Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

La Liga: a Sevilla elvesztette az őrült városi rangadót – videóval!

A La Liga 18. fordulójában, megízlelhettük a futball lényegét, megtapasztalhattuk azt az őrületet, amit csakis egy hamisítatlan városi rangadó képes elhozni. A Sevilla és a Betis összecsapása már most 2018 egyik legjobb meccse.

Kép: AS.com

Kép: AS.com

Szombat este keresve sem találhattunk volna jobb programot a Sevilla-Betis összecsapásnál. A két városi rivális találkozója RANGADÓ, csupa nagybetűvel. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a meccs előtt nem sokkal még a rendőröknek is volt dolga, hiszen a két klub szurkolói randalíroztak egy keveset a stadion környékén. A puskaporos hangulat – a szó legjobb értelmében – szerencsére megmaradt, így a játék során is szemtanúi lehettünk egy igazi gladiátor-küzdelemnek. De senki se higgye, hogy ez az egész csak a birkózásról és a magyarázásról szólt – mert nem. A futball minden szépségét megcsodálhattuk a 90 perc során és már az első másodpercek után sem volt kérdés, hogy ez bizony egy különleges este.

Kicsit több, mint 20 másodpercet (!) kellett várni az első gólra: Lenglet kicsit elmélázott, így a letámadó Sergio Leon odaért hozzá, labdát szerzett, majd néhány pillanattal később már a fiatal Fabian Ruiz ünnepelhetett. Szerencsére is szükség volt a korai vezetés megszerzéséhez, de meg kell hagyni, nagyon jól sült el a letámadás a zöldek részéről, akik így bele is fojtották a szót az addig teli torokból éneklő hazai szurkolókba. A reakció egyértelmű volt: a Sevilla kétségbeesetten próbált minél hamarabb kiegyenlíteni, ami végül sikerült is nekik. Elképesztő tempót diktáltak, jöttek a helyzetek is, a 13. percben azonban mégis egy szabadrúgás után lettek csak eredményesek: a szenzációsan játszó balhátvéd, Escudero ívelt középre, ahol már érkezett is Ben Yedder, aki harcművészeket megszégyenítő fejrúgással vágta be a labdát Adan kapujába.

Óriási kezdés, de a folytatásban sem vettek vissza a csapatok. A nézőtéren hatalmas volt a hangzavar, a nézők belehajszolták a játékosokat egy állapotba, amiben azok talán még sohasem voltak. Egy darabig úgy tűnt, hogy ebből a hazai csapat jöhet ki jobban. A fehér mezesek kezdték átvenni az irányítást, egyre biztatóbban mozgott Montella csapata – ez volt az olasz tréner első bajnoki meccse a Sevilla kispadján, miután a klub menesztette Berizzót. Még ha el is kezdtek bizakodni a piros-fehérek szurkolói, örömük nem tartott sokáig: ugyancsak egy szabadrúgás után érkezett Feddal, aki egy fejes-góllal ismét a Betist hozta előnyösebb helyzetbe. Borult mindenféle forgatókönyv, teljesen kiszámíthatatlan volt, mi fog következni a következő percben.

Kép: Marca

Kép: Marca

Az első félidőben összességében kiegyenlített játék zajlott, sőt: a statisztika szerint pontosabban passzolt és többet is volt a labda a Betisnél. Már a Valencia korábbi mérkőzésére sem lehetett egy rossz szavunk sem, itt viszont tényleg dőzsölhettünk, hiszen a Premier League-ben ritkán látni ekkora iramot. Úgy tűnt, a meccs feléhez érve a vendégek vezetnek majd, ám ismét jött egy csavar: egy érdekes figura végén Kjaer, a Sevilla belső védője talált be, 2-2-re változtatva az állást. A szünetben a trénerek rendezték a sorokat és próbálták rendezettebbé tenni csapatuk játékát, különös tekintettel a védekezésre, ám úgy tűnik nem jártak teljes sikerrel.

