Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

NB I: Ki telel az élen? – előzetes

Az utolsó őszi forduló következik hazánk élvonalbeli bajnokságában, és a legégetőbb kérdések eldőlhetnek.

vasas-fradi-e1496254908354-1024x576

Könnyen előfordulhat, hogy aki a tavaszt az élen kezdi, a végelszámolásnál is előkelő pozícióban lesz, ugyanakkor semmi garancia arra, hogy a bajnokság második etapjában nem kerül hullámvölgybe egy-egy csapat. Az utolsó őszi játéknap után azért nyilván tisztábbak lesznek az erőviszonyok, hogy aztán a tavaszi esélylatolgatásoknál könnyebben lehessen tippelni. Az biztos, hogy a Ferencváros és a Videoton kiemelkedik a mezőnyből, hiszen azonos pontszámmal állnak az első két helyen, ám ne feledjük, mindkét csapatra már csak a bajnokság vár, mint megoldandó feladat. A zöld-fehérek a Kisvárda, míg a Videoton a Vác ellen búcsúzott a Magyar Kupától, illetve nemzetközi porondon sem virítottak, pedig papíron nem a legerősebb ellenfelekkel játszottak. No, ez azért nem teljesen igaz, merthogy a fővárosiak a Jelgavát még elbúcsúztatták, ám a közel azonos erőt képviselő dán Midtjylland ellen már nem tudtak nyertes taktikát kitalálni. A Videoton viszont nagyhalat is fogott: előbb a máltai Balzant búcsúztatták el, majd az észt Nomme Kaljut, s az utolsó előtti lépcsőfokon a francia Girondins Bordeaux hajtott fejet Marko Nikolics együttese előtt, hogy aztán következzen a szerb Partizan elleni párharc…

A bajnokságban egyébként mindkét alakulat kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt, igaz, akadt kisebb hullámvölgyük is, de nem szakadtak le túlságosan egymástól. A hétvégén a Ferencváros a váratlanul gyengén muzsikáló Vasashoz látogat, miközben a fehérváriak az egyre jobb formát mutató Haladás vendégei lesznek. Ha csak az utóbbi öt bajnokin nyújtott formát vesszük alapul, nem kétséges, hogy a Ferencvárosra könnyed összecsapás vár, a Videoton viszont megszenvedhet Szombathelyen. Eközben a kiesés elleni harc is élesedik: a sereghajtó Mezőkövesd a hárompontos fórban lévő Balmazújvároshoz megy, a Puskás Akadémia az Újpestet fogadja. Mindegyik összecsapás háromesélyes, mint ahogy a dobogó alsó fokáért zajló harc is, bár hozzá kell tenni, a Debrecen mindenképpen harmadikként fordul, lévén az üldöző Újpest öt pontra van a cívisvárosiaktól. Viszont az aktuális formát tekintve megelőzi riválisát: 3-2-0 az Újpest, 3-0-2 a Loki mérlege az utóbbi öt bajnokin. Közéjük ékelődik a Videoton 3-1-1-es mutatóval.

De hová tűnt az angyalföldi kreativitás? És a kispesti egység?

Már elkezdődtek a találgatások, lesz-e télen edzőváltás a Vasasnál. Tény, hogy nem szerepel jól Michael Oenning együttese, ám a tavalyi bronzérem után elkezdték kiismerni a német szakember taktikáját, ami megmutatkozik a mostani bajnokságban. Az ellenfelek ráéreztek, miként lehet hatástalanítani a háromvédős felállás adta előnyöket, így már nincs újdonság a riválisok előtt. A kispesti történet annyiból érthetőbb, hogy nem megy egyik napról a másikra a bajnokcsapat eredményességét adó alapok megváltoztatása, pláne nem egy váratlan edzőcsere után. A megtorpanás sokba kerülhet még a kispestieknek, és nemcsak a bajnokságban. A hétvégén az egyre jobb formába lendülő Paks ellen lép pályára a piros-fekete együttes. Ezt pedig kihasználhatja Csertői Aurél együttese, amely a negyedik helyre is előreléphet a táblázaton.

Keleti rangadót vív a Debrecen és a Diósgyőr. Izgalmasnak ígérkezik az összecsapás, bár kilenc pont választja el a két csapatot egymástól, mégis minden találkozó presztízskérdés Kelet-Magyarországon. Ugyan a forma a debreceniek sikerét ígéri, nem mehet biztosra Herczeg András csapata, amely legutóbbi két bajnokiját megnyerte, míg a DVTK négy mérkőzés óta nyeretlen a bajnokságban, legutóbb október 28-án tudott nyerni a borsodi együttes, még a Haladás ellen.

Az újonc, és az utóbbi hetekben már-már Szomszédok-szerű sorozatot produkáló Balmazújváros fogadja a sereghajtó Mezőkövesdet. Hogy rangadónak nézünk elébe, mi sem bizonyítja jobban, minthogy mindössze három pont választja el a két csapatot egymástól. Ráadásul utóbbi három bajnokiján mindkét együttes egyaránt öt-öt pontot szerzett. S mindez jó meccset ígér a szezonzárón.

A program:
december 9., szombat
15.30 Haladás – Videoton – stream: m4sport.hu
Haladás Sportkomplexum, vezeti: Kassai Viktor

15.30 Honvéd – Paks – stream: m4sport.hu
Bozsik stadion, vezeti: Berke Balázs

15.30 Balmazújváros – Mezőkövesd – stream: m4sport.hu
Balmazújváros, vezeti: Andó-Szabó Sándor

15.30 Puskás AFC – Újpest – stream: m4sport.hu
Pancho Aréna, vezeti: Iványi Zoltán

16.00 Diósgyőr – Debrecen – tv.: M4 Sport
Mezőkövesd, vezeti: Bognár Tamás

19.30 Vasas – Ferencváros – tv.: M4 Sport
Szusza stadion, vezeti: Pintér Csaba

A bajnokság állása:

nb118

~GS~