Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A Real-verő 11 – avagy hogyan rabolt le Európa egy sokra hivatott csapatot?

2016. április, Bajnokok Ligája negyeddöntő. Európa Madridon kívül eső része mélységekig meg van botránkozva azon, hogy a Real Madrid ismét hihetetlenül szerencsés sorsolást kapott: ellenfelük a Gent ellen továbbjutó Wolfsburg lesz, ráadásul a pályaelőny is a Királyiaknál van, hiszen Németországban rendezik az odavágót. Minden a Real mellett szól…

wolfsburg

Ami ezután következett, mára már történelem: a teljesen esélytelennek tartott Farkasos csapat 2016. április 6-án magabiztos 2-0-s győzelmet aratott a Bajnokok Ligájában az évben toronymagas favoritnak számító habfehérek fölött.

Bár a visszavágón összeomlott a Wolfsburg, és 3-2-es összesítéssel a későbbi győztes Real jutott az elődöntőbe, ezen mérkőzés, a van Gaal-féle Manchester United kiejtése, az előző évi Bundesliga ezüstérem, és a Bayerntől elhódított Német Szuperkupa mind-mind arra engedtek következtetni, hogy néhány éven belül a Volkswagen által igen tisztességesen megtámogatott csapat Európa szigorúan vett élvonalába fog tartozni.

Nézzük most meg, hogy mi történt a csapattal szűk másfél év leforgása alatt!

Kezdő tizenegy

KapusDiego Benaglio

A svájci válogatott rutinos hálóőre már ekkoriban is kiszorulóban volt a Wolfi kezdőjéből, azóta átadta a stafétát a jóval fiatalabb Koen Casteelsnek. Idén nyáron igazolta le az AS Monaco csapata, mint cserekapust.

Védelem Vieirinha

Az ekkor még stabil kezdőnek számító portugált a később a csapathoz igazoló Kuba Blaszczykowski szorította ki. Vieirinhanak korábbi csapata, a görög élvonalbeli PAOK dobott mentőövet.

Védelem – Naldo

A veterán brazil hátvéd is már maga mögött hagyta ekkori csapatát, amelyet 4 esztendeig szolgált. Jelenleg a nagy rivális Schalke alkalmazásában áll.

Védelem – Dante

A Wolfsburg csoda-védelmének másik ikonikus alakja, a szintén igen rutinos brazil védő, aki korábban a Bayern München színeiben triplázást is ünnepelhetett, néhány hónappal a Real elleni diadalt követően az OGC Nice csapatához csatlakozott. Távozásának fő okát ő maga fogalmazta meg: a klub ambíciói nem elég komolyak a keret erősségéhez és a csapat gazdasági stabilitásához mérten…

Védelem Ricardo Rodríguez

Évről évre körüludvarolták Európa nagy csapatai, s végül idén nyáron távozásra adta a fejét: a szintén komoly pénzekkel poraiból felépíteni kívánt AC Milan alakulatához csatlakozott.

Védekező középpálya – Luiz Gustavo

Egy újabb játékos a triplázó Bayernből. Luiz Gustavo a világ legkeményebb védekező középpályásainak egyike, ám az ő megtartása sem sikerült ekkori kenyéradójának. Jelenleg az Olympique de Marseille sikereiért vitézkedik.

Védekező középpálya – Guilavogui

Egyike a kevés maradónak, ám ez aligha meglepő: a 2013. egyik legnagyobb felfedezettjének tartott francia nem tudott élni az Atleticonál a bizalommal, így került anno Wolfsburgba. Egy tehetség ő, aki nem tudott felérni a potenciáljához. Nem sok lehetősége lehetett hát a távozásra…

Támadó középpálya – Bruno Herique

A Bas Dost sérülése miatt meglepetésként bekerülő későn érő brazil tehetségnek ez volt élete dobása: nemcsak először lépett pályára a felnőtt csapat kezdőjében, de gólpasszt jegyzett a Real ellen, és konkrétan leiskolázta Marcelot a szélen. Nem tudott azonban megragadni a csapatban, így került vissza hazájába, ahol a Santos alkalmazásában tüsténkedik a pályán.

Támadó középpálya – Maximilian Arnold

Az éveken át a német futball egyik legnagyobb tehetségeként számon tartott Arnold pályafutásában rengeteg a kérdőjel: a fél Bundesliga csábítgatta, de ő még most is a lejmenetben lévő Wolfsburgot erősíti. Nagy valószínűséggel ennek egyszerű a magyarázata: naivan hitt a csapat töretlen fejlődésében, így nem akart eligazolni, mostanra pedig megrekedt egy szinten (csakúgy, mint maga a klub), így már nem kell senkinek…

Támadó középpálya – Julian Draxler

Talán senkinek sem kell bemutatnom a világbajnok középpályás pályafutását: de Bruyne pótlására érkezett a Schalketól, majd az elsők között hagyta el a Wolfsburg süllyedő hajóját. Jelenleg a világsztárokkal teletűzdelt Paris Saint-Germain labdarúgója.

Csatár – André Schürrle

Bár az utóbbi időben sérülések sújtották, Schürrle hiánya is érezhető Európa lerabolt csapatában. Most éppen a rivális Borussia Dortmundnál tengeti napjait.

Vezetőedző

Dieter Hecking

Az ő menesztése igen sok kérdőjelet vetett fel a Wolfsburg vezetőségének kompetenciáját illetően, pláne így, hogy az idei szezontól már a Borussia Mönchengladbach csapatával művel csodákat…

Fontosabb cserék

Ekkoriban a keretet erősítette a német válogatott Max Kruse is, aki mára már a Werder Bremen húzóembere, valamint a holland válogatott Bas Dost, aki az előző szezonban a Sporting CP-nél 31 mérkőzésen 34 gólt szerzett, amellyel az utolsó pillanatokig versenyben volt az Aranycipőért.

Összegzés

Bár a komoly pénzeknek (és a szerencsének) hála szép eredményeket mutatott fel ekkoriban a csapat, a Volkswagen gyártósorán felfújatott lufi gyorsan kidurrant, mivel nem társultak hozzá komoly szakmai ambíciók. A német labdarúgás szégyene volt, amikor egy ehhez hasonló erősségű keret jó fél évvel ezelőtt osztályozót kényszerült játszani a kiesés elől menekülve…

Írta: Wernigg Márton