Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

BL: Fordított és csoportelsőként jutott tovább az MU – videóval

A Manchester United abban a tudatban lépett pályára a CSZKA Moszkva ellen a Bajnokok Ligája A-jelű csoportjának utolsó játéknapján, hogy az egy pont is elég a csoportelsőséghez és a biztos továbbjutáshoz a Vörösöknek. A moszkvaiak célja pedig az volt, hogy több pontot érjenek el, mint az öt forduló után csoportmásodik Basel a Fény Stadionjában a már biztosan csoportutolsó Benfica ellen.

rashford

(Fotó: Getty Images)

Mivel a Unitednak legalább hét gólos vereséget kellett volna szenvednie a kieséshez, Mourinho bátran nyúlhatott bele a csapatba, így Romero bekerült a kapuba De Gea helyett, valamint az eddig kegyvesztett, a BL-ben és a bajnokságban eddig egyaránt mellőzött Luke Shaw is a kezdőcsapatban találta magát.

A Vörösök a negyedik percben már meg is szerezhették volna a vezetést, ám Lukaku remek kiugratását nem tudta gólra váltani Rashford, a kapufát találta el a szélső gurítása. A 15. percben újra az angol villant, miután Mata megtalálta a tizenhatos csücskénél, ám ezúttal Akinfejev tolta ki lövését.  A 20. percben aztán Shaw jelentkezett éles szögből remek mozdulattal egy kapáslövéssel Valencia beadása után, ám Akinfejev jó helyen állt, mi több, még Pogba duplázásának is útját állta. A mérkőzés ezen szakaszában tehát dominált az MU, annak ellenére, hogy a Basel korai vezető gólja miatt a CSZKA volt lépéskényszerben. A 22. percben kis híján parádés akcióból talált be a United, Pogba tálalt nagyszerűen a védők mögé bemozduló Shaw elé, ám középre gurításáról éppen lemaradt Rashford. A 37. percben aztán Mata ijesztett rá a Vörösök drukkereire, saját tizenhatosukon belül passzolt egy labdát az ellenfélhez, de az végül nem tudott kapura fordulni.

A kihagyott helyzetek pedig megbosszulták magukat, a 45. percben ugyanis egy sokak által vitatott, de ami azt illeti, érvényes góllal vezetést szereztek a vendégek: egy alapvonali visszagurítás után Vitinhót találtak meg, akinek kapura tartó lövésébe az első látásra jócskán lesen helyezkedő Dzagoev még beleért, Rocchi azonban megadta a találatot. Az alapvonalon túlra csúszó Daley Blind ugyanis lényegében “játékban tartotta” Dzagoevet, a találat tehát érvényes volt. (1-0) Az orosz támadó egyébként ezzel már négy gólos az idei kiírásban. Pánikra azért nem volt ok a hazaiaknál ettől függetlenül sem, a második félidőben hatot kellett volna rúgnia a CSZKA-nak a United kiejtéséhez.

A második játékrész is Rashford helyzettel kezdődött, ám a 47. percben újra Akinfejev nyerte kettejük csatáját. A 64. percben végül gólt eredményeztek a manchesteri erőfeszítések, Pogba találta meg a tizenhatoson belül Berezutskival egy az egyben harcoló Lukakut, a belga kapásból pazar mozdulattal helyezett a hálóba. (1-1) Hatvanhat másodperccel később pedig jött az eddig a helyzetek kihagyásában jeleskedő Rashford. alo Mata indítása után lőtte a felpattanó labdát nagyjából hét méterről a hálóba. (1-2) Mindeközben ráadásul a Basel is növelte előnyét Lisszabonban, így abszolút elúszni látszott a továbbjutás a CSZKA számára. Jose Mourinho ezen a ponton nyugodhatott meg teljesen, pályára is küldte Scott McTominay-t és Axel Tuanzebét, hogy alapemberei már pihenhessenek a hétvégi manchesteri városi rangadóra – utóbbi eddig csak egy Ligakupa-meccsen lépett pályára a felnőttek közt. Mivel ezzel a meccs érdemi részét gyakorlatilag letudták a csapatot, a United ünnepelhette a továbbjutást és a csoportelsőséget, míg a Basel mögött harmadik helyre szoruló CSZKA-nak maradt az Európa Liga.

Manchester United – CSZKA Moszkva 2-1 (0-1)
Helyszín: Old Trafford; Vezette: G. Rocchi (olasz)
Gólszerzők: Lukaku (64.), Rashford (66.) ill. Dzagoev (45.)
Sárga lapok: McTominay (63.) ill. V. Berezutski (58.)
Kiállítás: – ill. –

Manchester United: Romero – Lindelof, Smalling, Blind– Valencia (Tuanzebe 72.), Herrera (McTominay 67.), Pogba, Shaw – Mata, Lukaku (Martial 74.), Rashford. Vezetőedző: J. Mourinho

CSZKA Moszkva: Akinfejev –  V. Berezutski, Vasin, Ignasevich – Fernandes, Golovin, Kuchaev, Nababkin (Khosonov 91.) – Vitinho (Zhamaletdinov 83.), Chalov (Gordyuchenko 67.), Dzagoev. Vezetőedző: V. Goncharenko

https://www.youtube.com/watch?time_continue=8&v=8oKs30lEoYI

A Benfica otthonában a Baselnek csupán jobb eredményt kellett elérnie, mint a CSZKA-nak az Old Traffordon, ez irányba pedig nagy lépést tettek az ötödik percben: Lang találta meg a jobb szélről egy íveléssel a szép gólt fejelő Elyonoussit. A 64. percben a hátvéd Akanji csukafejesével pedig lényegében bebiztosította a továbbjutást a svájci bajnok számára.

SL Benfica –  FC Basel 0-2 (0-1)
Helyszín: Estádio da Luz; Vezette: J. Manzano (spanyol)
Gólszerzők: – ill. Elyonoussi (5.), Oberlin (65.)
Sárga lapok: Samaras (68.) ill. T. Xhaka (9.), Akanji (63.),Petretta (75.)
Kiállítás: – ill. –

Benfica: Svilar- Pereira, Lopez, Jardel, Eliseu – Carvalho, Samaris (Almeida 73.), Pizzi (Gabriel 73.) – Zivkovic, Seferovic, Goncalves (Jonas 62.). Vezetőedző: R. Vitoria

Basel: Vaclik – Suchy, Akanji, Balanta – Lang, T. Xhaka, Zuffi, Petretta (Riveros 82.) – Steffen, Oberlin (Bua 88.), Elyonoussi . Vezetőedző: R. Wicky

A Manchester United összességében simán nyerte tehát a csoportot, a második helyre pedig végül a Basel futott be, míg a CSZKA az Európa Ligában folytathatja. A Benfica pedig siralmas mérleggel, pont nélkül zúgott ki meglepetésre.

A csoport végeredménye:

bla5

(A tabelláért köszönet az eredmenyek.com-nak!)

Lasányi Csaba