Távozhat a saját nevelésű védő Kispestről

Gavalovits Sándor
Gavalovits Sándor
újságíró, 2018 január 12. 16:04

Videóchatben válaszolt a szurkolók kérdéseire George F. Hemingway és Supka Attila, a kispestiek tulajdonos és vezetőedzője. Szóba került többek között a játékoskeret, valamint a nemzetközi kupaszereplés is.

hemingway-megkovette-a-dunaszerdahelyieket_143011

Rendhagyó módon, videóchatben kérdezhették a Honvéd tulajdonosát és vezetőedzőjét a szurkolók a legnagyobb közösségi oldalon. Szó esett a keretet érintő változásokról, illetve, hogy milyen erősítések várhatók még a tél folyamán. Supka Attila ismét megerősítette, egy bal oldali védőt mindenképp igazolna, viszont magyar játékos ebben az időszakban kevésbé elérhető, így akár külföldit szerződtethet erre a posztra a kispesti alakulat. „Több játékos képben van: egy olyan játékos is, aki baloldali belső védőként, és balhátvédként is tud játszani. Bízom benne, hogy rövid időn belül lezáródik a leigazolásuk. Szeretnénk magyar játékost igazolni, de behatároltak a lehetőségek. Kevés az olyan futballista, aki képes ellátni azt, amit akarunk. Képben vannak külföldiek is.”

d0001172F3036a43dfad7

Felmerült a szurkolók részéről a válogatott Szolnoki Roland szerződtetése, mivel a Videotonnál jelenleg nem számolnak a védővel. Előnye lehet, hogy a védelem bármely posztján bevethető, igaz alapvetően jobbhátvéd, oda pedig Heffler Tibor és Patirck Ikenne-King személyében megvannak az emberek. Szintén felmerült Vadócz Krisztián neve. Hemingway rövidre zárta a témát. „Szolnoki Roli, várjuk a jelentkezésedet. De ehhez az kell, hogy a Vidi elengedje hozzánk, ez nem hiszem, hogy megtörténik. Másrészt, el kellene fogadni, hogy Szolnoki itt legfeljebb a felét fogja keresni a mostani bérének. Ha ez a kettő összejön, Szolnoki Roland jelentkezzen Supka Atillánál – fogalmazott Szolnokival kapcsolatban. – Ezen a héten voltak próbajátékosok, és minden újabb héten lesz még több is. Ha Krisztián hajlandó hazajönni, és elfogadja a fizetést, én most itt szívesen aláírok vele. De nem hinném, hogy most szeretne hazajönni. Itthon nehéz megtalálni azt a 2-3 embert, akit akarunk, ezért külföldiek várhatóak.” Az biztosra vehető, hogy a támadósorban csak akkor lesz változás, ha Eppel Mártonért megfelelő ajánlat érkezik, ugyanakkor Kadima Kabangu az első kerettel készül. „Nagy Geri és Bobál Dávid is nyitott arra, hogy beszéljünk a hosszabbításról, de az más kérdés, hogy meg tudunk-e állapodni. Bobál Geri jelenleg a második csapattal készül, valószínűleg vagy most, vagy júniusban eligazol. Ha Eppelért jó ajánlat jön, akkor elmegy. Hogy helyette igazolunk-e, az sok mindentől függ. Például, hogy Supka mester miként ítéli meg, illetve milyen fedezet lesz erre. Elég sok játékos van, akit ajánlottak, mind külföldiek. Ha akarunk majd, tudni fogunk igazolni. Heffler tényleg Ikenne King helyére érkezett, de tavasszal mindketten maradnak – beszélt a várható távozókról is a tulajdonos. – Nem hiszem azonban, hogy nyártól már mindketten a csapatnál lesznek. (…) King esetében nem nagyon látok esélyt a hosszabbításra.”

Nem ment el szó nélkül az MLSZ szabályozása mellett sem Hemingway, aki szerint tisztességtelen a szövetség azon szabályzata, miszerint hosszabbítás esetén nem számít magyarnak az, aki korábban megkapta az állampolgárságot. „Igaz, és a magyar alaptörvényt, az alkotmányt sérti ez az MLSZ-előírás. És mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez ki is legyen mondva. Valaki vagy magyar állampolgár, vagy nem az. Nem lehet megkülönböztetni egyik magyar állampolgárt a másiktól csak azért, mert a felmenői között a dédapjánál van egy magyar ember. Azt gondolom, hogy ez helytelen, tisztességtelen és becstelen.”

Ami a fiatalokat illeti, egy játékosnak kötelezően pályán kell lennie, de ha megérdemli, akkor kettő is bevethető. Mindezt Supka Attilával összhangban döntik el. Kiemelte, hogy arra nincs nagy esély, hogy Lanzafaméhoz hasonló labdarúgót igazoljanak. „Lanzafaméval szerencsénk volt. Abban nem lennék biztos, hogy tudunk még egy ilyen játékost hozni az én regnálásom alatt. Nagyon nehéz ilyen képességű játékost hozni. Ez a véletlen műve is. Neki egyébként van még 1,5 év a szerződéséből.”

Ami az eladásokat illeti, csak megfelelő összegért vihetnek játékost Kispestről. „Nem mondtunk le senkiről, nem raboltak el tőlünk senkit, ha csak a jó pénzért való megvételt nem hívjuk annak. Ha annak hívjuk, akkor nyitva állunk további rablásra is.” – utalt Botka Endre eladására.

Szóba a stadion és a nemzetközi szereplés ügye is. A stadionnal kapcsolatban a források hiányáról tett említést. „A pályázat azért nem lett sikeres, mert az a pénz, amire kiírták a fele annak az összegnek, amelyből egy stadiont meg lehet építeni. Ha a kormány megszavazza a megfelelő forrást, és kiírják, akkor sikeres lesz. Azok, akik megígérték, hogy lesz stadion, nekem még nem hazudtak – fogalmazott a stadionnal kapcsolatban Hemingway, míg a nemzetközi kupaszereplésről elmondta, jóval több pénz kellene, mint amit a Fradi feltételez. – A Ferencváros egyik vezetője nyilatkozta nemrégiben, hogy a 4,5 milliárd forint, amely múlt évre jutott nekik, az nem elég, hogy sikeres európai szereplésük legyen, mert a 2-3-szorosa kell. A mi költségvetésünk összesen 5 millió euró, a Fradié 15 millió. Azokkal a klubokkal, amelyek állandóan tudnak szerepelni BL-csoporkörben, azokkal nem tud magyar klub versenyezni: ahhoz 50-100 millió euró kellene.”

~GS~