Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Gyász: Elhunyt idősebb Dárdai Pál

Életének hatvanhetedik évében örökre lehunyta szemét Dárdai Pál Édesapja. Idősebb Dárdai Pál a PMFC történetének egyik emblematikus alakja volt.

dardai_id-400x284

Gyógyíthatatlan betegségben szenvedett idősebb Dárdai Pál, ám ez az elmúlt hónapokban nem akadályozta meg, hogy teljes erejével dolgozzon a pécsi futballért. A Hertha edzőjének Édesapja 1972-ben került Pécsre, előtte Véménden nevelkedett. A baranyai együttessel 1985-86-ban ezüstérmet szerzett az élvonalban, míg 1978-ban döntőt játszott a Magyar Kupában, amely akkoriban MNK néven futott. Pályafutását 1989-ben fejezte be Pécsett, majd szinte azonnal edzőnek állt. Ült többek között szeretett klubjának kispadján, de megfordult a Komlói Bányász, a Somberek, Bermend, és a DDGáz csapatának kispadján is. Nem sokkal később a Barcs kispadján ült, ő volt az edzője a barcsiaknak, amikor egy bajnoki mérkőzésen a pályán hunyt el másik fia, az akkor 23 esztendős Dárdai Balázs.

A PMFC megható sorokkal búcsúzott a legendától.

„A pécsi labdarúgás történetének hosszú históriájában akadtak különleges egyéniségek. Közéjük tartozott idősebb Dárdai Pál is, aki a Pécsi MSC-ben teljesítette ki tudását. A remek középpályás jó egy évtizedig számított a legnagyobb kedvencnek Mecsekalján. Mindez sajnos már a múlté, hiszen gyógyíthatatlan betegségben szenvedő ikonunk távozott közülünk. A kiváló focista soha nem lehetett felnőtt válogatott, ami nem a Pécs korábbi középpályásának képességeiről árult el kritikát. Hanem azt jelenti, egykoron milyen nehéz lehetett odakerülni a legjobb tizenegybe. 1978-ban Kovács Ferenc, akkori szövetségi kapitány keretében szerepelt ugyan, de két esetben is sérülés akadályozta meg a bemutatkozásban.

Mindenesetre, ha nem csupán az élvonalban elért gólokat vesszük számításba, akkor Dárdai Pál messze a legeredményesebb labdarúgónak számít klubunkban. Ez cseppet sem meglepő, ha hozzátesszük, az 1976–1977-es évadban NB II-es gólkirály lett belőle. Az együttes meg bajnokként ünnepelhetett. Páratlan labdarúgó-pályafutását követően idősebb Dárdai Pál vezetőedzőként is ült a pécsi kispadon. Azóta volt Komlón, Barcson és Dombóváron is tréner, legutóbb a PMFC akkor megbízott edzőjét, Kulcsár Árpádot segítette. A Baranya megyéhez, Pécs városához és persze a piros-fekete klubhoz ezer szállal kötődő idősebb Dárdai Pál haláláig nem szakadt el egyesületünktől. Történeteit, szakmai észrevételeit mindig nagy figyelem kísérte. Klubunk mély fájdalommal vette tudomásul, hogy életének hatvanhetedik évében gyógyíthatatlan betegségben elhunyt.”

Természetesen megemlékezett a kiválóságról az MLSZ is, valamint Nikolics Nemanja is.

Névjegy:
Id. Dárdai Pál (1951. május 8. – 2017. december 8.)
Klubjai játékosként:
1972-1974 Komlói Bányász (13/2)
1974-1986 Pécsi MSC (284/67)
1986 FK Vojvodina (11/1)
1987-1988 Komlói Bányász
1988-1989 Pécsi MSC (1/0)

Edzőként:
Komlói Bányász
Somberek
Beremendi Építők
DDGáz
Pécsi VSK
Pécsi MSC
Barcsi SC
Dombóvári FC
Pécsi MFC
Pogány-PMFC

Sikerei:
Magyar bajnoki ezüstérmes: 1985-86
Magyar Népköztársaság Kupa-döntős: 1978

~GS~