Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

„Hasznosabb lenne, ha négycsapatos csoportba kerülnénk…” – Leekens

Közeleg a Nemzetek Ligája (NL) sorsolásának időpontja – január 24. – ezzel kapcsolatban készített interjút Georges Leekens-szel az MLSZ honlapja. A szövetségi kapitány a felkészülésről és a sorozatról is beszélt, hozzátéve, mitől teszi függővé a tavaszi ellenfélválasztást.

leekens-1024x630

Már várja, hogy ismét járja a pályákat, de már a valódi munkáé a főszerep. Január 24-én ugyanis kisorsolják a Nemzetek Ligája csoportjait, és ennek azért is van jelentősége, mert az új széria is kvalifikációs lehetőséget biztosít a 2020-as Eb-re. Ugyanakkor nemcsak az idehaza játszókat, de a légiósokat is személyesen szeretné felmérni a belga szakember. „Minél hamarabb folytatnunk kell a munkát, hiszen rengeteg teendőnk van. Természetesen a következő időszakban a férfiválogatott életének legfontosabb történése a Nemzetek Ligája sorsolása, amely január 24-én lesz. Februárban újraindul az OTP Bank Liga és a Magyar Kupa is folytatódik, így február közepétől lehetőségem lesz ismét minél több mérkőzésre kilátogatni. Emellett szeretném személyesen megnézni a külföldön szereplő játékosokat is. Azt szeretném, hogy tudják, érezzék: figyelemmel kísérjük őket, a teljesítményüket, odafigyelünk rájuk.”

Álomsorsolásról egy szót se! Leekens reálisan értékeli az elmúlt évet, ráadásul szerinte esetleges, milyen csoport lenne megfelelő válogatottunk számára. 2017-ben láthattuk, hogy az előre leírt együttesek is nehézséget okoznak – lásd Andorra és Luxemburg – így dőreség megfogalmazni kívánságokat. „Szerintem nem okos dolog esetleges dolgokról beszélni. Meg kell várnunk a sorsolást és megnézni, hogy ott mi történik, kiket kapunk ellenfélként, majd ezt követően minél alaposabban ki kell elemeznünk riválisainkat, hogy a lehető legrészletesebb képet kapjuk róluk. A sorsolás előtt nem is szeretnék beszélni a lehetséges ellenfelekről – hangsúlyozta, mindössze egyetlen kívánsága van a Nemzetek Ligájával kapcsolatosan. – Az egyetlen dolog, amit el tudok mondani, hogy hasznosabb lenne, ha négycsapatos csoportba kerülnénk. Ez azt jelentené, hogy több meccset játszanánk, vagyis több lehetőségünk lenne a pontszerzésre, és ezáltal a lehető legjobb eredmény elérésére.”

Nyár elejére ki szeretné alakítani azt a válogatott magot, amellyel neki lehet indulni az NL-nek. Ehhez azonban rengeteg munka kell, s a sorsoláson kapott csapatok függvényében választ ellenfeleket a felkészülési meccsekre. „Gyakorlatilag júniusban készen kell állnunk a Nemzetek Ligájára. Éppen ezért van szükség arra, hogy márciusban és júniusban is játsszunk felkészülési mérkőzéseket. A júniusi utolsó találkozónk után már a Nemzetek Ligája első csoportmeccse következik majd a programban. Tudom, hogy az MLSZ-t nagyon erős csapatoktól is megkeresték barátságos találkozók lehetőségével kapcsolatban, ami természetesen nagyon jó dolog. Ugyanakkor meg kell néznünk a sorsolás eredményét, és az ott kapott ellenfelek alapján kell eldöntenünk, hogy mely csapatok elleni meccsek szolgálják legjobban a felkészülésünket. Az is előfordulhat, hogy defenzívebb együttesekkel kerülünk össze a Nemzetek Ligájában, ebben az esetben pedig a felkészülésünket is jobban szolgálhatja, ha ilyen stílusú válogatottakkal játsszuk a barátságos mérkőzéseket. De egyelőre még túl korai az ellenfelekről beszélni, először derüljön ki, mit tartogat számunkra a sorsolás.”

Mint arról beszámoltunk korábban, válogatottunk akár háromcsapatos csoportba is kerülhet a frissen induló Nemzetek Ligája C-divíziójában.

Kalapbeosztásról itt írtunk.
A lebonyolítási rendszerről ebben a cikkben adtunk tájékoztatást. 
S hogyan függ össze az Eb-kvalifikáció a Nemzetek Ligája-szerepléssel?

~GS~