélyek a kontinensvezető tényezővé válásra.

cutrone lapresse

3. AC Milan

Bár a milánói csapat a tulajdonosváltás óta igen komoly pénzeket invesztált játékosok igazolásába, megfigyelhető józan és átgondolt politikájuk: fiatal, és lehetőleg hazai nevelésű játékosok alkalmazása. Donnarumma, Kessié, Conti, Romagnoli és Calhanoglu neve minden bizonnyal ismerősen cseng azok számára, akik hétről hétre követik a top-bajnokságokat, de nagy valószínűséggel Cutrone, Calabria és Locatelli neve is épp ennyire ismert lesz néhány éven belül.

A Milannál is komoly probléma a jó vezetés hiánya. Talán egy újabb Ancelotti-éra jelentené az újabb virágkor kezdetét számukra?

Tottenham0403

2. Tottenham Hotspur

A Premier League nem a fiatal tehetségek játszatásáról híres. Van azonban a ködös Albionban egy csapat, amely nem az euró-tízmilliókból összevásárolt nemzetközi sztárokat, hanem saját neveléseit részesíti előnyben.

Bár a Tottenham sem tartozik Európa nélkülöző klubjai közé, Mauricio Pochettino kinevezése óta óriási hangsúlyt fektetnek a Kakasok saját fiataljaik bevetésére. Kane, Alli, Dier és Davinson Sánchez mind-mind kitűnően példázzák a londoni klub szakmai, és anyagi vonzerejét is.

Csak idő kérdése, hogy hazájukban serlegeket pakoljanak a vitrinbe, és nemzetközi szinten is nagyot dobbantsanak…

Real-Madrid

1. Real Madrid

Az utóbbi két év sikerei már-már elfeledtették a világgal, hogy a Real Madrid csapata nem csupán a nevéért (és Zidane “mágikus szerencséjéért”) kapja a serlegeket évről évre, hanem játékosai vért izzadnak minden egyes győzelemért. Ez a küzdőszellem, a hagyományok, a képzési struktúra magas színvonala, és az anyagi stabilitás mind-mind kitűnő hátteret szolgáltatnak az ifjú tehetségeknek.

Bár ezt még most talán csak kevesek ismerik fel, de a Királyiaknál elindult egy olyan fiatalítási folyamat, amelynek végeredménye egy, talán még a 2016/17-es Realnál is ütőképesebb csapat létrejötte lesz, de persze erre még néhány évet várnunk kell. Amennyiben Zinédine Zidane “átvészeli” a generációváltás időszakát a világ legeredményesebb klubjának kispadján, és megtalálja a közelmúltban távozó vagy közeljövőben kiöregedő sztárok helyetteseit (pl. James, Morata, Ronaldo, Modric stb.), kétség sem férhet hozzá, hogy Ceballos, Theo, Asensio, Hakimi és korosztályuk alkotják majd a habfehérek új aranygenerációját…

Írta: Wernigg Márton