Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Európa-liga: a TOP10 esélyes a végső sikerre

Tegnap este kialakult az Európa-liga harminckét-csapatos, tavaszi mezőnye. A tizenkét csoportból továbbjutott huszonnégy gárdához a Bajnokok Ligája mezőnyének csoportharmadikjai csatlakoznak a februári küzdelmekre. Most lajstromba vettük a végső győzelemre esélyeseket, akik közül egy a trófea mellé bónusz BL-indulási jogot fog kapni a 2018-19-es idényben.

adidas-17-1-8-europa-league-ball (1)

10. Athletic Bilbao
A baszk együttes viszonylag könnyen jutott tovább a saját El-csoportjából. A helyi tehetségekre építő klub idén nem igazán remekel a spanyol bajnokságban. Sőt, konkrétan kijelenthetően menekülnek a kiesőzóna árnyékában. Abszolút érzékelhető, hogy a Bilbaonál jó nemzetközi szereplésben bíznak, ami gyógyír lehet egy gyengébb La Liga eredmény esetén. Ha csak nem nyeri meg a majdani lyoni finálét, az Athletic a következő idényben aligha szerepelhet Európában. A fogadóirodák egyébként a baszkok végsősikeréért a pénzünk 25-szörösét is visszadnák.

9. Villareal
Ahogy a Bajnokok Ligájában, úgy az Európa-ligában is komoly tényezőnek számítanak a spanyol csapatok. A Bilbaoval ellentétben a Villareal a La Ligaban is jól szerepel. A „Sárgatengeralattjáró” rutinos nemzetközi kupaszereplőnek számít, így nem volt csoda, hogy félgőzzel is sikerült megnyerniük a csoportkör „A” jelű négyesét. A végső esélyre mégsem tartjuk valamiért esélyesnek őket, valószínűbb, hogy a bajnoki harccal kiegészítve már nem elég bő a keretük.

8. Olympique Lyon
A sok-sok bajnoki címet követően jó pár éven keresztül tetszhalott állapotban leledzett az OL, most azonban úgy néz ki a dolog, hogy kezd beérni a fiatalokba fektetett bizalom. Bár egyelőre még nem a Bajnokok Ligájában, de érezhetően egyre inkább előrelép minőségben a a francia együttes. A tavaly egyébként papíron erősebb Lyon idén simán elevickélhet az elődöntőig egy szerencsés sorsolással, igaz, akár meglepő pofonba is beleszaladhat. Természetesen az OL drukkereinek az lenne a legszebb ajándék, ha a 2016-ban átadott Parc Olympique Lyonnais-ben El-győzelmet ünnepelhetnének a kedvencekkel, lévén ott rendezik a sorozat fináléját.

7. Lazio
A Simone Inzaghi edzette Lazionál komlyan gondolják, hogy a következő idényben a Bajnokok Ligájában szeretnének indulni. Ehhez azonban vagy a Serie A első négy helyezettje között kellene végezniük, vagy szükségük lenne az El végső megnyerésére. A tavaszra általában kipukkanó rómaiak számára egyik sem lenne kis kihívás. Az olasz klubok egyébként általában híresen viszolyognak a második számú európai kupasorozattól, így nagyon kíváncsian várjuk, hogy a könnyed csoportgyőzelem után miként állnak hozzá majd tavasszal. A fogadóirodák mellesleg elég jól fizetnek a Lazio sikeréért: egy ezresért tizenhatot kapunk vissza!

6. RB Leipzig
Néhány éve még a német „sokadosztályban” vergődött, az akkor már a Red Bull által felkarolt lipcsei csapat. Aztán egyszer csak pár szezonnyi Bundesliga 2 után jött a feljutás, majd az azonnal nemzetközi kupaszereplés. Jelenleg a csapat elsőszámú kapusa továbbra is Gulácsi Péter, akinek nagy szerepe lehet abban, hogy néhány bravúrral egészen messzire jussanak az Európa-ligában. A német klub harcban van a dobogóért, és azért, hogy jövőre is a BL-ben indulhassanak. Utóbbiban idén nem sikerült a csoportkör túlélése, de a „vigaszágon” adva van a lehetőség a remeklésre. A meseszerű végsőgyőzelemhez azonban szükség lesz Gulácsi mellett a Willy Orban vezényelte védelem és a Timo Werner fémjelezte gólgépezet hatékony együttműködésére.