A gólzuhatag ugyan alábbhagyott egy időre a második félidőben, de akkor se nagyon unatkoztunk. A 49. percben például a Betis támadói egészen döbbenetes módon kétszer egymás után lőttek kapufát – igaz, a másodjára próbálkozó Fabian Ruiz már lesen volt. A Sevilla egyre hosszasabban építgette az akcióit, ám Adannak nem kellett túl sokszor játékba avatkoznia – szemben a túloldalon a megszerzett labdákkal többször is meg tudtak iramodni, ami előrevetítette, hogy itt még történnek majd dolgok. A 60. percben a klublegenda Joaquin helyére a barcelonai nevelésű Tello állt be, innentől pedig jött az őrület, csak kapkodtuk a fejünket.

A 63. percben a fiatal védő, Durmisi találatával került ismét előnybe a Betis, ám csak hogy ezúttal biztosra menjenek, két perccel később szereztek még egyet: Tello varázslatos gólpasszát Sergio Leon gurította be, így már 4-2-re ment a Betis. Még fel se fogtuk, hogy mi is történt, rá se döbbentünk, hogy a semmiből két gólosra nőtt a zöldek előnye, jött az újabb gól: a 67. percen egy pontrúgás után Lenglet javította ki korábbi hibáját és hozta vissza a hazai reményeket. Döbbenet. Eközben a fáradtság is felütötte a fejét. Egyre több volt a hiba, az elkésett belépő, emiatt pedig az indulatok és a lapok is egyre inkább előtérbe kerültek.

A hajrában a feszültség tapintható volt. Kaputól kapuig ment a harc, néha kicsit agresszívabban is, mint kellett volna. Az addig történtek után természetesen a hármas sípszó elhangzásáig senki, semmilyen jóslatba nem bocsátkozhatott, pláne úgy, hogy csak egy gól volt a különbség. Érezni lehetett, hogy ez a meccs nem fog csak úgy véget érni, itt még lenni kell valaminek, ami méltó módon zárja majd ezt az őrült estét. A 95. percben aztán szabadrúgáshoz készülődött a Sevilla. A hosszabbítás utolsó perce volt, még Rico kapus is előre jött, ám az ívelés nem sikerült jól, így jöhettek a vendégek. Tello kapott labdát a félpályánál és lefutotta a megmaradt hazai védőket, a labdát pedig bevágta a visszaérő kapus mellett.

3-5 a vége, az eredmény pedig ez esetben mindent elárul arról, hogy milyen is volt ez a derbi. A Betis a 8. helyre jött fel a táblázaton, a Sevilla viszont lecsúszóban a dobogósok mögött, csak az 5.

https://www.youtube.com/watch?v=8uOXloRn5KY

Sevilla – Betis 3-5 (2-2)
Helyszín: Ramon Sanchez Pizjuan Stadion (Sevilla), Vezette: Manzano
Gólszerző: Fabian Ruiz (1.), Ben Yedder (13.), Feddal (22.), Kjaer (44.), Durmisi (63.), Sergio Leon (65.), Lenglet (67.), Tello (95.)
Sárga lap: Banega, Escudero, Lenglet, ill. Guerrero, Feddal, Mandi, Sergio Leon, Tello
Piros lap: –

Sevilla: Rico – Escudero, Lenglet, Kjaer, Corchia (Sarabia) – Franco Vazquez (Correa), N’Zonzi, Banega – Nolito (Muriel), Ben Yedder, Jesus Navas. Vezetőedző: Montella.

Betis: Adan – Durmisi, Feddal, Mandi, Barragan (Guerrero) – Javi Garcia – Boudebouz, Guardado, Fabian Ruiz (Camarasa), Joaquin (Tello) – Sergio Leon. Vezetőedző: Setien.

Korábbi meccsek:

Atletico Madrid – Getafe 2-0
Valencia – Girona 2-1
Las Palmas – Eibar 1-2

Baranyai Balázs