Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ligue 1: a PSG sem legyőzhetetlen, Lyon-siker a rangadón! – videóval!

A Ligue 1 22. fordulójában a Lyon és a Paris Saint-Germain találkozott, a pályán pedig szoros küzdelem zajlott. Egy piros lap és egy sérülés is döntően befolyásolta a pontok sorsát.

Kép: AS.com

Kép: AS.com

A Paris Saint-Germain gyakorlatilag az idei bajnoki címének a bebiztosítására készült a Lyon ellen. Magabiztos előnnyel vezetik a bajnokságot, ezúttal pedig az egyik legerősebb üldözőjükhöz látogattak, így egy esetleges győzelemmel félig már bajnoknak is érezhették volna magukat. A Lyon számára pedig a kapaszkodás mellett a riválisokkal szembeni pozíció tartása is fontos volt: ők a Monaco és a Marseille társaságában harcolnak a második helyért, ráadásul ebben a fordulóban minden közvetlen ellenfelük nyerni tudott. A jóslatok viszont nem mellettük szóltak, főleg a minőségbeli különbségek okán a PSG volt a favorit ezen az estén.

Alábecsülni persze nem szabadott a Lyont, ha valaki pedig így tett volna, hatalmasat koppanhatott a második percben. Egy viszonylag távolról elvégzett szabadrúgás megtréfálta a rosszul helyezkedő Areolát, így pedig a hazaiak kerültek előnybe. A gólt Fekir jegyezte, aki tökéletesen tekert a rövid kapufa mellé, ám illene meghívnia egy sörre a párizsi kapust is, akinek a hibája nélkülözhetetlen volt ahhoz, hogy ez a lövés beakadjon. Így tehát rögtön a legelején lehetett is kidobni minden előzetes elképzelést – ha lehet ilyet mondani, semleges szempontból ez a gól jót tett a meccsnek.

A PSG nem találta a ritmust. Egyfelől fel kellett dolgozniuk a korai gólt, másrészt az idegen környezet és az ellenfél rámenőssége is nehezítette a dolgukat. Jó negyed órán át csak keresgélték a játékukat, csak után kezdtek el szállingózni az első lehetőségek. A vendégek nem tudták beszorítani a Lyont, a fehér mezesek ugyanis ott maradtak ellenfelük térfelén és letámadtak. Ez bizonyára váratlanul érte a vendégeket, akik tanácstalannak tűntek olykor és elég nehezen, körülményesen tudták csak megszervezni a labdakihozatalokat. További nehezítés volt még számukra Neymar hiánya, akihez hamarosan csatlakozott a francia szupertini, Kylian Mbappe is.

Kép: L'Equipe

Kép: L’Equipe

Mbappe Verratti mélységi passzáért futott, amikor telibe kapta a kapujából kijövő Lopes kapust. A portugál hálóőr pankrátorokat megszégyenítő mozdulattal tette a dolgát, ám a támadónak ez nem volt jó hír. Mbappe lenn maradt, mozdulatlanul feküdt a földön, majd hosszú percekig ápolták. Nem kizárt, hogy még az eszméletét is elvesztette egy rövid időre, de végül a saját lábán hagyta el a játékteret – alig több, mint fél óra jutott neki, a helyére Draxler érkezett. Ez az egész azonban nem csak Mbappe miatt fontos. Az ápolás miatt a félidő végén a játékvezető elég sokat hosszabbított, ami végül jól jött a párizsiaknak. Kurzawa ugyanis a hosszabbítás negyedik percében félelmetesen nagy bombagólt lőtt, így 1-1-es döntetlennel mehettek szünetre a csapatok.

Unai Emery eligazította csapatát, a PSG pedig elkezdte ellenfele felőrlését. A listavezető nagyjából 70%-ban birtokolta a labdát és ha nem is tudták tökéletesen leradírozni a lyoni játékosokat, szinte csak idő kérdése volt, mikor szerzik a második góljukat. Ez a számukra közel ideális helyzet azonban nem tartott örökké: az 57. percben egy bírói ítéleten felhúzta magát Dani Alves, aki teátrális mozdulatokkal mutatta ki nemtetszését, majd odament a játékvezetőhöz és nagyjából egy centis távolságból mondta az arcába a mondanivalóját. A sporinak nem tetszett ez a felállás és a piros lap felmutatása után elküldte zuhanyozni a brazilt, hátha majd úgy lenyugszik. Mondani sem kell, ez roppan kellemetlen hír volt a vendégek számára.

Onnantól már nem tudták fenntartani a masszív mezőnyfölényüket, nem bírták rákényszeríteni akaratukat a Lyonra – ez pedig így jó eséllyel a győzelmükbe került. Az ő teljesítményük visszaesett, az Olympique viszont még be tudott erősíteni. Egy amolyan álló háború alakult ki, ami során végül a legfontosabb tényező az erős kispad és a jó cserék voltak. A hazai csapatban végül egy padról beszálló ember lett a hős: a meccs végi hosszabbítás negyedik percében Memphis Depay lőtt egy hatalmas gólt, amivel ismét előnybe került a Lyon – ám ez ezúttal már elég is volt nekik a győzelemhez.

Az Olympique Lyon így visszavette a második helyet a bajnokságban, a hátrányuk pedig így már csak 8 pont a PSG mögött. A bajnoki versenyfutás így még mindig nem ért véget, a párizsiaknak továbbra is gályázniuk kell, hogy később már csak a BL-re kelljen koncentrálniuk.

https://www.youtube.com/watch?v=5hUpngytUv4

Olympique Lyon – Paris Saint-Germain 2-1
G.: Fekir (2.), Kurzawa (45+4.), Depay (94.)
Kiállítva: Dani Alves (57.)

Baranyai Balázs