5. AC Milan
Igen-igen, a Milannak már minden mindegy volt tegnap este a rijekai 2-0-s vereség, de akkor is, minket kicsit szíven ütött. Gennaro Gattuso „királysága” szeretett klubja kispadján egyelőre nehezen indul (kettő meccsből kettő vereség)… Persze innen lesz szép felülkerekedni az akadályokon. Az biztos, hogy a bajnoki szenvedés miatt csak akkor van sok évnyi kihagyás után újra esélye a BL-indulásra a piros-feketéknek, ha megnyerik az UEFA-kupa utódját. Ám ehhez öt párharcot és a döntőt kellene behúznia. Csak nekünk vannak kétségeink azzal kapcsolatban, hogy a Milan egyelőre ehhez kicsit keveset mutat?
Mindenesetre a William Hill oddsa alapján tízszeres befektetéshez van szerencsénk… Ha nem írtuk körül nagyon…

4. Napoli
Ez már egy olasz mesterhármas! Míg a Lazio és a Milan lyoni diadaláért nem áldoznánk túl sok pénzt, addig a Napoliról már inkább elhisszük, hogy van keresni valójuk a sorozatban. A kissé rövid kispaddal, de szenzációs kezdőcsapattal kiállni tudó Napolira ismét rámosolyoghat Fortuna. Persze a szerencsénél sokkal többről van szó. Maradonaék 1989-es sikere után ismét Nápolyba kerülhet a trófea. Marek Hamsíkék csapata legalább olyan minőségi, mint a 80-as éves sikerhalmozója.
Kérdés, hogy Laurentis főnök és Sarri mester szándékozik-e a bajnoki címért folytatott versenyfutás mellett az El-re is figyelmet fordítani. Alighanem a februári folytatás első párharcában kimutatják majd szándékainkat. Reméljük szokás szerint tökösek lesznek a kékmezesek!

3. Borussia Dortmund
A bizakodás ellenére Peter Bosz nem igazán képes kihozni mindent a Dortmundból. A sárga-feketék csak a 6. helyen szerénykednek a Bundesligába. Míg a Bajnokok Ligájában visszatekintve a csoportkörre, szinte esélyük sem volt a továbbjutásra a Real Madrid és a Tottenham mögött. Azonban ha sikerül lelket önteni Aubameyangba, akkor a gaboni gólvágó néhány találatával egészen messzire el kellene vánszorogniuk az európai „második vonalban” is. A Borussia végső sikere nyolcszoros pénzt ígér a bátor fogadóknak.

2. Arsenal
A csoportkör alapján az El legfőbb esélyese a londoni klub volt. Az „Ágyúsok” tegnap este egy sima hatost vágva küldték haza a BATE-t, pedig Arséne Wenger egy bőven tartalékos csapatit küldött pályára. A Premier League-ben rengeteg a Bajnokok Ligája indulásra hajtó gárda, így az Arsenal könnyen lehet, hogy úgy jár mint tavaly a Manchester United. A „Vörös Ördögök” tavasszal csak a 7. helyet érték el a PL-ben, de mivel nyerni tudtak az Európa Ligában…
Az Arsenal végső sikere mellett a bőséges keret szól. Az biztos, hogy az egyenes kieséses szakaszban leghamarabb csak a negyeddöntőknél lépnek majd pályára a „menők”, addig a kiegészítőemberek kapnak lehetőséget a bizonyításra.

1. Atlético Madrid
A BL halálcsoportjából érkezett az Atléti. A madridiak alighanem a csoportkörös végállomásnál kicsit többre számítottak, de egy újabb UEFA-kupa/El trófea enyhítene a „Colchonerok” fájdalmán. A végső sikerre szinte mindenhol, mindenki őket tartja immár, az Arsenal kárára. Diego Simeone biztos, hogy az első négybe juttatja a fővárosiakat a La Ligában, szóval számukra nem a BL-indulás miatt van szükség a trófeára, sokkal inkább a presztízs miatt. A spanyolok végső sikere négyszeres pénzt fizet a fogadóirodáknál.

Nem csak futottak még:
Bizony a 10-es felsorolásunkon kívül akad még egy-két klub, amely akár még szintén felülhet a trónra, bár már egy elődöntő is bravúr lenne a részükről. Az orosz bajnok Szpartak, vagy városi riválisai a CSZKA és a Lokomotiv még okozhat meglepetést, talán a legelsőtől várnánk a legtöbbet, bár a szerdai, Liverpool elleni 7-0 kicsit lelohasztotta a lelkesedésünk. A szintén orosz Zenit az előző évtizedben már nyert UEFA-kupát, a trófea pedig ugyanaz maradt, csak a név változott. Az Atalanta és a Real Sociedad könnyen borsot törhet egy-egy sztárcsapat orra alá, de kételkedünk benne, hogy folyamatosan tudnák hozni a bravúrhoz kellő szintet. A Marseille erejét a BL helyekért folyó küzdelem el fogja emészteni a Ligue 1-ben, de pár kört simán mennie kéne Rudi Garcia tanítványainak. A Sporting és a Braga portugál párosából előbbi akár a csúcsra is érhetne.

Balogh József