Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

La Liga: a Barca gálával hangolt a Real elleni rangadóra – videóval!

Kötelező feladat várt az FC Barcelonára a La Liga 16. fordulójában, méghozzá hazai pályán. A Deportivo La Coruna ellen hangolódtak a jövő heti, Real Madrid elleni derbire.

Kép: AS.com

Kép: AS.com

Egy héttel a Real Madrid elleni rangadó előtt idei utolsó bajnokiját játszotta a Camp Nouban a Barcelona, amely szerette volna egy gálameccsel lezárni 2017-et saját közönsége előtt. Ellenfelük a kiesés elöl menekülő Depor volt, amelynél idén csak három csapat kapott több gólt – adta magát szituáció, csak a hazaiakon múlt, hogy miként alakul az este. Busquets nem volt 100%-os, de a padra le tudott ülni, mellette viszont Deulofeu és Umtiti sem volt bevethető többek között. Így esett végül, hogy Pique mellett Vermaelen kezdett a védelem közepén, valamint elöl az Alcacer-Suarez támadó duó rohamozott. Mögöttük Messi irányított, a pálya közepén pedig Rakitic, Paulinho és Iniesta végezték a munka nagyját.

Már a 3. perc végén karnyújtásnyira került az első gólhoz a Barca – már innentől érezhető volt, hogy ez az ő estéjük lehet. A félig üres Camp Nouban önfeledten élvezték a futballt és már a legelején elkapták a ritmust. Jó érzékkel használták ki a két szélen meghagyott üres területeket, ami támadásépítéseik alapját szolgáltatta. Emellett a három középpályás fantasztikusan ráérzett a játékra, csak úgy, mint a kezdés előtt az Aranycipőjét megmutató Messi. Ellenállhatatlanul szövögették akcióikat, nem megszokott módon pedig még a két elöl helyezkedő éküket is rendszeresen be tudták vonni a játékba. Innentől már csak idő kérdése volt, mikor törik át a Ruben kapuja előtt tornyosuló falat és találnak be.

Ami a vendégeket illeti, róluk is csak a legnagyobb elismeréssel lehet szólni. Parralo fiai játsszák a futballt és lehetőségeikhez mérten próbáltak élni a szép foci eszköztárával. Kulturált játékuk tovább emelte ennek az amúgy is szemrevaló meccsnek a fényét – nem parkolták le a buszt, nem álltak le bunyózni, hanem méltósággal állták a rohamokat. Ez persze dicséretes, de a tudáskülönbség ettől még a két csapat között óriási. A Barcelona sztárjai olykor már-már megalázó módon mentek át rajtuk – kisebb csoda, hogy közel fél órán át tartani tudták a 0-0-át. Addig hol a szerencse, hol pedig a küzdeni akarásuk óvta meg őket a góltól, ami azonban a 29. percben így is megérkezett, véget vetve minden naív vágyakozásuknak egy pontszerzéssel kapcsolatban.

Iniesta mesteri labdával találta meg a még épp nem lesről kilépő Messit, aki mellel megszelídítette a zsugát, majd a pár méterrel arrébb várakozó Suarezhez passzolt. Az uruguayi nem hibázott, így az első feladatot ki is pipálhatták a katalánok. A történethez egyébként még hozzá tartozik az is, hogy Paco Alcacert nem sokkal korábban le kellett cserélni sérülés miatt (Aleix Vidal jött helyette), így ő akkor már nem volt a pályán. Ez viszont nem sok mindenen változtatott, a Messi-Suarez duó ugyanis addigra már bőven felvette az üzemi hőmérsékletet. Több, mint 10 perccel később már kettő állt a nevük mellett az eredményjelzőn: Messi az este során már nem először talált kapufát, a kipattanót viszont az arra járó Paulinho verte be. A félidő utolsó említésre méltó eseménye Suarez majdnem gólja volt, amikor is a csatár egy rabonás mozdulattal lőtt kapura, Ruben kapus pedig a gólvonalról ütötte ki a labdát. Természetesen nem is a spanyol bajnokságban lennénk, ha lenne gólvonal-technológia… Mivel azonban nincs, ezért marad az utólagos okoskodás. Perdöntő felvétel nincs, de az egyik kimerevített képen gyanús, hogy bent volt a játékszer.

