Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Exkluzív interjú az Ajax magyar tehetségével!

A Magyar Futball Akadémián nevelkedett hosszú éveken keresztül majd Európa egyik legnagyobb múltjával rendelkező csapata szerződtette. A FociClub munkatársa ezúttal a jövő egyik legnagyobb magyar reménységét nevezetesen Schön Szabit kérte fel egy interjúra, Szabi pedig készségésen állt rendelkezésünkre. A tehetséges magyar játékos őszintén beszélt a kezdetekről, céljairól és az Ajaxnál eltöltött időszakról is kérdeztük.

schon

– Kezdjük az egész sikersztoridat a legelejétől, hogyan kerültél először kapcsolatba a labdarúgással, hány éves korodban?
– Körülbelül 6 évesen kezdtem el focizni az iskolában az udvaron. Eleinte még csak futsaloztam, az edzőm nagyon ügyesnek tartott. A futballal a későbbiek folyamán ismerkedtem meg.

–  A Magyar Futball Akadémián hosszú éveken keresztül nevelkedtél, hogyan kerültél a Honvéd akadémiájára, mesélnél egy kicsit a pályafutásod kezdeti szakaszáról.
– A futsal csapattársam kért meg rá, hogy menjek el egy edzésre a Honvédba, az első edzés után az akkori edzőm pedig egyből leigazolt a kispesti csapathoz.

 – Nyolc-kilenc évet töltöttél a Magyar Futball Akadémián, nehéz volt a búcsú?
–  Aki ilyen hosszú időt tölt el egy csapatnál az tudja milyen nehéz ez. Nagyon megszerettem mindenkit, második családomnak tartottam a Honvédot!

– Mit jelentett számodra, mikor Hollandia egyik legpatinánsabb egyesülete az Ajax Amszterdam leigazolt és hogyan jött a hollandiai lehetőség?
– Nagyon nagy megtiszteltetésnek éreztem, hogy egy ilyen nagy klub szeretne leigazolni és természetesen nagyon büszke voltam. Dánia ellen volt két edzőmérkőzésünk még az U16-os magyar válogatottal, nagyon jól ment a játék mindkét mérkőzésen és úgy gondolom, hogy az Ajax megfigyelői ott láttak először és megtetszettem nekik, de nem csak két mérkőzés alapján döntötték el a sorsomat.

22049835_10210254978122095_3784756136562714987_n

– Tavaly nyáron az angol Chelsea együttesénél is jártál próbajátékon, egy évvel korábban pedig az Aston Villa utánpótlásába is belekóstolhattál. Végül azonban amszterdami együtteshez szerződtél. Mi volt a döntésedben a fő tényező?
– Igen így igaz megjártam mind a három helyet, de nekem az Ajax tetszett a legjobban, mivel a fiatalokat 18-20 évesen beteszik az első csapatba plusz előrébb tartanak technikailag.

– Hogyan ment a beilleszkedés a holland fővárosban?
– Az első 2 hónapot nehéznek tartottam mivel új környezet új emberek, de végül sikerült és úgy gondolom ez a fontos.

– Az ajaxdaily.com összeállította az Ajax legnagyobb tehetségeiből álló listát melyen te is szerepelsz. Olyan játékosokkal kerültél egy listára, mint Kasper Dolberg, Justin Kluivert vagy az idén remek formába lendülő a Barcelona által is megfigyelt Matthijs de Ligt. A portál megjegyzi öröm nézni a játékodat és kiemelkedő gyorsasággal és cselezőkészséggel rendelkezzel. Mit jelent számodra, hogy egy ilyen nagy klubnál elismerik tehetségedet és olyan játékosokkal kerültél egy listára akik a felnőttcsapatban is bemutatkozhattak?
– Nagyon boldog voltam mikor megláttam, hogy ilyen tehetséges játékosok között vagyok én is. Úgy érzem, hogy keményen dolgozok az edzéseken és ezt az edzőim is látják.

– Az idei szezonra milyen célokat tűztél ki, továbbá mik a hosszútávú céljaid az Ajaxnál?
– Az idén szeretnék jó szezont futni, minél többet és jobban játszani, továbbá az UEFA Ifjusági Ligában is megmutatni mire vagyok képes. Valamint további céljaim között szerepel, hogy bemutatkozhassak az Ajax második csapatában, később pedig az első csapatban sztenderden játszani.

– Mik az erősségeid és miben kellene még fejlődnöd?
–  Jó lövőtechnikával rendelkező gyors es technikás futballistának tartom magam. A gyengébbik lábam meg nem az igazi, de sokat gyakorolok vele.

– A FociClub olvasóinak elmondanád hogyan telik egy napod az Ajaxnál?
–  Reggel 9-re jönnek értem kis busszal körülbelül 25 percre lakok a pályától. 10 órától kondiedzés majd 11-től egy rövid technikai edzés (kapuralövés, 1-1 elleni párharcok, beadás-érkezés). 12 órától ebéd majd 12:30-tól holland óra 14:30-ig. Végezetül pedig 15 órától edzés ami másfél-két óráig tart körülbelül, majd 17 órától vacsorával zárul a napom.

– Az idei év májusában az egész országot lázban tartotta az U17-es válogatott szereplése, végül a csapat hatodik helyen zárta a tornát. Az U17-es válogatottnak te is aktív részese voltál, hogy idáig jutott a csapat. Hogyan értékeled eddigi válogatott karrieredet ?
– Igen ez az U17-es Európa-bajnokság a játékosoknak és a stáb tagoknak egy felejthetelen emlék marad. Úgy érzem jól teljesítettem az elmúlt években a válogatottban is.

18447280_829012607275002_6805650801401606148_n

– Ez az a kor, amikor már nem elég az ösztönös tehetség, az elhivatottság, az áldozatvállalás és a munkához való hozzáállás alakítja a játékos karrierjét. Fontos számodra, hogy milyen környezetben dolgozhatsz, milyen taktikai felkészítést kaptok az akadémián és hogy milyen versenykörnyezetben szerepelhetsz hétről hétre?
– A lehető legjobban felkészítenek minket taktikailag, a meccs előtti edzések tipikusan arról szólnak. Boldog vagyok, hogy ilyen erős bajnokságba tudunk játszani hetről hétre jó meccseket.

– Mi volt a pályafutásod eddigi legnagyobb sikere és legnagyobb kudarca?
–  A legnagyobb siker egyértelműen az Európa-bajnoki szereplés volt, olyan nagy kudarcom még nem volt karrierem során, nem tudok mondani egyet sem.

– Végezetül mit üzensz a magyarországi rajongóidnak a FociClub hasábjain?
– Hát olyan nagy rajongóim még nincsenek szerintem, de ha mégis akkor köszönöm szépen nekik, hogy követik a pályafutásomat!

A végére pedig egy gyors kérdezz, felelek:
Ki a példaképed ? – Cristiano Ronaldo
Melyik a kedvenc csapatod ? –  Real Madrid
A legkellemetlenebb ellenfél, aki ellen játszottál ? – Mitchel Bakker az U18-as holland válogatott játékosa
Kinek adnád idén az Aranylabdát ? – Messinek adnám, de rémelem Cristiano Ronaldo kapja meg
Szerinted ki nyeri idén a BL-t ? – PSG vagy a Real Madrid
Kedvenc ételed ? – rántott csirkemell sültkrumplival
Kedvenc italod ? – sprite
Kedvenc filmed és sorozatod ? – Másnaposok
Milyen hobbijaid vannak ? – tenisz, biciklizés

Grafika: Bács András

Képek: mlsz.hu, FMF Hungary

Ondik Gábor