Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Minden fontos információ a 2018-as vb-ről!

A harmadik footgolf világbajnokságot a marokkói Marrákes városától nem messze található Al Madeen Golf Resort pályáján rendezik 2018. december 9-16-ig. A vb-t Franciaország a marokkói szövetséggel karöltve szervezi az észak-afrikai országban. Íme minden információ, amit tudni lehet az eseményről.

maxresdefault

1Az első footgolf világbajnokságot Magyarországon rendezték 2012-ben, ahol hazai siker született, Lengyel Béla lett a sportág első világbajnoka Kisorosziban. Négy évre rá, 2016-ban Argentína adott otthont a második seregszemlének. Akkor is sikerült otthon tartani a vb serleget Christian Otero jóvoltából. A harmadik vb-re nem kell újabb négy évet várni, jövő decemberben Marokkóban több száz footgolfos harcol majd a vb-címekért felnőtt, szenior, női és csapat kategóriában.

Érdekel a footgolf? Hallottál róla és kipróbálnád? Hazánkban immáron egyre több pályán és régióban van erre lehetőség. Mutatjuk a részleteket és az elérhetőségeket jobb oldalt az “adatlap kártyán”

A világbajnokság ötfős szervezőbizottságában kapott helyet az előző két vb szervezésében is főszerepet vállaló Gelencsér Gábor, a Magyar Footgolf Szövetség alapító elnöke. Rajta kívül a francia szövetség első embere, Romuald Pretot, a házigazda marokkóiakat képviselő Reda El-farah, a 2016-os vb-t szervező, argentin Javier de Ancizar, illetve a franciák mellett szintén kandidáló olasz szövetség vezetője, Leonardo Decaria.

A korábbi két vb-hez képest több szempontból is lesz változás, ami a versenykiírást illeti. Az egyéni versenyek során férfi, szenior és női kategóriák lesznek. A férfiak (18 éven felüliek) négy kört játszanak úgy, hogy a második kör utáni, úgynevezett „cut” után a legjobb 200 játékosnak lesz esélye a vb-címre. A harmadik kör után a legjobb száz játssza majd a döntőt. A szeniorok és a nők négy kört teljesítenek cut nélkül.

_SZM2319640

A sportág első világbajnoka Lengyel Béla 

A csapatversenyt tizenhat ország részvételével bonyolítják. A szenior kategória játékosai azok lehetnek, akik 1972 vagy az előtt születtek, azaz 2018-ban töltik be 46. életévüket. Csak egy kategóriába nevezhetnek, azaz például férfi és szeniorba is nem, csak az egyikbe. Minden ország két női versenyzőt nevezhet.

Országonként tíz játékos (plusz két csere) nevezhető a csapatversenybe. A kvalifikáció a második egyéni versenynapot követően alakul ki. Nemzetenként 4 vagy 6 játékos eredményét figyelembe véve alakul ki a csapatrangsor. Hogy országonként hány eredményt vesznek figyelembe, az majd attól függ, a legkisebb létszámot delegáló ország hány fővel képviselteti magát a vb-n. Az egyenes kieséses rendszerű, két napon bonyolított verseny (nyolcad-, negyed-, elődöntő és döntő, plusz helyosztók) során mérkőzésenként 18 szakaszra játszanak az országok. Négyen egyéni, két páros egylabdás foursome, egy pár pedig négylabdás formátumban, match play rendszerben játszik, két csere pedig bevetésre vár.

Ez lesz az első alkalom, amikor a világranglista igazán nagy súllyal bír majd. Minden ország saját maga választhatja ki a válogatási szisztémáját a vb-re az FIFG által felállított sarokszámok alapján. A vb-n csak FIFG tagország által delegált, World Tour licencszel rendelkező játékos vehet részt. A csapatversenyre külön nevezhető tíz játékos, akik viszont nem vehetnek részt egyik egyéni versenyben sem, viszont az egyénibe nevezettek játszhatnak a csapatban. A maximális versenyzői létszám tovább növelhető két, volt profi labdarúgóval, akiket legkésőbb a vb előtt egy hónappal kell megnevezni. Minden tagország elnöke megkapja a jogot, hogy teljes értékű játékosként (tovább növelve a létszámot) részt vegyen a vb-n. Az országonkénti létszám a 2017-ben birtokolt World Tour licencek számától és a World Tour versenyeken való részvételtől függ. A World Tour 2018. október 31-i állása szerinti legjobb húsz férfi játékos automatikusan kvalifikál a vb-re, ezzel szintén tovább növelhető a létszám országonként. Az előzetes, itt is látható számok tájékoztató jellegűek, június 30-án zárják le véglegesen, július 15-ig jelentik be az országonkénti végleges létszámot. Minden nemzetnek november 15-ig kell kihirdetnie az induló létszámát és november 30-ig kell megküldenie a nemzetközi szövetség részére a névsort.

oterofg1

A második világbajnokág győztese  Christian Otero

Az egyetlen biztos induló a címvédő, argentin Christian Otero, aki szabadkártyát kapott. A vb-n nincs pénzdíjazás, a világranglistán a kiemelt (major) versenyekhez hasonlóan ezer pontot ér a győzelem. A vb-n a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) doppingellenes szabályzata lesz érvényben.

Az összes csapatot – az olimpiai faluhoz hasonlóan – egy helyen, az ötcsillagos Hotel Jardins de l’Agdalban szállásolják el. Az elnökök teljes kint tartózkodását biztosítja a szervező. A pályát a három versenyigazgató, a brit Paul Oliver, a francia Quentin Lebranchu és az argentin Javier Ancizar alakítja ki.

Dresszkód: Minden játékos kötelező az országa által tervezett, egységes felszerelésben pályára lépni, aminek alapkövetelményei: galléros póló, térdig érő, nem futball short, térdzokni, futball cipő (semmilyen stopli nem megengedett).

 Forrás: magyarfootgolf.hu