Kép: AS.com

Kép: AS.com

A fordulás után, mintha mi sem történt volna, pörögtek tovább az események. Alig 2 perccel a kezdés után már zörrent a háló: ezúttal Sergi Roberto találta meg egy remek középre tekert labdával Suarezt, aki így csak meglőtte saját maga második gólját. A Depor védőinek akadtak gondjai bőven a lessel, a rendszerint lendületből érkező villámgyors barcelonaiak ugyanis legtöbbször megtréfálták őket ilyen helyzetekben. A folytatás már sokkal könnyedebb volt. Lejött Iniesta és a hazaiak is vettek egy mély levegőt. A cél onnantól egy Suarez-mesterhármas, és/vagy egy Messi találat lett – érdekes módon inkább előbbi tűnt valószínűbbnek. Félreértés ne essék, Messi remekül játszott ezúttal is, ám a gól csak nem akart összejönni neki. Több alkalommal is megzörgette a kapufát az első játékrészben, a másodikban pedig továbbra sem javult a helyzet.

Előbb tiszta helyzetben vétette el a kaput (máskor onnan 10-ből 8-szor betalál), majd szabadrúgásból csattintotta meg újra a lécet, a csúcspont viszont kétségtelenül a 70. percben következett be, amikor is büntetőt hibázott: a korábbi barcelonai kapus Ruben hatalmas bravúrral szedte ki az argentin tizenegyesét, aki úgy tűnt, el lett átkozva erre az estére. Ami viszont nem jött össze neki, az összejött Paulinhónak – kétszer is! A 75. percben Suarez Jordi Albát játszotta meg, aki kilőtte a kapufát, a kipattanó pedig így megint az arra bóklászó Paulinhót találta meg. A brazil széles mosollyal nyugtázta ezt a mázlisorozatot, ami már a csapata 4. gólját jelentette.

A tempó az utolsó 15 percre sem csökkent, sőt! A Deportivo játékosai már rég szétfutották magukat, de a gólvadászat még javában tartott. Meglepő módon azonban a feljebb említett két lehetséges cél közül egyik sem teljesült: Messi “csak” gólpasszig jutott, míg Suarez csak a kapufát találta el a hajrában, így ő is maradt két gólnál. A vége pedig így egy laza 4-0 lett, ami talán nem is jelzi eléggé, micsoda mészárlás volt itt. Szép kis üzenet volt ez így a Real Madrid számára, amely tegnap klubvilágbajnok lett, jövő héten pedig ősi riválisa ellen bizonyíthat. A Barcelona előnye 6 pont a második Atletico előtt és 11 az egyel kevesebbet játszó Reallal szemben. Az el clásicót jövő szombaton, 13:00-kor rendezik majd a Bernabeuban.

https://www.youtube.com/watch?v=kUvk1_SvbxE

Barcelona – Deportivo La Coruna 4-0 (2-0)
Helyszín: Camp Nou (Barcelona), Vezette: Mateu Lahoz
Gólszerző: Luis Suarez (29., 47.), Paulinho (41., 75.)
Sárga lap: – ill. Schar
Piros lap: 

Barcelona: ter Stegen – Jordi Alba (Digne), Vermaelen, Pique, Sergi Roberto – Iniesta (Andre Gomes), Paulinho, Rakitic – Messi – Alcacer (Aleix Vidal), Luis Suarez. Vezetőedző: Valverde.

Deportivo La Coruna: Ruben – Fernando Navarro, Schar, Sidnei, Juanfran – Guilherme (Valverde), Borges – Adrian, Colak (Bakkali), Carles Gil (Borja) – Lucas Perez. Vezetőedző: Parralo.

Korábbi meccsek:

Girona – Getafe 1-0
Celta Vigo – Villarreal 0-1
Las Palmas – Espanyol 2-2

Baranyai Balázs